Even when the darkest clouds are in the sky
You mustn’t sigh and you mustn’t cry
Spread a little happiness as you go by
Please try
Het houdt maar niet op met alle rampspoed. Oorlog, ophef, gedoe, ellende en narigheid in overvloed. Dus tegen de klippen op neurie ik dezer dagen graag dit liedje van Sting, waar ik ooit een singeltje van had: Het stamt oorspronkelijk uit een Engelse musical uit 1929, ook geen vrolijke tijd, inderdaad, maar dit singeltje werd uitgebracht naar aanleiding van een Engelse film uit 1984, Brimstone & Treacle. Nooit gezien maar volgens de trailer op YouTube speelt Sting daarin (spoiler alert!) een evident griezelige slechterik. En dat terwijl het liedje zo lieflijk is.
What’s the use of worrying and feeling blue?
When days are long keep on smiling through
Spread a little happiness ’til dreams come true
Wat ook helpt om barre tijden door te komen, behalve zingen, is een onvervalst bordje comfort food. Spaghetti carbonara is daar bij uitstek geschikt voor, maar ik maakte een variant op deze oerklassieker. Eentje die je op de bank onder een dekentje vanuit een kom kunt oplepelen. Dat lukt nevernooit met spaghetti, maar wel met orzo.
Keep out the gloom, let in the sun
That’s my advice for everyone
Voor extra zonneschijn deed ik een licht gepekelde eidooier bovenop. Dat is een dooier die extra smakelijk – en stevig – wordt door hem simpelweg even een uurtje te parkeren in zout met suiker. Bij lang pekelen wordt hij uiteindelijk helemaal hard en raspbaar, maar deze is van binnen nog vloeibaar. Een zijdezacht bordje comfort food met een zonnetje dus. Als dat geen dosis little happiness is, dan weet ik het ook niet meer.
RECEPT
Orzo carbonara met gepekelde eidooier
Nodig voor 2 personen:
150 g orzo
100 g pancetta (in plakjes)
2 losgeklopte (hele) eieren
1 knoflookteen
300 ml water
50 g versgeraspte parmezaan
olijfolie
peper uit de molen
Gepekelde eidooiers:
2 eidooiers
100 g kristalsuiker
100 g fijn tafelzout
Dooiers: Meng suiker en zout. Doe de helft in een bakje, duw er 2 kuiltjes in. Splits de eieren (het wit wordt niet gebruikt), vlei de dooiers in de kuiltjes. Dek af met de rest van het suikerzoutmengsel. Laat anderhalf uur staan op kamertemperatuur. Til eruit met een lepel en spoel in uw hand onder de kraan voorzichtig af.
Orzo: Bak 2 plakjes pancetta tussen keukenpapier knapperig in de magnetron in 1-2 minuten. Knip de rest in stukjes en bak samen met de gekneusde knoflookteen 4-5 minuten in een drup olie in een pan met dikke bodem. Gooi de knoflook weg. Schep de orzo erdoor. Voeg het (koude) water toe en kook onder af en toe roeren ± 6 minuten tot de orzo gaar is en het water is opgenomen. Roer van het vuur af eerst de kaas erdoor, dan snel de losgeklopte eieren en veel peper. Laat met deksel 1 minuut staan. Verdeel over twee kommen. Leg de gepekelde eidooiers erop. Breek de knapperige pancetta in stukjes erover en geef nog een haal met de pepermolen.
TIPS:
* Eiwitten bewaren in een zakje in de vriezer voor kokosmakronen of pavlova(atjes).
* Niet alle orzo is dezelfde, sommige hebben korter nodig, andere langer, dus hou het in de gaten. Te gare orzo is niet lekker.
* Dat zoutsuikermengsel gooi je in principe na afloop weg, al zou je kunnen proberen om er nog een keer zo’n eitje in te parkeren.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
WERELDGERECHTEN
Voor nog meer Italiaanse en andere wereldgerechten kun je natuurlijk terecht in mijn gelijknamige kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Nu al vijfde druk! Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.