Een feestelijk en toch oersimpel weekendbrunchrecept: een broodje gevuld met ei uit de oven. Ter verhoging van de feestvreugde gaan onderop wat gebakken blokjes groente. En nóg leuker: met de restjes broodkruim en groente maak je in een handomdraai ook een lekkere pastamaaltijd voor ’s avonds.
Af en toe belt er een eindredacteur van Trouw dat mijn recept te lang is voor de krantenkolom. Tja, ’t is elke week weer schipperen met de beschikbare ruimte. Maar mijn recept zou dit keer kort en krachtig worden: oeuf en cocotte, een klassiek Frans gerechtje van ei en room in een ovenbakje. Simple comme bonjour. Doorgaans geserveerd met reepjes brood om de boel uit te lepelen. Een lekker brunchrecept.
Wacht even, dacht ik toen, kun je dan niet net zo goed dat ei in een uitgehold broodje stoppen? Bij wijze van alles in één? Of was het toch een tikkie te eenvoudig qua recept? Omdat in een oeuf en cocotte onderop vaak ook nog wat lekkere smaakmakers gaan, sloeg ik aan het dubben en experimenteren: kaas, champignons, groente, ham, chorizo, zalm? Juist de overdaad aan culinaire keuzemogelijkheden kan verlammend werken, dus ik hakte lukraak een knoop door: courgette en paprika. Alleen, voor 4 broodjes heb je feitelijk maar weinig groente nodig en dan zul je zien dat er straks verdorie weer een halve paprika en driekwart courgette liggen weg te kwijnen in de koelkast. Zonde. Dus ik hakte alle groente in de pan en wat overbleef mocht door de pasta. Het uitgeholde broodkruim ging uiteraard evenmin verloren, daar maakte ik pangrattato mee, armeluisparmezaan.
De praktische uitleg van dit alles past van geen kanten in de krant, maar hier op mijn eigen website heb ik gelukkig ruimte zat, dus zie vooral ook helemaal onderaan bij de tips.
RECEPT Broodje ei uit de oven
Nodig voor 4 stuks:
4 grote afbakbroodjes (tijgerbollen/Italiaanse bollen)
4 eieren
1 rode paprika
1 courgette
wat verse tijm (of gedroogde oregano)
4 eetl slagroom
olijfolie
zout & peper uit de molen
Oven voorverwarmen op 200 °C.
Snij de paprika en courgette in kleine stukjes (formaat vierkante doperwt). Fruit in wat olijfolie in een koekenpan in 10 minuten gaar en zacht, voeg zout, peper en losgeriste tijm (of oregano) toe. Hol met een aardappelschilmesje een flink gat uit in de afbakbroodjes (formaat mandarijn). Het broodkruim niet weggooien, zie de tip hieronder. Dit kan ook allemaal al van tevoren.
Splits de eieren: bewaar de (hele!) dooiers in hun halve schil rechtop in de eierdoos, meng in een kommetje al het eiwit met de slagroom. Schep in elk broodje wat groente, tot de holte voor driekwart gevuld is – u houdt veel groente over, zie de tip hieronder. Verdeel het eiwit over de broodjes. Zet ze op een met bakpapier beklede bakplaat ± 12 minuten in de oven tot het eiwit gestold is. Floep dan de eidooiers bovenop en zet nog 2 minuten terug in de oven. Bestrooi met zout en peper. Er kan eventueel ook nog wat tijm over, of wat fris groens à la bieslook of peterselie.
TIPS:
• Eiwit gaart langzamer dan eigeel. Om te voorkomen dat u eindigt met eng-glibberig ongaar eiwit en/of juist een rubberen dooier, gaart het ei in de oven in twee etappes.
• Pangrattato: Hak het uitgeholde broodkruim in een keukenmachine of staafmixerbakje samen met wat venkelzaad, een snuf chilivlokken, zout en peper tot grove kruimels. Bak in een hapjespan in een ferme scheut olijfolie al omscheppend goudbruin en knapperig, haal uit de pan. Afgekoeld prima houdbaar in een afgesloten doosje. Of ga meteen verder met de pasta hieronder.
• Pasta met kliekjes van dit recept: Verwarm die overgebleven gare groenteblokjes uit dit recept in een koekenpan. Dat kan prima in dezelfde pan als de pangrattato, schoonmaken hoeft niet. Voeg wat tomatenpuree en laat alles onder een deksel rustig warm worden. Kook intussen de pasta gaar. Giet af en meng de pasta meteen samen met een scheut kookwater (= smeuïgheid!) door de groente, verdeel over borden en bestrooi met dat knapperige broodkruim.
• Eigenlijk was dit broodje bedoeld voor Pasen, maar het is bij mij thuis zo’n hit, dat ik het nu te pas en te onpas maak, als lunch of als brunch.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
WERELDGERECHTEN
Nu al derde druk, mijn nieuwe kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.