Voor de freelancer die vanuit huis werkt is het lastig om werk en privé uit elkaar te houden. Helemaal als koken je vakgebied is. Ik heb weliswaar een officiële werkkamer, maar ook de keuken en eettafel zijn werkterrein. Voor je het weet, ben je altijd maar met je werk bezig en ligt overdrijving op de loer. Daarom had ik bedacht om in mijn Franse buitenhuis nadrukkelijk níet te werken. Ik heb er bewust geen computer, alleen een laptop die uitsluitend bij ultieme noodgevallen uit de tas mag. Hoe moet dat dan elke week met de krant? hoor ik u bezorgd vragen. Gewoon, vooruitwerken. En mijn nieuwe kookboek dan? Die was al grotendeels klaar voordat ik het land verliet. En waar nodig kwam er gewoon een koerier met spullen naar Frankrijk.
Waar je ook bent, eten moetje toch. Dus natuurlijk kook ik ook in Frankrijk, alleen dan lekker uit de losse pols. Echt nauwkeurig recepten testen kan ik er toch niet, want met een gammele oven en archaïsch-elektrische kookplaten is het steevast schipperen en aanklooien. Is dat erg? Welnee. Sterker nog, ik vind dat juist wel charmant. Lekker anders dan anders. ‘Ach ja, het is maar een vakantiehuisje’, zeg ik altijd grijnzend tegen iedereen die komt met verbetersuggesties. Ik moet er niet aan denken om in mijn knusse Normandische boerderijtje ineens een state of the art professionele keuken te installeren. Al heb ik in de loop der tijd natuurlijk wel onmisbare zaken als een set goede messen, een microplane rasp en wat degelijke koekenpannen ingebracht. Het moet wel een beetje behapbaar blijven.
Lang verhaal kort: ik lag de afgelopen twee maanden grotendeels met een boek in een hangmat. Tenminste, als ik geen pruimenjam aan het maken was, want mijn pruimenboom had dit jaar een overvloedige oogst. En net toen de boom leeg was, bleek die van de buurvrouw juist op stoom te komen, en zij wilde graag van haar fruit af, dus zat ik ineens wéér met emmers vol. Voor de variatie maakte ik ook deze verrukkelijke hartige pruimensaus. Losjes geïnspireerd op Chinese pruimensaus, een dikke, jam-achtige bruine zoetzure saus die echt overal lekker bij is. Dus nu hoop ik maar je nog ergens pruimen kunnen bemachtigen, want deze saus moet je echt een keer proberen. Ik deed het zowel met twee soorten paarse pruimen als met kleine gele mirabellen. Werkt allemaal.
RECEPT Chinese pruimensaus
Nodig voor 2 flesjes:
500 g pruimen (of mirabellen)
1 sjalot
1 knoflookteen
100 ml appelazijn
50 g bruine basterdsuiker
2 eetl honing
1 eetl geraspte gember
2 eetl sojasaus
1 theel Chinees vijfkruidenpoeder
1 theel sambal
zout & peper uit de molen
Verwijder de pitten uit de pruimen, snij grote in stukjes, kleine mirabellen hoeven alleen doormidden. Snipper de ui en knoflook. Doe samen met de pruimen en alle overige ingrediënten in een stoofpan. Breng aan de kook en laat 30 minuten zonder deksel zachtjes sudderen. Zet even de staafmixer erin als u het wat sauziger wilt. Proef! Per pruimensoort kan het nogal verschillen. Zo maakte ik de saus zowel met grote blauwe pruimen als met kleine gele mirabellen, en dat laatste pakte veel zoeter uit. Te zoet? Meer azijn of sambal erbij. Te zuur? Schepje suiker. Giet in brandschone flesjes of jampotten en laat afkoelen. Blijft maandenlang houdbaar, maar wel in de koelkast. Serveer op kamertemperatuur.
Heerlijk bij rijst met groente, als dipsaus voor loempiaatjes, door de noedels, bij geroosterde kip of gebakken zalm, als smaakmaker op een saai broodje, bij wijze van roerbaksaus, als marinade voor vlees of vis dat op de barbecue gaat, bij een tosti, ja, zelfs bij friet.
TIP:
Chinese 5 spices (vijfkruidenpoeder) is een mix van szechuanpeper, venkelzaad, kaneel, steranijs en kruidnagel. Euroma verkoopt het in blikjes in de supermarkt.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
BIJNA! NIEUW BOEK
Nog heel even geduld, op dinsdag 19 september verschijnt mijn gloednieuwe kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Bestel hier nu alvast een persoonlijk gesigneerd exemplaar, dan heb je ‘m straks als eerste in huis. Maar reserveren kan natuurlijk ook bij bol.com, Libris, Bruna of gewoon je eigen boekwinkel.