Pasta die groen of rood is omdat er wat spinazie- of tomatenpuree doorheen is gefietst? Koop liever echt lekkere Italiaanse pasta en voeg daar zelf echte groente aan toe. Zoals in deze lekkere spinaziepasta uit de oven. Comfort food in optima forma.
Een nieuw jaar vraagt om nieuwe voornemens, nieuwe ideeën en nieuwe plannen, maar niks ervan. Ik ga in 2023 ijzerenheinig door met waar ik al jaren mee bezig ben: strijden tegen pakjes en zakjes. Want het is akelig om te moeten zeggen, we snakken allemaal naar een sprankje hoop, maar het is helaas harder nodig dan ooit. De omzet van Unilever is het afgelopen jaar namelijk flink gestegen, vooral dankzij forse prijsverhogingen. De consument bezuinigde op van alles en nog wat, maar kom niet aan z’n pakjes en zakjes. We kunnen kennelijk best minderen met nieuwe kleding, elektronica of bankstellen. We gaan minder uit eten, bestellen minder pizza’s, maar de poedermixen van Knorr, daar kunnen we écht niet zonder.
Vier euro
Volgens topman Alan Jope komt dat omdat de Unilevermerken zo sterk zijn. Consumenten kijken namelijk heus niet alleen naar de laagste prijs, maar ook naar ‘kwaliteit en waarde’. Als je nauwelijks de eindjes aan elkaar kunt knopen en dan toch vier euro (!) neertelt voor een zakje met zout, suiker, bindmiddel en smaakversterkers waar je ook nog alle verse ingrediënten moet bijkopen; ik kan daar met mijn verstand niet bij.
Opstandig
En waar gaat Unilever die extra omzet aan besteden? Aan ‘hogere productkwaliteit’, zegt meneer Jope, maar vooral aan extra marketing. Want dát is wat werkt om ons bloedjes van armlastige thuiskoks in te peperen dat koken Heel Erg Moeilijk is en Enorm Veel Tijd Kost, tenzij we de hulp van Unilever inroepen. Tegen elke prijs.
Ik word daar opstandig van.
Intussen hebben ze weer wat nieuws, namelijk groentepasta. Spaghetti en penne die groen of rood zijn omdat er respectievelijk wat spinazie- of tomatenpuree doorheen is gefietst. De missie van Unilever: ‘Een beetje meer groente maakt een wereld van verschil’. Vooral voor Unilever zelf dan. Deze groentepasta is twee keer zo duur als goeie Italiaanse pasta, en wel vijfenhalf keer zo duur als simpele supermarkthuismerkpasta.
Mijn missie voor 2023: u blijven uitleggen dat u uw dure geld beter kunt besteden aan échte groente. Want een beetje meer gezond verstand maakt lekker een wereld van verschil.
Neem nou deze zelfgemaakte pasta-met-spinazie. En welja, ter verhoging van de feestvreugde (en smaak) doen we er ook wat tomaat doorheen. Zo gepiept en erg lekker.
RECEPT Spinaziepasta uit de oven
Nodig voor 4 personen:
350 g korte pasta (bijv. penne of fusilli)
1 pak diepvriesspinazie, ontdooid (450 g)
250 g kastanjechampignons
100 g zongedroogde tomaat op olie (potje)
100 g oud brood (of panko)
150 g oude kaas
250 ml slagroom
1 flinke hand dille
1 grote ui
2 knoflooktenen
2 theel komijnpoeder
snuf cayennepeper
olijfolie
2 eetl bloem
zout & peper uit de molen
Oven voorverwarmen op 200 °C. Zorg dat de spinazie helemaal ondooid is. Snipper de ui. Fruit zachtjes 5 minuten in wat olie in een hapjespan. Hak intussen de knoflook fijn en snij de champignons in kwarten. Doe bij de ui, bak onder regelmatig omscheppen weer 5 minuten. Voeg komijn, zout, peper en cayennepeper toe. Kook intussen de pasta in kokend water met zout, maar dan 2 minuten korter dan volgens de verpakking. Giet af, vang een kopje kookwater op en spoel de pasta af onder de koude kraan. Schep de bloem grondig door de champignons, giet het kopje pastawater erbij en laat even indikken. Maal het brood tot grof kruim. Meng in een kommetje met 1/3 van de kaas, 3 eetl olijfolie, zout en peper. Pureer de spinazie samen met de dille, slagroom en de rest van de kaas. Snij de gedroogde tomaten in stukjes. Meng alles door elkaar: pasta, champignons, tomaten, spinaziesaus. Doe in een ingevette ovenschaal. Strooi het broodkruim erover. Bak 20-25 minuten in de hete oven tot bubbelend heet met een knapperig bovenlaagje.
TIPS:
• Verse spinazie is er nu niet van eigen bodem, maar diepvries is een puik alternatief. En nog sneller klaar ook, want die hoeft u niet eerst te laten slinken.
• Heus, gedroogde pasta van een echt Italiaans merk (De Cecco, Barilla, Molisana, Rummo) maakt een wereld van verschil! Duurder dan Hollandse huismerkpasta, maar het prijsverschil echt meer dan waard.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
GROEN KOOKOEK
Ook boordevol groente is mijn vegetarische kookboek Vega zónder pakjes & zakjes. Te koop bij alle boekhandels, bij bol.com en zelfs bij de Albert Heijn. Maar een gesigneerd exemplaar bestellen via mijzelf kan natuurlijk ook.