Wegens familieomstandigheden was ik even niet zo online. Maar het leven gaat door, en eten moet je toch. Daarom een heerlijk simpel maaltje met bloemkool, broccoli en gehaktballetjes. Ter ere van mijn piepers jassende vader.
Mijn vader kon nog geen ei bakken. Ik schreef al eerder over het ‘kookboek voor hele erge knoeiers’ dat ik ooit speciaal voor hem maakte. Maar genieten van eten kon hij juist volop. De gewone pot had hij het liefste: aardappels, groente, een gehaktballetje met jus. Toen hij met pensioen ging, stuurde mijn moeder hem op kookles, samen met zijn broer. Een oerhollandse kookcursus, speciaal voor oudere mannen. Met aardappels schillen, bloemkool koken en gehaktballen draaien. Hij vond het reuze leuk en gezellig, maar daarna de keuken in? Nee, dat niet. Alleen aardappels schillen, daar bleef hij mee doorgaan.
Ook toen er dementie bij hem werd geconstateerd.
Om zijn hersenen zo lang mogelijk te blijven prikkelen, ging hij naar de dagopvang een dorp verderop. Aanvankelijk nog gewoon op de fiets, later met een busje. Hij had het er zo naar zijn zin, dat hij vaak midden in de nacht al met zijn jas aan ging zitten wachten op dat busje. Die ene dag in de week werden er al snel vijf.
De kokkin die elke dag een warme lunch verzorgde was blij met zijn aardappelschilkwaliteiten. En steevast elke maandagochtend nam hij het zaterdagmagazine Tijdgeest (van Trouw) voor haar mee, met daarin de kookrubriek van zijn dochter. ’Op bladzijde 43!’ zei hij er altijd trots bij.
Cijfers bleven hem vertrouwd, als voormalig boekhouder, behalve cijfers op de klok. Hij fietste doodgemoedereerd om vier uur ’s nachts naar de kapster of de huisarts, ervan overtuigd dat hij een afspraak had. Hele grappige anekdotes, behalve als het om je eigen vader gaat.
Opname werd onvermijdelijk. Ook daar was hij al snel iedereens lieveling. Wat een vrolijke, vriendelijke man. En hij kon aardappels schillen als de beste. Van dat eieren bakken is het nooit meer gekomen, want toch nog onverwachts is hij overleden. Tussen al het onvermijdelijke geregel door kookte ik voor mijn moeder een maaltje wat mijn vader vast heerlijk had gevonden, met bloemkool en balletjes, en natuurlijk gekookte aardappels.
En nu maar hopen dat mijn vader daarboven ergens op een wolk gezellig tussen de engelen piepers zit te jassen.
RECEPT
Bloemkoolbroccoliballetjes uit de oven
Nodig voor 4 personen:
1 kleine bloemkool
1 stronk broccoli
400 g lekkere saucijzen
1 bosje peterselie
zout & peper uit de molen
Kaassaus:
500 ml melk
40 g boter
40 g bloem
100 g geraspte belegen kaas
1 volle eetl dijonmosterd
2 theel kerrie
Oven voorverwarmen op 200 °C.
Verdeel de bloemkool en broccoli in roosjes. Blancheer 5 minuten in kokend water met zout en laat uitlekken. Doe in een ovenschaal.
Kaassaus: Smelt de boter in een pan. Klop met een garde de bloem er 2 minuten doorheen. Voeg in scheuten de melk toe en laat al roerend 5-10 minuten sudderen en dikker worden. Breng op smaak met mosterd, kerrie, zout en peper. Roer van het vuur af bijna alle kaas erdoor en de helft van de gehakte peterselie. Giet over de groente.
Balletjes: Verwijder het vel van de worstjes en kneed de andere helft van de peterselie erdoor. Rol tot balletjes en verdeel over de schaal. Strooi er nog wat kaas over. Zet 20 minuten in de oven tot het vlees gaar is en alles een gezellig kleurtje heeft.
Lekker met gekookte aardappels.
TIP:
Kleinere portie? Verdeel alles over twee ovenschaaltjes. Bewaar er eentje (voor of na de oven) in de vriezer.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
SINTERKLAASTIP
Wie nog een persoonlijk gesigneerd kookboek wil voor Sinterklaas moet HEEL SNEL zijn. Bijvoorbeeld mijn nieuwste, Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes, of een van mijn andere kookboeken natuurlijk. Overigens ook allemaal te koop bij Libris, Bruna of bol.com. Maar voor een persoonlijk gesigneerd exemplaar, al dan niet met extra illustratie naar eigen wens, moet je toch echt hier wezen.