Het is kookboekenweek, dus tijd voor nieuwe kookboeken. Maar de meest prangende hamvraag is natuurlijk: wie kóókt er eigenlijk nog tegenwoordig? Afhaalbrommertjes zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld, de supermarkt staat vol pakjes en zakjes en de jeugd van tegenwoordig krijgt niks meer mee met de paplepel.
Sylvia Witteman, zelf ook niet bepaald culinair opgevoed (of zoals ze het zelf zegt ‘opgegroeid als gefrustreerde lekkerbek in het culinaire vacuüm van een gezin waar voornamelijk aardappels, groente en vlees op tafel kwamen’) schreef daarom speciaal een heerlijk humoristisch kookboek voor de beginnende thuiskok, getiteld Eten!. Speciaal voor iedereen die nog geen ei kan bakken. Want koken is net als dichten: ‘je pleurt maar wat in de pan / als je koken kan.’ Een gevleugelde uitspraak van dichter Riekus Waskowksy.
Koken moet je even leren, maar daarna vooral veel doen. Maar een beetje hulp is dus wel onontbeerlijk. Dit boek maakt koken begrijpelijk voor iedereen, van de prille student-op-kamers tot de pas gescheiden pensionado. Eerst handige info over hoeveelheden en wat je nodig hebt aan (zo min mogelijk) pannen, messen en andere spullen. Gevolgd door ruim tachtig recepten. Dat gebakken ei uit de ondertitel, uiteraard, maar ook gehaktballen, kip uit de oven, mosselen, pasta bolognese, tomatensoep, sla, ratatouille, asperges, gebakken rijst, kaasfondue of pannenkoeken: ze komen allemaal uitgebreid aan bod in dit kloeke rode boek met twee leeslinten.
De recepten zijn gelardeerd met heel veel praktische tips en persoonlijke anecdotes. Zo is er tweeënhalve pagina gewijd aan het eeuwige leed van natte witlof ham-kaas, dobberend in een laag water onderin de ovenschaal. En dat terwijl de versie van Wittemans oma altijd zo hemels was: ‘zachte gestoofde lofjes, in malse plakken ham gerold, overgoten met een hartig-romige dikke kaassaus en in de oven gegratineerd tot er een bruin korstje op zat.’ Daar krijg je toch meteen zin in?
Dat recept ging ik dan ook meteen maken, en vind je hier: Witlof van Witteman.
Boekinfo:
Sylvia Witteman – Eten! – Koken voor wie nog geen ei kan bakken, uitgeverij Nijgh Cuisine, € 29,99