Asperges die er niet mooi genoeg uitzien voor de hoofdrol (met hollandaisesaus bijvoorbeeld) zijn perfect voor in de soep. Aspergesoep gewoontjes? Welnee, niet als je er eens zoete aardappel bij doet.Hoezee, de asperges zijn er weer. Zelf ben ik dol op dat witte goud. Zo ging ik laatst met een vriendin uit eten en nadat we de menukaart uitgebreid hadden bestudeerd, kozen we unaniem voor de dagspecialiteit: Hollandse asperges met een mootje op de huid gebakken heilbot, plus luchtige puree van knolselderij en ook nog gebakken gamba’s en een béarnaisesaus. Dat klonk veelbelovend. Als voorafje zat ik nog even te dubben over aspergesoep, maar nee, het werd toch iets anders. Simpelweg omdat me dat zo, tja, zo simpel leek. Soepjes maak ik thuis ook, buiten de deur eet ik juist graag andere dingen.Lang verhaal kort: die dagschotel was uitstekend, alleen had ik de volgende dag spijt dat ik niet ook die soep had besteld. Want hoe vaak maak ik nu helemaal zelf aspergesoep? En dat terwijl ik altijd aspergekookwater bewaar in de vriezer, dus de basis voor een puik soepje heb ik feitelijk altijd in huis. Je hebt bij aspergesoep twee basiskeuzes: of je neemt heel weinig asperges en bindt het vocht (bouillon of aspergekookwater) met bloem tot een gebonden soep, of je neemt juist een hele bos asperges en pureert die samen met vocht. Dat laatste klinkt zielig of zonde, en loopt inderdaad wat meer in de papieren, maar geeft wel een hoop smaak.Toevallig belde er prompt een andere vriendin die ik al een tijd niet had gesproken. Nadat alle gebruikelijke wederwaardigheden waren uitgewisseld, ging het onvermijdelijk over asperges. Zij bleek wat zoete aardappels door de aspergesoep te gooien. Dat bindt, maakt het mooi lichtroze en is nog lekker ook. En voor extra weelderigheid doet ze er ook nog wat lepels romige mascarpone door. Dat klonk zo schandalig lekker, dat ik onmiddellijk boodschappen ging doen. De supermarkt had zielige asperges in de aanbieding. Kwam dat even goed uit, die waren natuurlijk perfect om te verhakselen voor in de soep.
RECEPT Romige aspergesoep met zoete aardappel
Nodig voor 4 personen:
500 g witte asperges
500 g zoete aardappel
100 g mascarpone
handje platte peterselie
zout & peper uit de molen
optie: verse lavas (maggikruid) en/of 1 groentebouillonblokje
Schil de asperges, verwijder de houtige uiteindes. Doe schillen en uiteindes in een pan met 1 liter koud water (of aspergekookvocht) en zout. Breng aan de kook en laat dan met deksel erop 15 minuten zachtjes trekken. Snij intussen de geschilde asperges in stukjes, hou de kopjes apart. Schil de zoete aardappel, snij in kleine dobbelsteentjes. Vis het aspergespul uit de pan en gooi weg. Doe de aspergestukjes en aardappelblokjes in het hete vocht en laat onder een deksel helemaal gaar en zacht worden in 15-20 minuten. Vis een kopje aardappelblokjes eruit voor de garnering. Pureer alle rest samen met de mascarpone tot een zalmroze soep. Proef op zout en peper. Voeg naar wens maggikruid of een verkruimeld bouillonblokje toe. Snij de achtergehouden aspergekopjes in de lengte doormidden, grote in kwarten. Doe terug in de soep, samen met de apart gehouden oranje blokjes en laat nog even goed meewarmen en garen. Bestrooi met wat gehakte peterselie of extra maggikruid.
TIP:
• Nog geconcentreerder van smaak is om aspergekookvocht van een eerder maaltje asperges hiervoor te gebruiken.
• Hier nog veel meer aspergerecepten.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
NOG MEER TREK IN VEGA?
Intussen is de vijfde druk van mijn Vega kookboek gearriveerd, te koop bij alle boekhandels, dus ook bij die van jou, en natuurlijk eveneens bij bol.com.