Een groentewrap van Knorr bevat slechts 22 gram groente. En meer vet, suiker en calorieën dan een gewone wrap, maar juist minder vezels. Hoezo gezond? Een duur onzinproduct met lokgroente, dat is het. En toch kreeg de producent er gek genoeg een FoodAward innovatieprijs voor. Logisch dus dat er meteen ophef ontstond. O, maar wacht even. Die commotie ging helemaal niet over de olifant in de kamer.
Wat was er aan de hand? Vakplatform FoodPersonality deelt jaarlijks FoodAwards uit en dit keer mocht Knorr er eentje in ontvangst nemen. Die is er met zijn veggie wraps volgens het juryrapport namelijk “in geslaagd om consumenten op een toegankelijke manier te helpen meer groente (en dus plantaardig) te eten.“ Knorr apetrots natuurlijk. Dat vond Bernadette Kooijman van het bedrijf No Fairytales niet terecht, want zij bracht namelijk zes jaar geleden al groentetortilla’s op de markt. Een gevalletje David versus Goliath? Haastig liet de marketingmanager van Unilever weten dat Knorr inderdaad niet zelf de allereerste was – heus, alle waardering en lof voor de kleine concurrent – maar “in de uitleg van de jury kwam duidelijk en terecht naar voren dat wij deze prijs niet krijgen voor de mate van innovatie, maar vooral als aanmoediging om onze missie – Nederland helpen meer groente te eten – ook buiten onze traditionele categorieën voort te zetten.”
Maar waar gek genoeg helemaal niemand het over had is dat dit soort producten apekool zijn. Niks gezond. Niks meer groente. Heeft dan niemand de uitzending hierover gezien van De Keuringsdienst van Waarde uit februari 2022? Daarin legt Jaap Seidell (hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit) haarfijn uit dat dit soort producten lokgroente zijn.
We weten heus wel dat we meer groente moeten eten. Liefst 250 gram per dag. Want hoe meer groente, hoe gezonder. Dus een wrap die gedeeltelijk uit groente bestaat (35% bij Knorr, 45% bij No Fairytales) valt dan toe te juichen. Toch? Nou, nee dus. Een veggie wrap van Knorr bevat namelijk slechts 22 gram groente. En dat is niet eens echte groente, maar groentepoeder, en dat kun je niet zomaar vergelijken. Bovendien, ik herhaal het nog maar even, veggie wraps bevatten MEER vet, suiker en calorieën dan gewone wraps en juist MINDER vezels. Kortom: wat is hier in vredesnaam gezond aan? Voor je gezondheid kun je beter twee kerstomaatjes oppeuzelen. Dat is ook 22 gram groente, maar dan wel het echte werk. Groente met vezels, waar je op moet kauwen. Goed voor de spijsvertering, daar kan je lichaam wat mee.
En dan zijn groentewraps ook nog eens twee keer zo duur als gewone wraps. Aha, dat blijkt dus het hele eieren eten. Want lokgroente is het nieuwste verdienmodel van pakjes-en-zakjesfabrikanten. Want ze weten dondersgoed dat consumenten moeite hebben met gezond eten, met voldoende groente binnen krijgen. En ook al wordt niemand ook maar een sikkepit gezonder van een snufje bieten- of wortelpoeder door de wraps, het is wél verrassend goed voor de omzet.
Sorry mensen, maar ‘gezonde groentewraps’, dat is onzin met een verlengsnoer. De industrie gebruikt groente simpelweg om mensen mee te belazeren. Je kunt mij een drammerige antipakjesactiviste noemen, maar ik vind het verbijsterend dat een fabrikant hier anno 2023 een prijs voor krijgt. En dat het gesteggel vervolgens uitsluitend gaat over wie voor het eerst wraps-met-een-kleurtje heeft verzonnen.
Wil je gezond eten? Haal dan gewoon wat echte groente bij de groenteboer en maak er wat lekkers mee. Hou je van wraps? Prima, niks mis mee. Heb je graag wraps met een gezellig kleurtje? Vooral doen. Maar denk niet dat je gezond bezig bent of dat je zo meer groente binnen krijgt.