Denk je aan lente, dan denk je aan raapsteeltjes. En aan rabarber natuurlijk. Samen is het dubbel feest, zoals in dit stamppotje. Nee, geen winterse versie, maar juist een licht en lente-achtig bordje met jong voorjaarsgroen, extra lekker met een mootje gebakken zalm.
Joechei het is lente, maar nu echt. Nog even, en het is alweer mei. U weet wel, die van ‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid’, de allerberoemdste dichtregel uit de vaderlandse literatuur. De overige 4380 regels van de Mei van Gorter kent bijna niemand, nee ik ook niet. Al heb ik het wel altijd gek gevonden dat het gedicht staat voor de lente, terwijl mei toch eerder richting zomer gaat. Bij het prille voorjaar denk ik aan nú.
Trouwens, als we toch dichterlijk bezig zijn, even intrigerend vind ik ‘Jonge Sla’ van Kopland (‘Alles kan ik verdragen / … / Maar jonge sla in september / net geplant, slap nog / in vochtige bedjes, nee.’). Hoe kom je nou aan jonge sla in september? Die plantjes poot je toch in het voorjaar? Bij mij waren ze in september juist uitgegroeid tot reuzenhoge gedrochten, niks aandoenlijks meer aan.
Nee, dan raapsteeltjes, dát is pas voorjaarsgroente. Ach gossie, die snoezige bosjes teergroen spul, bijeengehouden door een halfbakken elastiekje. En toch is de smaak opmerkelijk fris-pittig. Voor mij begint de lente pas echt met raapsteeltjes. En met rabarber. Al twee keer heb ik rabarber geprobeerd in mijn Franse moestuin, maar twee keer verdwenen de planten vervolgens als sneeuw voor de zon. Maar driemaal is scheepsrecht, dus intussen heb ik mij gewaagd aan poging drie. Alleen zit eigen oogst er dan voorlopig nog niet in vermoed ik.
Gelukkig heeft mijn Turkse groenteboer al een tijdje rabarber paraat. Niet de gewone, maar de knalroze geforceerde. Die gaat natuurlijk in de taart en de crumble en de jam, maar ook in een zakje met azijn. Volgens mijn favoriete snelle-inmaakmethode heb je zo binnen een uurtje heerlijk knapperige zoetzure roze gevalletjes die menig hartig gerecht opfleuren. Zoals dit raapstelenstamppotje. Stamppot winters? Deze niet hoor, deze is juist licht en lente-achtig. Een bordje jong voorjaarsgroen, lekker met een mootje kort gebakken zalm erop.
RECEPT Stamppotje raapsteeltjes met zalm
Nodig voor 2 personen:
2 moten zalmfilet
500 g kruimige aardappels
1 bosje raapsteeltjes (100 g)
1 handje verse basilicum
1 handje verse bladpeterselie
100 ml melk
40 g boter
zout & peper uit de molen
Ingemaakte rabarber
2 stengels rabarber (of ½ bosje radijs)
100 ml rijstazijn
1 el suiker
1 tl zout
Rabarber: Snij de rabarber in dunne plakjes, doe in een ziplockzak. Verhit azijn, suiker en zout tot alles is opgelost, giet in de zak. Laat in de koelkast minstens 1 uur intrekken.
Stamppot: Bestrooi de zalm met peper en zout. Schil de aardappels, snij ze in even grote stukken en kook ze gaar in ± 15 minuten. Verwijder de worteltjes van de raapstelen, was en maak goed droog (tip: slacentrifuge). Hak ze grofweg in stukken. Hak de basilicum en peterselie fijn. Breng de melk aan de kook. Verhit alvast zachtjes een koekenpan voor de zalm. Giet de aardappels af en stamp fijn. Meng met de hete melk en 20 g boter. Meng de raapsteeltjes en kruiden erdoor. Breng op smaak met peper & zout. Houd warm. Doe de rest van de boter in de hete koekenpan. Bak de zalm kort aan beide kanten. Haal de zalm uit de pan, meng het bakvet door de stamppot. Verdeel over 2 borden. Leg de zalm erop. Garneer met uitgelekte rabarber.
TIPS:
• Rijstazijn is het lekkerst hiervoor, want heel mild. Het kan ook met appel-, wittewijn- of natuurazijn, maar die zijn scherper, neem dan half azijn (50 ml), half water (50 ml).
• Als je toch rabarber inmaakt, probeer dan ook eens deze ravioli met rabarber.
• Geen raapsteeltjes en geen rabarber? Met een mooie bos radijs (loof én bolletjes) kan het ook.
• Ook lekker: spaghetti met raapsteeltjes of salade met raapsteeltjes en geitenkaas.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
WERELDGERECHTEN
Nu al derde druk, mijn nieuwe kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.