Het concept sterke drank heb ik nooit zo begrepen. Om op te drinken dan. De geur van een leeg glas oude armagnac of dito calvados kan me zeer bekoren, maar opdrinken? Mwah, liever niet. Eigenaardig, ik geef het toe, maar het is mij te sterk, ik hou het liever bij wijn. Desalniettemin (of juist daardoor?) heb ik een kast vol drank. Die mag lekker door het eten. Elke vleessaus knapt op van een scheutje cognac, calvados voelt zich wonderwel thuis in de risotto of in grotemensenappelmoes en whisky is heel lekker in chocolademousse. Of in whiskysaus. Ik moest eraan denken door de mail van een Trouw-lezeres naar aanleiding van deze rubriek: “Mijn zoontje is gek op whisky-cocktailsaus,” schreef ze, “heb je daar een recept voor?”
Ik was in de veronderstelling dat je tegenwoordig al op moet letten dat kinderen niet per ongeluk een kersenbonbon of rumboon verschalken, vanwege het verwoestende effect van alcohol op de jeugdige hersentjes. Of zou het zijn dat in flesjessauzen helemaal geen whisky zit? De kleine lettertjes er eens op nageslagen. Zowel die van Remia als Calvé vermelden een half procentje.
Uit een flesje: Remia Whisky Cocktail Saus
Water, plantaardige olie 29%, tomatenpuree, azijn, glucose-fructosestroop, suiker, gemodificeerd zetmeel, zout, scharreleigeel, maiszetmeel, aroma (vis, melk, ei), whisky 0,5%, mosterdmeel, kruiden, voedingszuur (citroenzuur), bouillon (zout, maïszetmeel, smaakversterker [E621, E631], gistextract, suiker, palmolie, specerijen, groenten [wortel, ui], maltodextrine, karamel), verdikkingsmiddel (xanthaangom), conserveermiddel (E 202), specerijen (mosterd, selderij), kleurstof (paprikaextract), antioxidant (E 385).
In mijn saus gaat beslist meer whisky, anders proef je hem niet, maar ik heb dan ook geen smaakversterkers en gistextract tot mijn beschikking om de boel kunstmatig mee op te krikken.
Gek genoeg is het nooit zomaar whiskysaus, maar altijd whisky-cocktailsaus. Dat laatste kan in principe van alles wezen. In ieder geval zit er altijd iets tomaat-achtigs in waardoor het zo gezellig roze wordt. Verder lopen de meningen sterk uiteen. Overigens gaat er in plaats van whisky ook vaak sherry of cognac door, maar dan heet het geen whisky-cocktailsaus meer, lijkt mij.
En wat doe je er eigenlijk mee? Serveren bij vlees of kip van de barbecue of in de retro-klassieker garnalencocktail.
Zelf maken? Mijn recept voor whisky-cocktailsaus is intussen opgenomen in mijn kookboek Zonder pakjes & Zakjes 2, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.