Bananenbrood? Nee, banaan & brood. Een heerlijk warm toetje uit de oven met – je raadt het al – wat overgebleven bananen en (stok)brood, plus walnoten en maple syrup.
Bij de tandarts lag een tuintijdschrift in de wachtkamer. In afwachting van mijn halfjaarlijkse controle zat ik me te vergapen aan een reportage over Japanse esdoorns. O, welk een kleurenpracht! Hebberigmakend. Maar ja, ik heb in Frankrijk al een oprijlaan met achttien esdoorns. Helaas niet van het soort dat in de herfst zo betoverend ondergaandezonkleurig wordt. En je kunt er ook al geen maple syrup van tappen. U weet wel, die dunne, tikje kruidige siroop die zo heerlijk is over Amerikaanse pannenkoekjes. En waarvan ik nog altijd niet weet waarom die in het Nederlands ahornsiroop heet en geen esdoornsiroop.
Begrijp me niet verkeerd, ik ben blij met mijn doodgewone esdoorns hoor. Ze vormen een fraaie entree van mijn bescheiden landgoed, ze zorgen voor schaduw tijdens hete zomers en ik zou geen fijnere plek weten voor een hangmat.
Het enige echte nadeel is dat ze maar door blijven groeien. De kronen tikken bijna tegen elkaar waardoor de oprijlaan zo langzamerhand een tunnel wordt. Dat is leuk bij een eeuwenoud kasteel, maar in het geval van een boerderijtje vooral zonlichtwegnemend. De vorige eigenaars hadden een deskundige vriend die de bomen elke vijf jaar kwam snoeien, maar ik heb niet zo’n vriend. Zelf doen is een monsterklus waar ik niet aan durf te beginnen. Bij de bakker lag een foldertje van een lokale klusjes- annex tuinman. Die kwam, zag, riep uit de losse pols een astronomisch bedrag en taaide weer af. Er kwam een tweede, die keek uitgebreid, mailde na een paar dagen een offerte, voor een nog altijd indrukwekkende som. En wanneer dan? Het moet na de zomer, zegt de een. Nee, het moet juist in de winter, zegt de ander.
U begrijpt, ik ben er nog niet uit. Wordt vervolgd.
In de tussentijd bakte ik iets lekkers met maple syrup. Ik dacht eerst aan bananenbrood, maar mijn bananen bleken rijp in plaats van overrijp. Een oudbakken stokbrood had ik nog wel, dus het werd ‘banaan en brood’, een hartverwarmend toetje. Mét walnoten, want daar heb ik ook drie bomen van.
RECEPT Banaan en brood (warm toetje uit de oven)
Nodig voor 2 personen:
¼ oudbakken stokbrood
2 rijpe bananen
25 g walnoten
1 ei
125 ml slagroom
75 ml melk
4 grote eetl maple syrup
Oven voorverwarmen op 175 °C.
Klop in een grote kom het ei los met de slagroom, melk en 2 eetl maple syrup. Snij het stokbrood en de banaan in dunne plakjes. Verbrokkel de walnoten. Hussel alles voorzichtig door de kom en laat even 10 minuten intrekken. Verdeel de boel dan over een klein ovenschaaltje en zorg dat het stokbrood een beetje rechtop staat; juist die uitstekende stukjes worden straks lekker knapperig. Zet de schaal 20 minuten in de oven. Sprenkel dan de resterende 2 eetl maple syrup erover en zet de schaal nog even 5 minuten terug in de oven. Serveer warm.
TIP:
Kan ook met crème fraîche in plaats van slagroom. Een handvol blauwe bessen erdoor is ook lekker.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
WERELDGERECHTEN
Binnen één jaar al vijf drukken van mijn kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.