(4 personen) / Vegetarisch
Bereiden: 15 minuten
In de pan: 20 + 15 minuten
Het aspergeseizoen duurt maar kort, dus geniet ervan! Deze delicate, zachte soep wordt nog lekkerder als je kookvocht gebruikt dat je nog overhebt van een maaltje asperges van een paar dagen geleden. Met in de soep wel weer een verse lading asperges natuurlijk.
Nodig:
500 g asperges
50 g boter
50 g bloem
1 dl room
1 eigeel
scheutje witte wijn
zout & peper
- Snij of breek de taaie uiteinden van de asperges en schil ze met een dunschiller.
- Breng de schillen met 1,5 liter water met zout (of: aspergekookvocht!) aan de kook.
- Voeg de asperges toe en kook ze zachtjes gaar in 20 minuten.
- Vis de asperges eruit, giet af en vang het kookvocht op. Gooi de schillen weg.
- Maak een roux: laat de boter smelten, doe de bloem erbij en laat het mengsel al kloppend gaar pruttelen in 1 à 2 minuten.
- Meet ± 1 liter af van het kookvocht en voeg dit toe, samen met zout en peper en eventueel een scheutje wijn.
- Breng aan de kook, en laat dan zachtjes in een kwartiertje gaar worden.
- Voeg tegen het einde de (in stukjes gesneden) asperges toe om even mee te warmen.
Serveren:
- Klop in een kopje de room los met de eierdooier.
- Roer wat van de warme soep erdoor en giet dan al roerend de inhoud van het kopje bij de soep (vuur uit!)
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!