Thee, ijs en zomer: een ijzersterk trio. In Florida viel me ooit op dat werkelijk overal ongevraagd een kan ijsthee op tafel werd gezet. Ongezoet. En dat in een natie die ik associeer met hectoliters cola en andere softdrinks. Nou heb ik de kinderjaren van warme-thee-met-suiker alweer heel lang achter mij gelaten, als fervent theeleut drink ik hem tegenwoordig uitsluitend puur, maar ijsthee zonder suiker, dat is toch even schrikken. Dan merk je ineens dat een tikje zoet soms reuze prettig. Een tikje, zeg ik nadrukkelijk. IJsthee uit de handel is vooral mierzoet. Of het nu met citroen is of met perzik, met of zonder bubbels, uit een pak, fles, blikje of rechtstreeks van de tap, het is vaak een afknapper. Alleen dankzij het verwaterend effect van heel veel gestaag smeltende ijsklontjes wordt de boel weer dorstlessend. En dat is natuurlijk wel de bedoeling van ijsthee.
Kant-en-klaar: Lipton ice tea sparkling light
Inhoud: Koolzuurhoudend water, suiker, thee-extract (0,32%), voedingszuur (citroenzuur), zuurteregelaar (natriumcitraat), citroensap uit geconcentreerd sap (0,1%), aroma’s, conserveermiddel (kaliumsorbaat), zoetstoffen (aspartaam, acesulfaam K), antioxidant (ascorbinezuur). Bevat een bron van fenylalanine.
Niet dat prefab ijsthee altijd vies is hoor, hou me ten goede. In datzelfde Amerika kwam ik ook overal prachtige groene flessen tegen met Japans decor erop en ‘Arizona green tea’ erin. Heerlijk, net genoeg gezoet en voorzien van ginseng en honing, altijd leuk. Een groot Nederlands warenhuis blijkt ze ook te verkopen, voor een indrukwekkende 2,95 euro voor nog geen half litertje. Gloeps. Dan toch maar zelf maken, dat scheelt een slok op een borrel. En is bovendien zo gepiept.
Nodig voor 1 liter:
1 volle eetl zwarte thee
4 takjes verse munt
4 afgestreken eetl suiker (of naar smaak)
evt. schijfjes citroen
Doen:
Zet met kokend water een liter sterke thee en gebruik daarbij zeker twee keer zoveel thee als je normaal zou gebruiken. Schep er suiker bij naar smaak, ik doe een lepeltje of 4. Doe de takjes munt erbij. Laat minstens een uur trekken en afkoelen. Hevige dorst? Je kunt de thee nu meteen serveren door hem in glazen te gieten die flink gevuld zijn met ijsblokjes: de thee schrikt zich een hoedje en koelt acuut af. Of zeef de thee met behulp van een zeef en trechter boven een lege limonadefles en laat de boel in de koelkast ijs- en ijskoud worden voor later gebruik. Blijft makkelijk een week goed. Serveer liefst met ijsblokjes en een gezellig schijfje citroen.
Tips:
- Losse thee geeft makkelijker z’n smaak af dan in een theeëi of zakje. Maak de boel vooral loeisterk, anders proef je straks niks als de ijsthee ijskoud is.
- Gebruik een grote theepot, een glazen kan of gewoon een pan. Een plastic maatbeker kan vaak niet tegen de hitte.
- Variatie: versgeperst sinaasappel-, citroen- en/of limoensap erbij. Of snij het citrusfruit in plakjes en maak er een soort sangria-ijsthee van.
- Honing in plaats van suiker kan natuurlijk ook. En experimenteer eens met andere theesoorten, zoals groene thee of jasmijnthee (maar dan zonder munt).
- Kek: muntijsblokjes. Gewoon een blaadje munt in elk holletje van een ijsblokjesvorm, vullen met water en laten bevriezen.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .