Weet je waar je mij voor kunt wakker maken? Voor frambozen. Sappige zoete zomerframbozen zijn wat mij betreft het allerlekkerst denkbare fruit. Het simpelweg leegpeuzelen van een doosje voelt als de ultieme luxe. Maar goed, je kunt er natuurlijk ook iets mee doen, met frambozen. Toetjes maken bijvoorbeeld. Neem nou deze supermarktdesserttaartjes met behalve frambozen en yoghurt ook raapolie, palmolie, palmvet en kokosvet. Opvallend om te zien dat je in steeds meer producten hoogst exotische ingrediënten tegenkomt. Toch is het kennelijk goedkoper, want de smaak zal heus geen criterium wezen.
Uit een pakje: Superieur Luxe desserttaartjes frambozen-yoghurt
Inhoud: Frambozen 32%, slagroom, suiker, water, magere yoghurt 7%, tarwebloem, plantaardige oliën (raapolie, palmolie), glucose-fructosestroop, plantaardige vetten (palmvet, kokosvet), gelatine, aroma’s, citroensapconcentraat, magere melkpoeder, eieren, rode bietensapconcentraat, voedingszuur E330, verdikkingsmiddel E412, rijsmiddel E500, zout, emulgator E471, kleurstof E160a.
Enfin, van dit soort taartjes krijg ik altijd acuut de doe-het-zelfkriebels. Namaken is in dit geval echt een eitje en nog smakelijker ook. Mits je wel behoorlijke koekjes uitzoekt, geen suffe mariakaakjes maar prettige roombotergevalletjes.
Ik gebruik in mijn recept geen yoghurt, dat stijft namelijk alleen op als je gelatine gebruikt en ik moet af en toe ook aan mijn vegetarische lezers denken. Mascarpone is mooi stevig van zichzelf, maar kan ook erg massief zijn, vandaar dat er geklopte slagroom doorgaat. Opvallend om te zien dat je in steeds meer producten hoogst exotische ingrediënten tegenkomt zoals raapolie, palmolie, palmvet en kokosvet. Ook al moet het allemaal van ver komen, toch is het kennelijk goedkoper, want de smaak zal heus geen criterium wezen. Dan is het vast niet erg als ik zelf ook iets exotisch gebruik, namelijk rozenwater, wél aantoonbaar heerlijk. Maar vooruit, je kunt het ook weglaten.
Zelf maken? Mijn recept voor frambozentoetjes (of zijn het nou frambozentaartjes?) is intussen opgenomen in mijn kookboek Zonder pakjes & Zakjes 2, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.