Wat past er beter bij naderende Valentijnsdag dan een gerecht in hartvorm? Is het geen plaatje? Gevuld met het makkelijkste oventoetje aller tijden: appelcrumble. Maar dan wel met een zonnige twist.
Wat was ik blij toen ik laatst deze prachtige hartvormige rode ovenschaal cadeau kreeg. Nu is rood toevallig mijn lievelingskleur en ben ik bovendien groot ovenfan, wat de gulle gever natuurlijk allebei wist. Het eerste gerecht wat ik erin maakte was het allermakkelijkste toetje aller tijden: appelcrumble. Warme zachte appel met een knapperig kruimellaagje erop. Klaar in een kwartiertje, want je kiepert alles gewoon, hoppekee, in de ovenschaal.
Volgens veel recepten moet je de appels eerst koken, maar dat vind ik gedoe en ik ben en blijf van het hardnekkige motto ‘kleine moeite, groot effect’. Om harde taaie bonken appel te vermijden heb ik een veel makkelijkere oplossing: goudreinetten. Onze nationale appeltrots. Die vallen moeiteloos uit elkaar, vandaar dat ze zo ideaal zijn voor appelmoes. Maar ook de smaak is fijn. Niet te zoet, maar juist lekker een beetje rins. Voor een extra vrolijke kleur combineer ik appels graag met diepvrieszomerfruit. Dat wordt bij het ontdooien en verwarmen namelijk vanzelf pruttig, iets wat in crumble-verband geldt als een enorm voordeel.
En nog even over dat kruimeldeeg: in principe werkt elke combinatie van bloem, suiker en (koude) boterblokjes. De exacte hoeveelheden, zo heb ik in de loop der tijd geleerd, maken niet zo veel uit, want het moet wel heel raar lopen wil je géén licht bonkige kruimels krijgen. Voor extra knapperigheid en smaak gooi ik er graag ook nog wat havermout en amandelen (gehakt, geschaafd of gemalen, het is maar net wat ik bij de hand heb) doorheen. Hoeveel precies? Ook dat luistert niet zo nauw, denk aan een handje. Heus het komt wel goed. Net als met de liefde, hoop ik.
Maar vooruit, ik heb het recept toch maar even precies opgeschreven. Alleen zo’n leuke hartvomige bakvorm, die moet je zelf regelen. En zoek dan vooral een geliefde om ‘m samen mee op te eten.
RECEPT Appelcrumble met zomerfruit
Nodig voor 4-6 personen:
4 flinke appels, liefst goudreinetten (500 g schoon gewicht)
250 g diepvrieszomerfruit (mix van bramen, bessen, aardbeien, frambozen)
25 g suiker
1 volle eetl maizena
Kruimeldeeg:
100 g bloem
100 g boter (koelkastkoud)
100 g suiker
30 g havermout
30 g amandelmeel
snufje zout
Oven voorverwarmen op 200 °
Schil en ontklokhuis de appels, snij in kleine stukjes. U moet nu als het goed is 500 gram hebben, maar meer of minder is geen ramp. Doe in een grote kom. Voeg het diepvriesfruit toe (bevroren of ontdooid, mag allebei) plus de suiker en maizena. Schep alles goed door elkaar. Doe over in een beboterde ovenschaal. Doe vervolgens de bloem, suiker, havermout, amandelmeel en een snufje zout in de nu lege kom. Snij de boter in blokjes en doe erbij. Wrijf tussen uw vingers tot kruimels. Strooi over het fruit. Zet de schaal 30-45 minuten in de oven, dat kan nogal verschillen. Maar zodra de kruimels gaar en goudbruin zijn, en het rode fruitsap langs de randen omhoog bubbelt, is hij klaar. Extra lekker met wat koude crème fraîche erbij, of een bolletje ijs.
TIP:
* Vooraf bakken en weer even opwarmen in de oven (kwartiertje op 200 °C) kan prima.
* Kan ook in individuele ovenschaaltjes. Die heb je ook in hartvorm. Ik meld het maar even.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:crumbl
WERELDGERECHTEN
Heb je ‘m al, dat oeverloos leuke kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes! Nu al vijfde druk! Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.