(4 personen) / Vegetarisch
Bereiden: 20 minuten
In de oven: 1 uur (vervalt bij voorgekookte bietjes)
Een fleurig voorgerecht (of lunchgerecht) dat je volop tegemoet lacht dankzij de vrolijke kleuren rood, groen en wit. Helemaal feestelijk als je eens gekleurde Chioggia-bietjes tegenkomt op de markt, die variëren van wit, roze en geel tot rood. Zelf bietjes roosteren is een fluitje van een cent, en levert heel veel smaak op, maar met kant-en-klaar voorgekookte bietjes werkt dit recept ook.
Kijk in de printversie voor variatiemogelijkheden!
Nodig:
4 bietjes, ± 400 g (liefst ongekookt)
125 g zachte geitenkaas (plak van een rol)
4 handjes veldsla
4 el pijnboompitten
Vinaigrette:
3 el olijfolie
1 el witte-wijnazijn
kneepje citroensap
1 el vloeibare honing
1 tl (Zaanse) mosterd
peper & zout
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Boen de schil van de bietjes schoon onder de kraan.
- Verpak ze per stuk in aluminiumfolie en leg ze een uur in de oven. De bietjes zijn nu zacht en de loszittende schil valt er makkelijk af te halen.
- (Tijdnood? Koop voorgekookte bietjes en sla de voorgaande stappen over).
- Snij de bietjes in dunne plakjes en spreid ze uit over vier borden.
- Verdeel de veldsla erover.
- Verkruimel de geitenkaas in stukjes en strooi erover.
- Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan en strooi erover.
- Klop de vinaigrette, proef en sprenkel over de salade.
Lekker met: geroosted brood
Dit is de korte versie van het recept. Zie de leuke handgeschreven en geïllustreerde printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en variatiesuggesties!