Wat een verrukkelijke tentoonstelling is er nu te zien in Kunstmuseum Den Haag: Grand-Dessert, helemaal gewijd aan toetjes. Van drilpudding tot pavlova, van vlaflip tot banana split, je kunt het zo gek niet verzinnen of het komt voorbij. Aan de hand van (historische en moderne) bakvormen, serviezen, schilderijen en kookboeken.Plus talloze filmpjes met extra uitleg door tentoonstellingsboegbeeld en Heel Holland Bakt-coryfee Janny van der Heijden. Er valt volop te lachen, om een cupcakekostuum, om een filmpje met lillende felgekleurde puddinkjes, om desserthoeden.
Om een heel buffet vol glazen neptaartjes, om een hele bups Chanel-waardige toetjestassen. En niet te vergeten om gebreide (!) taarten, tot tompoezen aan toe. Maar ook de pijnlijke geschiedenis van suiker en slavernij wordt niet geschuwd, waarna je van je stoel valt van de ragfijne bloemen gemaakt van (ongelofelijk maar waar) suiker in een manshoge Delfts blauwe vaas. En dan moet het tafelbrede, integraal van suiker gemaakte decoratielandschap nog komen. Ik vond het echt heel verrassend en mooi gedaan, met aandacht voor zowel het verre verleden als het nu.
En het zette me ook aan het denken. Niet alleen over de in de tentoonstelling aangehaalde kwestie of taart ook geldt als toetje (ja hoor), maar vooral: wie maakt er eigenlijk nog zelf toetjes? Uit mijn jeugd ken ik vooral de literpakken vla en yoghurt, en de Saromapuddinkjes, in de smaken geel of roze. Intussen staan de supermarkten vol met allerhande opties. En op dit moment is ook het kant-en-klare kerstassortiment weer duizelingwekkender dan ooit, met prefab pavlovabodems en dito vullingen, met diepvriessoesjes in knalkleuren, met bavarois in de vorm van een kerstboom en natuurlijk de onvermijdelijke viennetta.
Je zou bijna denken dat niemand meer zelf een dessert maakt. Dus voor de zekerheid verwijs ik je graag nog even door naar de talloze nagerechten op deze website. Want een dag zonder toetje is een dag niet geleefd!
En ga dus naar die tentoonstelling: Grand-Dessert – De geschiedenis van het toetje in Kunstmuseum Den Haag. Nog te zien tot 6 april 2025, maar zo lang zou ik niet wachten. Trek er vooral wat tijd voor uit, want er is veel meer dan je denkt. Na een paar lichte, knalroze zalen, dwaal je ook door een serie prachtige oude stijlkamers.