Kookprogramma’s op de Nederlandse televisie vind ik over het algemeen niet om aan te zien. Teveel gedoe, te weinig eten. Nee dan de BBC, daar kun je als kooklustige je hart pas echt ophalen. Zo ben ik groot fan van het programma Masterchef – niet dat slappe Hollandse aftreksel, maar de Engelse versie, gepresenteerd door het fabuleuze juryduo John Torode en Gregg Wallace. Onlangs was de ontknoping van editie 2011, die werd gewonnen door nota bene een Amerikaan. Sterker nog: in zijn finalediner liet hij zowel jury als televisiekijkers compleet flabbergasted achter na het presenteren van een exquise mini-trio van Amerikaanse tartaarburger met gerookte limoen en jalapeño-marmelade, een Tokio-burger met zeeduivel, ponzu-jelly en mayonaise van groene thee, plus een Engelse currylamsburger met appel, bierchutney en raïta. De gelukkige winnaar Tim Anderson kon het zelf ook nauwelijks geloven. ‘They liked the burger!’ riep hij tegen zijn vrouw.
Tja, zo kan het dus ook, met hamburgers. Meestal treffen we helaas de andere kant van het culinaire spectrum, met als voorlopig dieptepunt de magnetronburger ‘met toegevoegde gesponnen soja-eiwitten’.
Uit een pakje: Flame Grilled Quarter Pounder
Beef-burger (43%): rundvlees (75%), rundvleesvet, water, gesponnen soja-eiwitten (5%), dextrose, smaakversterker E621, zout, suiker, stabilisator E451, eiwitpoeder, aroma’s, gehydroliseerde plantaardige eiwitten, moutextract, gistextract, kleurstof E150c.
Sesambolletje (40%): tarwebloem, water, plantaardige olie, gist, sesamzaad, zout, suiker, emulgators E472e-E471, conserveringsmiddel E282, meelverbeteraar E300.
Rustlers-saus (10%): water, ui, mosterd (water, mosterdzaad, alcoholazijn, zout, specerijen), suiker, alcoholazijn, tomatenpasta, gemodificeerd maïszetmeel, plantaardige olie, augurk, zout, stabilisatoren E412-E415, conserveringsmiddel E202, dille-olie, kleurstof E160c.
Smeltkaas (7%): kaas, water, weipoeder, boter, smeltzouten E452-E339, calciumfosfaat, melkeiwitten, kleurstoffen: betacaroteen, paprika-extract.
Klaar in 80 seconden, dat wel. Maar jongens, waar zijn we nou helemaal mee bezig? Zelf een hamburger maken is zo makkelijk, en zo ontzettend lekker!
Maar jongens, waar zijn we nou helemaal mee bezig? Zelf een hamburger maken is zo makkelijk, en zo ontzettend lekker! Hier vind je mijn Hamburger-recept, althans, zoals meneer Koken met Karin hem al sinds jaar en dag maakt.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .