Ik trof mijn Amsterdamse buurvrouw in de lift met haar balkonzitje: een grote ronde metalen tafel en vier sierlijke stoeltjes, ooit wit, nu vooral roestbruin. Ohh, dat zou leuk zijn in mijn Normandische tuin, liet ik me ontvallen. Of ik het soms wilde hebben? vroeg de buuf, want ze was er toch mee op weg naar het grof vuil. Nou, dolgraag. Ik versleepte de boel naar Frankrijk en was wekenlang in de weer met liefdevol opknappen. De tuinset staat nu inderdaad te pronken, precies waar ik hem bedacht had, op het langst zonnige plekje van de voortuin. Alleen, en dat had ik me niet zo goed gerealiseerd, zinken de ranke pootjes van de stoelen weg in het gras, wat het zitten tot een licht hachelijke onderneming maakt.
Maar zo gemakkelijk geef ik mij niet gewonnen. Ik bedacht een nieuw klusproject: een klein rond terrasje. Toen mijn hele familie het weekend kwam logeren ging iedereen enthousiast helpen plannen maken, opmeten en rekenen. Een cirkel van drie meter doorsnee, hoeveel vierkante meter stenen heb je dan nodig? Niemand die het wist. 3×3=9 m2 en dan gewoon wat minder, zei de een. Was er niet iets met pi? zei de ander. Tevergeefs keken we naar mijn neefje, maar die is 11 en heeft nog geen wiskunde.
Ik wilde al gaan googlen, maar gelukkig appte toevallig net mijn wiskundige vriendin Ionica Smeets, dus ik vroeg het aan haar. “Oh jongens toch”, appte ze terug. “Straal is 1,5 meter. Oppervlakte is dan pi x straal in het kwadraat, dus kom je op iets meer dan 7 vierkante meter. Als je alles strak tegen elkaar aanlegt.”
Aha. Nu alleen nog bij de lokale bouwmarkt kekke steentjes uitzoeken, zand bestellen, de hele boel laten bezorgen en op YouTube zoeken hoe je dat eigenlijk doet, een rond terras aanleggen. Al doende wordt een mens vanzelf handig.
Dat geldt zeker ook in de keuken. Neem nou deze vierkante taartjes met ronde plakjes banaan. Doodsimpel, ook voor iedereen zonder wiskundeknobbel en met twee linkerhanden.
RECEPT Bananentaartjes
Nodig voor 4 stuks:
4 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
2 superrijpe (bruine) bananen
2 gewone rijpe bananen
½ citroen (alleen rasp)
3 eetl boerenjongens (rozijnen op brandewijn)
4 eetl maple syrup (ahornsiroop)
2 eetl suiker + extra
2 eetl bloem
Oven tijdig voorverwarmen op 200 °C met de bakplaat erin.
Laat de bladerdeegplakjes ontdooien op een vel bakpapier. Vouw de deegrandjes een beetje om. Prik het binnenste in met een vork. Pureer met de staafmixer de 2 bruine, zachte bananen met de suiker, bloem en rasp van de ½ citroen tot een prutje. Schep de uitgelekte boerenjongens erdoor. Verdeel over het bladerdeeg. Het lijkt dun, maar het wordt straks vanzelf een lekker smeuïg laagje. Snij de overige bananen in plakjes, verdeel erover. Strooi er een klein beetje extra suiker over. Leg met bakpapier en al op de hete bakplaat en bak onderin de oven in ± 20 minuten gaar en knapperig. Check ook vooral de onderkant. Besprenkel de bovenkant met maple syrup en zet nog 5 minuten terug in de oven.
TIP:
Geen boerenjongens? Parkeer gewone rozijnen een uurtje (of langer) in wat rum of calvados.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
WERELDGERECHTEN
Nu al derde druk, mijn nieuwe kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.