Allo, allo? Zijn hier nog mensen die houden van de Franse keuken, maar die nooit weten waar te beginnen? Dan heb ik goed nieuws, mijn kookboek De makkelijke Franse keuken ligt nu in de winkel in wat ze in mooi Frans een ‘midprice-edition‘ noemen. In gewoon Nederlands: hetzelfde boek, maar dan voor een zacht prijsje: € 17,99. Ohlala mais dis-donc!
Eén groot feest vol herkenning voor wie van Frankrijk houdt. Van quiche lorraine tot crème brûlée, van boeuf bourguignon tot klassieke uiensoep, alle bekende klassiekers vind je hier bij elkaar, al dan niet met een twist. Ingewikkeld om zelf te maken? Welnee. De titel is niet voor niets ‘De MAKKELIJKE Franse keuken’. Elegante groentetaartjes, smeuïge chocolademadeleines, de lekkerste mosselen of een prachtige charlotte met lange vingers, het is allemaal even maakbaar. Of je nu op vakantie bent of weer terug in Nederland, met behulp van Franse culisouvenirs of Nederlandse alternatieven: dat spreekwoordelijke Franse joie de vivre-eetgevoel, dat kun je overal creëren.
Het boek bevat 134 recepten, onderverdeeld in de hoofdstukken Aperitief, Soep, Voorgerechten (en lunchgerechten), Vlees, Vis, Kaas, Groente, Aardappels (en rijst), Toetjes, Gebak en een serie basisrecepten. Maar ook volop smeuïge verhalen over Frankrijk, praktische wijntips en wel 21 verschillende menusuggesties.
Ik heb iets met Frankrijk, ik geef het meteen toe. Ik heb Frans gestudeerd, ja, ook aan de Parijse Sorbonne uiteraard en ik heb intussen zelfs een eigen huis in Frankrijk. Het leukste van Frankrijk is en blijft natuurlijk het eten. Aan zoveel gerechten zijn mooie herinneringen verbonden. Bovendien heb ik ooit mezelf leren koken met behulp van Franse kookboeken en tijdschriften, dus de Franse keuken is altijd mijn referentiepunt gebleven. In Frankrijk kun je overal zulke lekkere ingrediënten vinden, dat ik ook op vakantie (of dus tegenwoordig in mijn eigen Normandische boerderijtje) graag in de keuken sta. Vroeger nam ik na elke reis een hele koffer aan culisouvenirs mee terug, maar tegenwoordig hoef je steeds minder te slepen, want steeds meer dingen zijn intussen ook gewoon in Nederland te vinden, van fleur de sel tot bolcourgettes, van Puy-linzen tot mooie blikjes sardientjes.
Toch nog even over die titel, want de Franse keuken heeft een hardnekkig moeilijke reputatie. Te ingewikkeld, te zware sauzen, te lange kooktijden, te veel gefrut. En die nouvelle cuisine hielp ook al niet. Maar hee, de thuiskok hoeft natuurlijk niet op driesterrenniveau te koken! En dan blijkt dat de Franse keuken is geplaveid met heerlijke huiselijke gerechten die juist helemaal niet moeilijk zijn. Neem alleen al het allersimpelste recept uit het hele boek: oeuf mayonnaise.
Niks meer dan een gekookt ei met mayonaise en hooguit een blaadje sla. Doodsimpel, klaar in vijf minuten, altijd verrukkelijk. Kortom: jamais moeilijk doen als het makkelijk kan.
Zoals je van al mijn boeken gewend bent, zijn mijn recepten zeer behapbaar, en dat geldt uiteraard ook voor dit Franse boek. Hoe dat komt? Ik probeer gerechten oeverloos vaak uit, net zo lang tot ik zeker weet dat ik de makkelijkste én lekkerste kan-niet-mislukkenmethode heb gevonden. ‘Kleine moeite, groot effect’ is niet voor niks al jarenlang mijn culinaire lijfspreuk.
Om alvast in de stemming te komen: zie de lekkerste Franse muziek via mijn speciale playlist op Spotify (Koken met Karin Frankrijk).
PRODUCTINFO:
Auteur: Karin Luiten
Boekverzorging: Freddy Vermeulen
Fotografie: Harold Pereira
Styling: Nicole de Werk
Omvang: 256 pagina’s, gebonden, fullcolour
ISBN 9789464042566
Uitgeverij Fontaine
Midprice-editie: € 17,99
Waar wacht je nog op? Hebben!
Te koop bij elke boekwinkel en via bol.com. Of bestel hier via mijn eigen website een persoonlijk gesigneerd exemplaar, plus eventueel een speciale erin geschreven boodschap (même en français si tu veux!) en/of illustratie naar eigen wens.