Heb je het kerstdiner al rond? Of wordt het zoals elk jaar toch maar weer gewoon gourmetten? Als je nog een toetje zoekt: dit oersimpele citroendessert is een heerlijk frisse afsluiter.
Op een feestelijk diner ter ere van een kookboeklancering zat ik aan een grote tafel met allemaal mensen die ik niet kende. Rechts van mij een vrolijke jongedame die bij het voorstelrondje zei dat ze helaas geen Dutch sprak. Toch bleek ze hier al vijftien jaar te wonen, samen met haar Nederlandse vriend, maar met hem sprak ze altijd Engels. Ach ja, dat hoor je vaker. Was het in haar werk dan niet lastig? vroeg ik. Welnee, ze runde een restaurant, en al haar personeel was eveneens buitenlands, dus ook daar was Engels de voertaal.
Helaas was ik toen zo onverstandig om op te merken dat ik het best ergerlijk vind dat ik in de Amsterdamse horeca steeds vaker word aangesproken in het Engels. Mijn leuke tafeldame reageerde als door een adder gebeten, want we moeten onze handjes fijn knijpen dat er überhaupt personeel wil werken in de horeca. Dat überhaupt zei ze natuurlijk niet, want alles ging nog steeds in het Engels.
Ik probeerde het gezellig te houden, door te beamen dat ik het daar uiteraard mee eens was, maar dat het toch gek is als zelfs op de meest basale opmerkingen als ‘Mag ik de rekening’ of ‘Twee koffie graag’ wordt gereageerd met ‘English please?’ Maar nee, dat was arrogant van mij, vond ze. Maar, maar, sputterde ik nog tegen. Als ik een restaurant zou beginnen in pak ‘m beet Kazachstan, dan zou ik toch beginnen met het uit mijn hoofd leren van ‘Goedemorgen’, ‘Tot ziens’ en ‘Mag ik de rekening’ in het Kazachstaans? Het mocht niet baten, hier gaapte een onoverbrugbare kloof. Nee, gezellig werd het niet meer, tijdens dat diner. Al bleven we beleefd glimlachend maar zwijgend elkaar het broodmandje doorgeven.
Vandaag een toetje dat ik uitsluitend en alleen ken bij de Engelse naam, lemon posset. Naar verluidt al eeuwenoud, zelfs Shakespeare was er dol op. Al was het in zijn tijd nog geen toetje, maar een warm romig zoet drankje. Ik vind het leuk om het op z’n Engels te serveren in een theekopje. En dan maar meteen met zo’n andere onvertaalbare evergreen erbij: shortbread.
RECEPT Lemon posset met pistache-shortbread
Nodig voor 4 personen:
500 ml slagroom
100 g suiker
2 citroenen
Shortbread:
150 g bloem
100 g boter
50 g suiker
25 g pistachenootjes (gepeld, ongezouten)
Posset: Doe slagroom en suiker in een steelpan. Rasp de schil van 1 citroen erboven fijn. Rasp de andere citroen alvast boven de kom voor de koekjes. Breng de room al roerend op laag vuur aan de kook en laat dan 3-4 minuten sudderen. Laat van het vuur af 10 minuten afkoelen. Pers beide citroenen uit (100 ml) en giet bij de room. Klop met een garde door elkaar. Schenk in (thee)kopjes (maar in glaasjes kan natuurlijk ook, als je dat kerstiger vindt) en laat in de koelkast in ± 4-6 uur opstijven.
Shortbread: Oven voorverwarmen op 180 °C. Hak de pistachenootjes fijn. Zeef de bloem boven de kom met citroenrasp. Roer de suiker erdoor. Doe de koude boter in blokjes erbij, verkruimel tussen uw vingers. Het wordt na een tijdje vanzelf zand, daarna begint het te klonteren. Voeg de pistache toe en kneed snel tot een dikke worst. Laat in folie een half uur rusten in de koelkast. Snij in dunne plakjes (± 20 stuks). Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak in ± 8-10 minuten lichtgekleurd. Serveer bij de posset.
TIP:
• Het citroensap zorgt niet alleen voor fris tegenspel, maar vooral voor een chemische reactie waardoor het toetje stolt, zonder dat er gelatine aan te pas komt. It’s magic! Het werkt wel echt beter als je de gekookte room even laat afkoelen voor je het citroensap erbij giet.
• Garneer eventueel nog met wat sliertjes citroenrasp.
• De koekjes zijn trouwens sowieso heerlijk. Bewaar ze in een trommeltje, dan blijven ze knapperig. Of nog beter: bak alleen de helft en bewaar de rest van de rol deeg in de koelkast in folie. Snij pas in plakjes en bak als de vorige lading op is.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Allerallerlaatste kans voor kerstbestellingen:
Intussen de vierde druk alweer, van mijn nieuwe vegetarische kookboek Vega zónder pakjes & zakjes. Te koop bij alle boekhandels, bij bol.com en zelfs bij de Albert Heijn. Maar een gesigneerd exemplaar bestellen via mijzelf kan natuurlijk ook.