Eindelijk zomer. En eten moet je toch. Sterker nog: juist in de zomer kun je volop genieten van de lekkerste verse groente, al dan niet uit eigen moestuin. Daar doe je dan zo min mogelijk mee want a) dat hoeft helemaal niet en b) daar heb je helemaal geen tijd/puf voor. Want de hangmat roept. Of het strand. Of je boek. Of het is domweg te warm. Of dat alles tegelijk. Natuurlijk staat deze site vol met duizenden heerlijke zomerrecepten, maar ik snap heel goed dat je nu geen puf hebt om uitgebreid te gaan zoeken, dus ik maak het makkelijk met deze top 10 van heerlijk zomerse gerechten.
Komen ze, in willekeurige volgorde:
Koude bietensoep met dille
Borsjt, maar dan koud. Gazpacho, maar dan met biet. Al lijkt deze soep eigenlijk meer op salmorejo, die andere beroemde koude Spaanse soep met veel olijfolie. Kijk nou wat een prachtig roze rood bordje. Leef je uit op de garnering met komkommer en dille.
Artisjokken met kerrievinaigrette
Artisjokken, lekker zomers! Menigeen vindt ze doodeng, want wat doe je ermee? Maar heus, koken is een fluitje van een cent, en ik leg je ook uit hoe je ze moet eten. Een leuk gezelsschapsspel. Dip de blaadjes vooral in de lekkere saus met kerrie.
Bonensalade met bloemen
Een mooie en lekkere salade met groene en gele sperziebonen, snijbonen en peultjes, plus een gekookt ei en een lekker romige dressing met ansjovis. En strooi er vooral wat eetbare bloemen uit de tuin over, denk aan Oost-Indische kers, borage, afrikaantjes, goudsbloem of wat je maar bij de hand hebt.
Groene asperges met sinaasappelolie
Asperges roosteren in een grillpan is altijd lekker, maar met een scheut sinaasappelolie erover worden ze helemaal onweerstaanbaar. Die kun je kopen, maar ook zelf maken. En dan is deze maaltijdsalade ook nog met groene olijven, geroosterde hazelnoten en parmezaanse kaas. Feestelijk en zo op tafel.
Mais met tomatensalsa en feta
Geroosterde maiskolven zijn het lekkerst van de barbecue, maar in een grillpan kan het ook, zeker als je de mais in handzame stukken snijdt. Lekker met een frisse salsa van tomaten en komkommer plus een romige crème van feta en yoghurt.
Geitenkaastoast met bramen
Toast met warme geitenkaas uit de oven, is dat niet heel erg saai en afgezaagd? Niet dit recept hoor! Met bramen en een vleugje rozemarijn wordt het toch ineens weer verrassend. Lekker met zuurdesembrood en wat gemengde sla erbij.
Mosselen in tomatensaus met paprika
De zomer is mosseltijd. Doe eens wat anders met mosselen, zoals deze heerlijke Spaanse mosselen in een iets pittige saus van tomaten met paprika. De saus kun je al vooraf maken, en die mosselen zijn heel snel klaar. Vergeet niet veel brood erbij te serveren, om die lekkere saus mee op te vegen.
Aubergineschnitzel
Geen Wiener Schnitzel, maar een vegetarische, van aubergine. Extra knapperig dankzij een jasje van broodkruim, amandel en sesam. Echt verrassend lekker! Ook met lente-ui en koriander. Wat rijst en broccoli erbij en je hebt een prima makkelijke vega maaltijd.
Doperwtensalade caprese
Verse doperwten zijn er maar kort, aan het begin van de zomer. Maar mocht je ze niet hebben: ook met diepvriesdoperwten werkt dit gerecht goed. Een variant op salade caprese, dus met mozzarella en basilicum. En dan liefst met groene tomaten, voor het ton-sur-ton kleureffect, al kan het ook met gewone rode of gele tomaten, als ze maar mooi rijp zijn.
Peche Melba-taart
Als laatste een zomerfeesttaart, als variant op dat beroemde toetje met perzik en framboos. Maar nu dus in de vorm van een fraaie én romige taart waar je veel succes mee gaat hebben. En de pistachenootjes maken het helemaal bijzonder.
Kleine moeite, groot effect. Doe er je voordeel mee. Dan trek ik me weer terug in mijn hangmat en wens ik iedereen een in alle opzichten heerlijke zomer toe.