Zwarte knoflook, wat doe je daarmee? Door de boter mixen en dan door de pasta husselen, heerlijk! Zoals dit supermakkelijke recept met kant-en-klare ravioli, met blokjes geroosterde pompoen erbij voor de extra lekker.
Zwarte knoflook, plots was het overal. Eerst alleen online, daarna bij de delicatessenwinkel en de groentespeciaalzaak, maar intussen heeft het zelfs de supermarkt bereikt. Ook mijn Indonesische lievelingstoko heeft het sinds kort in de koeling. De mevrouw achter de kassa vroeg nieuwsgierig wat je daar in hemelnaam mee doet, zo opeten? Ze had het zelf nog nooit geprobeerd.
Jaren geleden kreeg ik van mijn culinair aangelegde onderbuurvrouw al eens een bolletje cadeau. Ik vond het maar raar spul. Zwart, gummi-achtig, taai-kleverig, droppig. Heel anders dan gewone knoflook, bijna zoetig. Ik wist eerlijk gezegd niet zo goed wat ik ermee moest. Gewoon zo opeten bleek in ieder geval vrij vies.Daarna dacht ik er nooit meer aan, maar zo langzamerhand valt er echt niet meer aan de zwarteknofhype te ontkomen. Allemaal dankzij Yotam Ottolenghi, de superster die heel Nederland ook al aan de za’atar, sumak en rozenharissa kreeg. Knoflook wordt zwart als je hem een paar weken (!) zachtjes verwarmt op zo’n 60 à 80 graden. Maar het is niet alleen de kleur die dan verandert, het zijn vooral de structuur en smaak. Waar rauwe knoflook soms door merg en been gaat van de scherpte en de geur, is dat nu allemaal finaal verdwenen. Ottolenghi zelf omschrijft het als ‘een heerlijk geconcentreerde smaak: allerlei soorten drop met balsamicoazijn en winegums, rijk aan umami’.
Alleen, niet verder vertellen, ik vind zijn recepten weliswaar verrukkelijk, maar veel te omslachtig. Ik ben meer van kleine moeite, groot effect. Dus ik hakselde die zwarte knoflook met wat balsamico door de boter en husselde die vervolgens door kant- en-klaar gekochte ravioli. Om toch nog iets te doen te hebben – en omdat een beetje extra groente nooit kwaad kan – sneed ik een pompoen in kleine blokjes en roosterde die in de oven. Wát een fijne combi! En vooral: doodsimpel. Sindsdien ben ik zwartefknoflookfan. Want ik ben dan wel tegen de pakjes en zakjes en overbodige poedermixen, ik kan elke thuiskok aanraden om uitgekiende boodschappen te doen als je lekker wilt eten.
RECEPT Ravioli met zwarteknoflookboter
Nodig voor 2 personen:
1 pak koelverse ravioli gevuld met paddenstoelen
½ flespompoen
± 4-6 zwarte knoflooktenen
50 g roomboter, kamertemperatuur
1 theel balsamico
olijfolie
zout & peper uit de molen
Oven voorverwarmen op 200 °C.
Snij de pompoen (zonder schil) in kleine dobbelsteentjes. Hussel om met olie, peper en zout. Rooster 15-20 minuten in de oven tot ze gaar zijn met geblakerde randjes. Pureer met de staafmixer de boter met de zwarte knoflook (zonder velletjes, uiteraard) en balsamico tot een smeuïg grijsbruin geheel. Let op: soms bestaat de zwarte knoflook uit een grote bol met forse tenen, soms zijn het kleine bolletjes die je in z’n geheel kunt gebruiken. Proef vooral! Te subtiel? Meer knoflook erin.
Kook de ravioli beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, doe meteen terug in de warme pan, samen met de gare pompoenblokjes. Schep de boter erdoor (misschien heeft u niet alles nodig?), die smelt meteen. Verdeel over twee borden, geef nog een haal met de pepermolen en dien onmiddellijk op.
TIPS:
• Maak gerust een dubbele hoeveelheid knoflookboter, het blijft in de koelkast makkelijk een weekje goed. En invriezen kan ook altijd.
• Ook lekker door mayo of soep, bij groente (spruitjes! sperziebonen!), biefstuk of gebakken champignons op toast.
• De zwarte knoflook kan nogal verschillen: de ene keer is hij lekker zacht en smeuïg en mixt hij heel makkelijk door de boter, de andere keer is hij wat taaiiger en wordt het geen egale grijsbruine boter maar blijf je zwarte stukjes houden. Is niet erg, is allebei lekker.
• Probeer geen knoflookpers te gebruiken, dat wordt een drama, die loopt helemaal dicht met zwarte knoflook.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
WERELDGERECHTEN
Nu al derde druk, mijn nieuwe kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.