Pakjes en zakjes komen er bij mij niet in, maar ik viel wel als een blok voor een… potje. Gochujang is Koreaanse chilipasta, gewoon uit de supermarkt, en die blijkt ook prima inzetbaar bij een Italiaans-achtig bordje spaghetti met groente.
Mijn verre reizen staan al een tijd op een laag pitje. Een combinatie van een huis in Frankrijk, de corona-crisis en vliegschaamte. Maar ik kan wél fantaseren over allerlei bestemmingen op mijn verlanglijstje. Op mijn slaapkamermuur heb ik niet voor niks een wereldkaart geschilderd, om letterlijk weg te kunnen dromen over alle plekken waar ik nog naartoe wil.
Zoals bijvoorbeeld Korea, en dan eerlijk gezegd vooral vanwege het eten. Hoe weet ik dat? Omdat ik bij mij in de buurt intussen twee Koreaanse afhaalrestaurants heb, maar natuurlijk ook door erover te lezen. Zo viel mijn oog op een recept in The New York Times van noedels met gochujang. Al jarenlang had ik doorgewinterde culi’s horen dwepen met die donkerrode Koreaanse chilipasta. Gemaakt van chilipepers, uiteraard, maar ook van rijst en gefermenteerde sojabonen, waardoor het behalve pittig ook een tikje zoet is. Heel anders dan sambal. Vroeger lieten ze het spul naar het schijnt jarenlang fermenteren in rustieke aardewerken potten, maar dat zal tegenwoordig wel anders gaan.
Ik weet niet hoe het intussen is bij u in Appelscha en Zierikzee, maar bij mij in Amsterdam dook de gochujang ineens op in mijn buurtsupermarkt, ingeklemd tussen de Thaise currypasta en de Mexicaanse ingemaakte jalapeñopepers. Het New Yorkse noedelrecept bleek supersnel en supersimpel, met een saus van boter, knoflook, honing en dus die gochujang. Wellicht was ik wat uitgeschoten met de honing, of misschien blijkt Nederlandse supermarktgochujang toch wat minder spicy, maar ik vond het eindresultaat nogal aan de zoete kant. En hoewel er wat lente-ui bij zat, miste ik toch de groente.
Dus sloeg ik zelf verder aan het experimenteren, want ik had nu immers toch zo’n potje in de koelkast staan. Al snel was ik door mijn noedels heen en stapte ik over op spaghetti. En dat bleek ook prima te combineren met wat spul uit de groentela. Sindsdien heet dit lekker fleurige bordje comfort food bij ons thuis ‘Koreaanse spaghetti’. Maar het kan dus ook met noedels. Ook heel geschikt voor een snel solomaaltje trouwens.
RECEPT Koreaanse spaghetti (met gochujang)
Nodig voor 2 personen:
200 g spaghetti (of spaghettini)
1 rode paprika
1 (gele) courgette
2 knoflooktenen
4 eetl boter
2 eetl gochujang (potje)
handje verse munt en/of koriander
zout
optie: honing, citroensap
Zet alvast water met zout op voor de pasta. Snij de paprika en courgette in korte, dunne reepjes. Hak de knoflook fijn. Verhit de boter in een hapjespan, begin met de paprika, voeg dan de courgette en knoflook toe en roerbak alles rustig gaar. Kook intussen de spaghetti in een minuut of 8-10 beetgaar; of neem spaghettini (dunne spaghetti), die heeft maar 5 minuten nodig. Giet de pasta af (vang een kopje kookwater op!) en meng meteen samen met de gochujang door de groentepan. Gebruik vooral een scheut pastawater om het tot een smeuïg geheel te maken. Proef op zout. Te pittig? Lepeltje honing erdoor. Te flauw? Kneepje vers citroensap. Of meer gochujang natuurlijk. Bestrooi met fijngehakte munt en/of koriander.
TIPS:
Varieer gerust met champignons, spinazie, paksoi, en/of lente-ui. Geroosterde pinda’s, gebakken kipreepjes of spekjes kunnen er ook goed bij.
Kijk, zo maakte ik intussen bijvoorbeeld ook deze variant, met een restje wortel, knolselderij en courgette:
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
KOOKBOEK ONDER DE KERSTBOOM?
Wie een origineel en toch nuttig kerstcadeautje zoekt, wat dacht je van een persoonlijk gesigneerd kookboek? Bijvoorbeeld mijn nieuwste, Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes, of een van mijn andere kookboeken natuurlijk. Overigens ook allemaal te koop bij Libris, Bruna of bol.com. Maar voor een persoonlijk gesigneerd exemplaar, al dan niet met extra illustratie en kerstwens naar eigen inbreng, moet je toch echt hier wezen.