Doperwten mogen nooit ontbreken in mijn vriezer. Die vrolijk knalgroene ronde bolletjes, u kent ze wel. Handig als een gerecht toch wat te weinig groente bevat, of wel een snufje instant fleur kan gebruiken. En ook nog eens gaar in een oogwenk. Ideaal spul dus om altijd bij de hand te hebben.Want verse doperwten, die zijn er maar kort, rond eind juni. Bovendien zitten ze verstopt in peulen die je eerst zelf – rits, rats – stuk voor stuk moet openmaken. Dat is best even een klusje. Om nog maar te zwijgen over het feit dat je van een tas vol doperwten-in-de-peul hooguit een handjevol knikkertjes over houdt.Allemaal waar. Maar ja, toen begon ik in Frankrijk een eigen moestuin en ging ik zelf doperwten kweken. Dat ging meteen van jetje. Alras slingerden er ranke klimplantjes omhoog langs mijn zelfgeknutselde hekje en hingen er overal peulen ‘pluk mij! pluk mij!’ te lonken. Die ik vervolgens gelukzalig in het zonnetje met een glaasje erbij in alle gemak ging zitten doppen. Heus mensen, nergens word je gelukkiger van. Alle muizenissen verdwijnen als sneeuw voor de zon, de prompte remedie tegen oeverloos gepieker. Je gunt het iedereen.
Voor hét versedoperwtenrecept bij uitstek ga ik altijd te rade bij Volkskrantcollega Onno Kleyn, met zijn jaarlijkse ode aan gestoofde doperwtjes op z’n Frans, met sla en een hand spekjes. Dat recept ga ik u niet geven, dat staat hier online. Ik hoop dat mijn doperwten net als vorig jaar vrolijk blijven doorgroeien tot een heuse tweede leg, want mijn variant op de klassieke salade caprese is ook een aanrader. Perfect als voorgerecht of lunch. Die maak ik liefst met groene tomaten, vanwege het ton-sur-ton kleureffect. Groene tomaten zijn in Frankrijk overal te krijgen. Dat zijn geen onrijpe tomaten, maar is een groenblijvende, zoete soort die Green Zebra heet, vanwege de geelgroene streepjes. In Amsterdam vind ik ze op de markt en bij mijn groenteboer, ik hoop ook bij u in de buurt. Maar geen nood: met gewone rode of gele tomaten kan het ook, als ze maar mooi rijp zijn.
RECEPT Doperwten salade caprese
Nodig voor 4 personen:
400 g rijpe tomaten (liefst groene, green zebra)
150 g liefst versgedopte doperwten (of diepvries)
1 grote bol buffelmozzarella
½ citroen
1 flinke sjalot
handje dille
olijfolie extra vergine
peper uit de molen & fleur de sel
Laat eventuele diepvriesdoperwten eerst 1 minuut ontdooien in een kommetje kokend water en daarna uitlekken. Haal de mozzarella vast uit de koelkast. Snij de sjalot in dunne halve ringen. Verhit wat (gewone) olijfolie in een koekenpan, geef de sjalot een minuutje voorsprong. Voeg dan de doperwten toe plus wat zout en peper en fruit op laag vuur 5 minuten.
Snij intussen de tomaten in plakjes, verdeel over een grote, platte schaal of 4 borden. Scheur de mozzarella in stukjes, hak de dille grof. Lepel de (nog iets warme) doperwten over de tomaat, garneer met mozzarella en dille. Knijp er citroensap over uit en besprenkel met een royale fliebel van uw allerlekkerste olijfolie. Bestrooi met peper en knisperzout. Eet meteen of laat rustig staan op kamertemperatuur. Serveer met lekker brood.
TIP:
De salade uitbreiden met rucola of waterkers kan ook. Pistaches of andere noten zijn er ook lekker bij.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
RESERVEER NU
Mijn gloednieuwe kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes gaat binnenkort naar de drukker. Op 19 september ligt het als het goed is overal in de boekwinkel, maar je kunt nu al een persoonlijk gesigneerd exemplaar reserveren via mijn eigen website.