Wat doe je met een restje boerenkool en aardappels? Nu eens geen stamppot, maar deze gratin. Niet op z’n Frans, maar een tikje exotisch. En zonder worst of spekjes maar toevallig ook nog geheel plantaardig.
Mijn Amsterdamse kapper is een Ier en behalve gouden handjes heeft hij nog een leuke eigenschap: vroeger was hij kok. Dat geeft tal van raakvlakken, ware het niet dat hij he-le-maal klaar is met koken. Zelfs kookprogramma’s op tv zijn hem een gruwel. Zelf ben ik het koken gelukkig nog lang niet zat, maar die televisiemoeheid herken ik zeker. Vroeger keek ik werkelijk álle kookprogramma’s die er waren, vooral die van de BBC. Tegenwoordig kan ik geen puf meer opbrengen voor het zoveelste seizoen van Masterchef of Great British Menu. Mijn kapper al helemaal niet, maar één uitzondering delen we samen met overgave: onze liefde voor Mary Berry. De grand old lady van de BBC, vooral beroemd geworden door Great British Bake Off. Intussen is ze 88 met een spierwit Beatrixkapsel maar nog altijd alive and cooking. Zodra ze op tv komt, appt de kapper om me te waarschuwen. Haar laatste optreden was een kerstprogramma, hysterisch over the top kerstig zoals alleen Engelsen dat kunnen. Met overal dennenbomen en lampjes en zingende koren, ondanks het hilarische feit dat het allemaal zichtbaar in de zomer was opgenomen. Het bleek helaas een herhaling uit 2022, dus nu maken kapper en ik ons zorgen of ze inmiddels écht met pensioen is. Het zal toch niet…?
Van de week kwam ik het notitieblokje tegen waarmee ik in december toch ineens weer geïnspireerd voor de buis had gezeten. Met daarop aantekeningen over een gerecht dat onze Mary samen maakte met Monica Galetti, nog zo’n leuke culinaire BBC-icoon. Een ovenschotel met palmkool, kokosmelk en gerookte schelvis, gebaseerd op palusami, een klassiek gerecht uit Samoa. Niet speciaal kerstig, nee. Zou dat niet leuk zijn met een restje boerenkool? Omdat ik ook nog aardappels in huis had, werd het uiteindelijk iets totaal anders: een soort kruising tussen een Hollandse stamppot-zonder-stampen en een exotische gratin dauphinois. Zonder worst of spekjes en ook zonder vis, maar geheel plantaardig. Binnenkort heb ik weer een afspraak bij de kapper, benieuwd wat hij ervan vindt.
RECEPT Aardappelgratin met boerenkool
Nodig voor 2 personen:
400 g vastkokende aardappels (geschild gewicht)
150 g fijngesneden boerenkool (of meer, zie tip)
1 blik kokosmelk (400 ml)
50 g cashewnoten
1 grote ui
1 knoflookteen
2 cm gemberwortel
1 afgestreken eetl kerrie
wat plantaardige olie
zout & peper uit de molen
Oven voorverwarmen op 200 °C. Snipper de ui en fruit zachtjes in wat olie 10 minuten in een hapjespan. Hak intussen alvast de knoflook en gember fijn. Schil de aardappels, was ze en snij in dunne (5 mm) plakjes. Bak eerst knoflook, gember en kerrie even mee met de ui, voeg dan de boerenkool toe en roerbak 2-3 minuten tot het wat slinkt. Giet de kokosmelk erbij, plus zout en peper. Breng al roerend aan de kook. Zet het vuur uit, meng voorzichtig (ze moeten heel blijven) de aardappelplakjes erdoor. Doe alles over in een ovenschaal, liefst eentje met deksel. Strijk glad, strooi de cashewnoten erover. Dek de schaal af met een deksel of alufolie. Zet 30 minuten in de oven, verwijder deksel/folie en zet nog 10 minuten terug tot gaar en goudbruin.
TIPS:
• Ik maakte dit zoals gezegd met een restje boerenkool, maar menig lezer heeft intussen gemeld dat het ook prima werkt met de dubbele hoeveelheid boerenkool, en palmkool kan ook heel goed.
• Nog meer boerenkool over? Maak dan eens mijn anders-dan-anders boerenkoolstamppot, of deze heerlijke boerenkoolsalade.
• Dit gerecht kunt u ook maken in een koekenpan die ook in de oven kan.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
WERELDGERECHTEN
Nu al derde druk, mijn gloednieuwe kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.