Vroeger kreeg ik nog wel eens mail dat ik potjandriedubbeltjes alwéér een vleesrecept had gepubliceerd, intussen gaan klaagmailtjes juist over het feit dat ik zou zijn gezwicht voor de vegafanaten. Ik ben en blijf overtuigd omnivoor, al eet ik inderdaad de laatste jaren veel minder vlees dan vroeger, en dat weerspiegelt zich in mijn recepten. Mijn Amsterdamse slager herkent me tegenwoordig niet eens meer.
Maar in Frankrijk is het gek genoeg heel anders. Daar koop ik op de zaterdagmarkt graag een kippetje van het spit, waarna de restjes verdwijnen in de kippenbouillon en kipsalade. Bovendien zit even verderop een geweldige slager annex traiteur waar ik ook steevast in de rij ga staan. Voor oeufs en gelée, voor een bouchée à la reine, voor heerlijke paté, voor prachtig suddervlees. Voor ik er erg in heb, sta ik met een groot pakket weer buiten en eten we dagenlang vlees.
Tot ik er ineens genoeg van heb, dan smeekt mijn lijf om groente, veel groente. Dat komt goed uit, want op de markt heb ik daar doorgaans ook tassen vol van ingeslagen: bonkige aardperen, vaalwitte pastinaken, een zak vol spruitjes, een glanzende venkel, schattig kleine meiknolletjes en juist een joekel van een knolselderij.
Dat kan mooi allemaal in de groentesoep. Alleen nou eens niet zo’n huphup gepureerde versie, maar juist een sierlijk heldere soep bomvol in liefdevolle blokjes gesneden groente. Ja, inderdaad, dat is even een klusje, maar toevallig heb ik een echtgenoot die een groot talent heeft voor het snijden van keurig petieterige blokjes, dus mocht u thuis ook zo’n exemplaar (m/v) bij de hand hebben, zet die dan vooral aan het werk. Er kan van alles in wat u nog zoal in huis hebt. Ook (juist!) verlepte restjes uit de groentela komen goed van pas, zoals treurige bosjes lente-ui of peterselie, zielige stengels bleekselderij of vergeten worteltjes. Rozemarijn, tijm en laurier zou een mens altijd paraat moeten hebben in tuin, balkonpot of vriezer, die geven lekker veel smaak aan deze bescheiden, maar overheerlijke soep.
RECEPT Geblokte groentesoep
Nodig voor 1 pan:
wintergroente naar eigen keuze en voorraad (bijv. wortel, pastinaak, knolselderij, aardpeer, meiknol, venkel, pompoen, paprika, ui)
optie: tijm, rozemarijn, peterselie, laurier
kokend water
2-3 bouillonblokjes
olijfolie
zout & peper uit de molen
De groenten zijn geheel naar eigen inzicht en voorraad, maar minstens 4 verschillende is wel lekker. Hoeveel gram totaal? Dat maakt niet uit, u giet er gewoon zoveel vocht bij tot alles onder staat. Bij een grote pan heeft u morgen lekker ook nog wat. Snij alle groente in kleine dobbelsteentjes. Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en fruit de groente rustig een minuut of 5-10 aan. Dat kan ook prima in etappes. Voeg zoveel kokend water toe tot de boel helemaal onder staat en voeg bouillonblokjes, wat zout en flink versgemalen peper toe. Doe er vooral ook nog wat tuinkruiden bij. Laat onder een deksel rustig 15-20 minuten sudderen tot de groenten beetgaar zijn. Iets te flauw? Zout en peper, of nog een bouillonblokje. Wie wil kan ook nog een handvol kleine pasta erin doen. In kleine stukjes gebroken spaghetti is net vermicelli. De volgende dag kunt u gerust weer wat extra vocht toevoegen als hij is ingedikt.
TIP: Karin, Bouillonblokjes?!? Jazeker, een uitkomst voor de mensheid. Maar zelfgemaakte bouillon mag uiteraard ook altijd.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
VAN MOESTUIN TOT MAALTIJD
Voor nog meer groentegerechten kun je natuurlijk terecht in mijn gloednieuwe moestuinkookboek Van moestuin tot maaltijd. Geschikt voor tuin, balkon of vensterbank. En van 9 tot 99! Te koop bij elke boekwinkel en via bol.com. Of bestel hier via mijn eigen website een persoonlijk gesigneerd exemplaar, plus eventueel een speciale erin geschreven boodschap en/of illustratie naar eigen wens. Zolang de voorraad strekt inclusief 2 gratis bijpassende ansichtkaarten.