Vlak na elkaar kreeg ik twee persberichten binnen.
Persbericht 1: “Ruim een derde van de Nederlanders heeft geen idee wat hun dagelijkse zoutinname is, terwijl ze dagelijks ongemerkt te veel zout binnen krijgen.”
Persbericht 2: “Nederlanders consumeren twee keer zoveel toegevoegde suiker dan dat zij zelf denken, niet 7 maar 14 suikerklontjes per dag.”
We consumeren dus ongemerkt te veel zout én te veel suiker, en dat is allebei niet goed voor onze gezondheid, melden respectievelijk de Nierstichting en het Diabetesfonds. Allebei leggen ze het maar weer eens uit: suiker zit niet alleen in koek, snoep en frisdrank, maar ook verstopt in pakjes en zakjes, sauzen en kruidenmixen. En zout komt maar voor 20% uit het zoutvaatje, de rest zit in alledaagse producten die je gewoon in de supermarkt koopt. Lees: alweer die pakjes en zakjes, sauzen en kruidenmixen.
Geen nieuws natuurlijk. Ook ik roep het al jaren en jaren (en ik schreef er zelfs een opiniestuk over in Trouw). Net als beide genoemde organisaties, die onvermoeibaar toch elk jaar weer dappere campagnes lanceren om ons aller landgenoten bewust te maken van minder suiker en minder zout. Dus organiseren ze een suikerchallenge en een zoutchallenge. Maar hoe nobel ook, een week (of twee) manmoedig om elke suikerkorrel of zoutvlok heenlopen, zet volgens mij uiteindelijk weinig zoden aan de dijk. Het kan overzichtelijker: vermijd pakjes en zakjes. Niet even tijdelijk, maar elke dag. Dát scheelt pas een slok op een borrel. Maar ja, wat blijkt uit onderzoek? Ruim driekwart van Nederland kookt één dag per week of vaker met pakjes en zakjes. En daarvan kijkt ook nog eens drie op de tien nooit op de ingrediëntenlijstjes. Word wakker, luitjes!
Wees niet bang voor een schep zout in het pastawater (dat verdwijnt weer grotendeels in de gootsteen), bak gerust af en toe een cake (niet alleen opeten, maar vooral uitdelen). Maar vooral: haal verse ingrediënten in huis en ga gewoon lekker de keuken in. En maak dan bijvoorbeeld dit simpele maaltje uit de oven, inclusief allerlei fijne smaakmakers.
RECEPT
Geroosterde kool met pistachevinaigrette
Nodig voor 4 personen (voor/bijgerecht):
± ½ witte kool
5 eetl olijfolie
½ theel kerrie
zout & peper uit de molen
Pistachevinaigrette:
50 g pistachenootjes (gepeld, ongezouten)
± 50-75 ml olijfolie
1 (bio) citroen
1 knoflookteen
handje platte peterselie
1 eetl kappertjes
1 theel dijonmosterd
Rooster de pistachenootjes in 5-8 minuten geurig in de opwarmende oven (200 °C) Snij de kool in 8 mooie dikke halve plakken van 1½ cm. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Meng 5 eetl olijfolie, kerrie, wat zout en peper, kwast daarmee de kool aan beide kanten in. Rooster ± 30 minuten in de oven tot de kool zacht is met hier en daar geblakerde randjes.
Vinaigrette: Rasp de schil van de citroen boven een kom, pers de helft uit en doe ook erbij. Voeg uitgeperste knoflookteen, gehakte peterselie, kappertjes, mosterd, wat zout en peper toe. Plus de intussen afgekoelde, grofgehakte pistachenoten. Meng en voeg zoveel olie toe tot het een dikkige saus is. Proef!
Serveer de kool met de saus, warm of op kamertemperatuur.
TIPS:
• Ook lekker als hoofdgerecht met aardappelpuree erbij. De afsnijdsels van de kool niet weggooien, die kunnen in soep, roerbak of coleslaw.
• Voor iedereen die nu mailt ‘Maar Karin, in dit recept zit ook zout!’ kan ik zeggen: en fliebeltje zout wat je zelf toevoegt aan je eten doet wonderen voor de smaakversterking, maar valt qua hoeveelheid volledig in het niet bij wat je binnenkrijgt via kant-en-klaarvoedsel en pakjes en zakjes. Wees niet bang voor een snufje zout op je versgekookte ei. Maar koop liever geen pak Wereldgerechten, dat zet pas écht zoden aan de dijk.
• Euh, wat is er ook alweer mis met pakjes en zakjes?
• Lees hier mijn opiniestuk hierover in Trouw.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
WERELDGERECHTEN
Nu al derde druk, mijn nieuwe kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.