De crompouce is een misbaksel, laten we wel wezen. Maar een soesje gevuld met banketbakkersroom en afgetopt met roze glazuur, dát bleek bij mij thuis een eclatant succes. Zelfgebakken uiteraard. En we noemen het: de soespouce. Doorgaans weet ik rare hypes en trends op eetgebied succesvol te negeren. Gewoon geen aandacht aan schenken, dan gaat het vanzelf over. De crompouce liet ik dan ook vakkundig langs me heen glijden; u weet wel, die belachelijke liefdesbaby van een croissant en een tompouce die een tijdje geleden viral ging. Zoals ik ook alle varianten die daarna ontstonden links liet liggen, van de donpouce (donut-tompouce), cheesepouce (cheesecake-tompouce), oliepouce (oliebol-tompouce), strooppouce (stroopwafel-tompouce), pannenpouce (pannenkoek-tompouce), pizzapouce (pizza-tompouce) en sushipouce (sushi-tompouce) tot godbetert de frikanpouce (frikandel-tompouce) aan toe.Maar ja, toen kwam Aldi met een ‘basispakket pouce’ van het merk Homemade en moest ik zachtjes wenen. ‘Complete mix voor glazuur en room, inclusief spuitzak voor heerlijke “pouce” variaties’ staat er op de doos, vergezeld van een foto van een gepoucetificeerde croissant, donut en wafel. ‘Snel, simpel, smullen maar.’ Jaja, smullen hoor, met gemodificeerd aardappelzetmeel, melkpoeder, geharde palmpitolie, glucosestroop, emulgatoren, kokosolie, lactose, melkeiwit, geleermiddelen, verdikkingsmiddel, stabilisator, voedingszuur, aroma en kleurstof. Alleen nog zelf water toevoegen. Gelukkig is het een tijdelijke actie (op=op), dus dit staaltje knutselvoer is hopelijk snel weer uit de winkel om voor altijd te vergeten.En dat had ik zelf ook gedaan, ware het niet dat mijn negenjarige vriendin Rifka een dagje bij me kwam bakken. Die droomt van deelname aan Heel Holland Bakt Kids en is al maanden serieus aan het oefenen. En wat stond er op haar verlanglijstje met dingen-die-ze-graag-nog-wilde-leren? Nee, geen crompouce, maar wel banketbakkersroom, soesjes en glazuur. Dus we gingen samen aan de bak, natuurlijk niet met zo’n pak poedermix, maar lekker helemaal zelf, met bloem, boter, suiker, eieren en een echt vanillestokje. Onverwoestbaar vrolijk stuiterde ze door mijn keuken, druk in de weer met gardes, pollepels en mixers. Staande op de gereedschapskist, anders kwam ze niet boven het aanrecht uit. Heerlijke gevulde roze soesjes werden het, daar zouden Janny en Robèrt vast hun vingers bij aflikken.
Alleen, hoe gaan we ze nou noemen? Barbiesoesjes viel meteen af, want stoere Rifka is beslist niet van de Barbies. Dus toch maar de soespouce.
RECEPT: de soespouce
(of soespoes?)
Voor ± 20 stuks:
Soesjes:
80 g bloem
40 g boter (in klontjes)
140 ml water
1 el suiker
2 grote eieren
snufje zout
Vulling:
1 portie banketbakkersroom (recept zie hier)
Glazuur:
100 g poedersuiker
2-3 el frambozensap (zie tip)
Oven voorverwarmen op 200 °C.
Soesjes: Breng water, boter in klontjes, suiker en zout in een pan aan de kook. Zet het vuur laag, doe alle bloem erbij en roer stevig 2 minuten met een pollepel tot een gare bal. Klop van het vuur af met de mixer scheut voor scheut de losgeklopte eieren erdoor tot een soepel, glanzend deeg. Doe in een spuitzak met glad mondje. Spuit op een bakplaat met bakpapier 20 bolletjes (formaat walnoot), goed uit elkaar. Bak 20 minuten in de oven, zet de oven uit en de deur open, maar laat ze er nog 10 minuten in staan zodat ze goed kunnen drogen. Haal eruit laat op een rooster helemaal afkoelen.
Vulling: Mix de koelkaststijve banketbakkersroom nog even goed door, doe in een spuitzak met een klein mondje. Prik een gaatje onderin elk soesje en spuit vol. Ook weer niet té vol, dan barst de soes en loopt de room er aan de andere kant weer uit. Gewoon even uitproberen.
Glazuur: Roer de poedersuiker glad met 2-3 lepels rood sap, maak het niet te dun, dan loopt het van de soezen af. Verdeel over de soezen. Blijkt het te weinig? Dan gewoon een beetje glazuur bijmaken, maar onthoud: hoe meer glazuur, hoe zoeter de soesjes uiteindelijk worden. Laat opstijven.
TIPS:
• Duw met een natte vinger de uitsteeksels van de opgespoten soesjes plat, zo bakken ze mooier rond.
• Voor mooi roze glazuur geeft bietensap de fraaiste kleur, maar een gronderige bijsmaak die minder geslaagd is. Prak liever een paar (ontdooide diepvries)frambozen door een zeefje, dan heb je al genoeg sap voor fraai glazuur. Of koop in de supermarkt zo’n flesje koelvers vruchtensap, dat mag ook best een mix zijn. Hoe intenser paarsroze het flesje oogt, hoe mooier het glazuur roze kleurt.
• Een lezeres meldde dat de Hema ze tegenwoordig ook heeft daar heten ze ‘tomsoesjes’. Al zijn die ovaal, en soesjes horen natuurlijk rond. Uiteraard heb ik ze intussen geprobeerd, maar bij mij thuis waren alle proevers unaniem: ze smaken nogal chemisch en die van mij zijn toch echt drieduizend keer lekkerder.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
WERELDGERECHTEN
Nu al derde druk, mijn nieuwe kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.