Detoxen bestaat niet. Nee echt niet. In plaats van dure sapkuren kun je je geld veel beter besteden aan een berg verse groente en daar een heerlijk, gezond en fleurig soepje van maken. Daar knapt een mens acuut van op.
‘We beginnen het nieuwe jaar het liefst met een schone lei,’ lees ik in een persbericht. ‘Een detoxkuur is hiervoor het perfecte middel.’
Nee hè, daar gaan we weer…
Monter gaat de tekst verder: ‘Een detox wordt om verschillende gezondheidsredenen gedaan; gezonder voelen, afvallen, een minder opgeblazen gevoel, meer energie en het resetten van je leefstijl.’
Detoxen, ontslakken, ontgiften, het is helaas allemaal onzin met een verlengsnoer. Maar kijk, daar heeft het persbericht al op gerekend: ‘Er zijn critici die zeggen dat detoxen helemaal niet nodig is, omdat je lichaam zelf kan ontgiften. Dat is helemaal waar, maar helaas worden onze ontgiftingsorganen flink overvraagd.’
Dit is echter geen gevalletje ook-maar-een-mening. Die critici, dat zijn maag-, darm- en leverartsen, en die zeggen unaniem: detoxen bestaat niet, onze lever en nieren kunnen de boel prima zelf aan, van sapjes drinken wordt je lijf niet schoon en darmen hoeven helemaal niet leeg te wezen.
Weet u waar detoxen wél goed voor is? Voor de omzet van sapfabrikanten. Zo biedt de firma van het persbericht bijvoorbeeld een kuur detoxsapflesjes aan voor 1 dag (€ 49), 3 dagen (€ 99), 5 dagen (€ 159) of 7 dagen (€ 129). Inderdaad, beslist geen kattenpis. Zal ik het nog één keer uitleggen? Een sapkuur is apekool, een verzinsel van ondernemers met dollartekens in de ogen. Voor dat geld kunt u beter een berg lekkere verse groente kopen, dan bent u een stuk voordeliger én gezonder uit dan met zo’n serie flesjes.
Bovendien, vergeet niet, Kees van Kooten zei het al: ‘Goed kauwe, dat je eten gelijkmatig in je bloed komp.’ Hap-slok-weg gaat voorbij aan het feit dat kauwen belangrijk is voor de spijsvertering en zorgt voor goede doorbloeding van je brein. Dé manier om je stresslevels te verminderen. Dus wat doen we met die berg groente? Die gaan we in een meditatief moment van bezinning lekker in stukjes snijden, om er vervolgens in no time een heerlijk voedzame en fleurige soep van te maken. Moet u eens opletten hoe u daar fysiek én geestelijk acuut van opknapt.
RECEPT Detoxsoep: curry-noedelsoep met een eitje
Nodig voor 4 personen:
100 g rijstnoedels
1 blik kokosmelk (400 ml)
750 ml groentebouillon
300 g bloemkool
2 flinke wortels (200 g)
1 rode paprika
1 courgette
1 stengel citroengras (sereh)
½ limoen
2 knoflooktenen
3 cm gemberwortel
3 eetl rodecurrypasta
2 eieren
1 tl kurkuma
handje verse koriander
wat plantaardige olie
Zet de eieren op met koud water, breng aan de kook, kook 3 minuten, dompel in koud water. Pel.
Snij de bloemkool in miniroosjes, de wortel in korte dunne luciferreepjes, de paprika in blokjes, de courgette in kwartplakjes. Snipper de knoflook, rasp de gember. Fruit samen met de currypasta 2 minuten in wat olie in een pan. Voeg de bloemkool, wortel en paprika toe, bak op hoog vuur al omscheppend 5 minuten mee. Giet de kokosmelk en (liefst hete) bouillon erbij. Doe de courgette en kurkuma erbij, plus gekneusde citroengras (gewoon even flink erop meppen met een mes en dan een knoop erin leggen zodat hij makkelijker in de pan past). Breng aan de kook, laat onder een deksel zachtjes 10 minuten sudderen. Kook intussen de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel de noedels over 4 kommen. Niet erg als die intussen koud zijn, ze warmen door de hete soep vanzelf weer op. Vis de sereh eruit en gooi weg. Breng de soep op smaak met een ferme kneep limoensap en giet in de kommen. Garneer met gehakte koriander en de halve eieren.
TIP:
• Currypasta uit een potje, is dat erg? Welnee, maar je hebt wel grote verschillen in merken. Ik koop in de supermarkt vaak die van Koh Thai.
• Zelf rodecurrypasta maken? Pureer 4 rode pepers, 1 grote sjalot, 3 knoflooktenen, 1 el gemberrasp, 2 tl korianderpoeder, 2 tl komijnpoeder, 1 el olie en wat zout.
• Je kunt de soep ook prima invriezen. Liefst zonder noedels, want die zwellen op en gaan bovendien stuk. En ook zonder ei natuurlijk.
• Voor de goede orde: iedereen moet uiteraard doen waar hij of zij zin in heeft en zich lekker bij voelt. Maar zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb tegen kwakzalverij.
• Zin gekregen in een zelfgemaakt groen “detox”-sapje? Heb ik ook voor je.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
GOEDE VOORNEMENS
Wil je het dit jaar eens echt gezond aanpakken? En ook nog eens voor een prikkie? Dan kan ik mijn vegetarische kookboek Vega zónder pakjes & zakjes van harte aanraden. Boordevol gezonde groenterecepten, om lekker op te kauwen. Te koop bij alle boekhandels, bij bol.com en zelfs bij de Albert Heijn. Maar een gesigneerd exemplaar bestellen via mijzelf kan natuurlijk ook.