Zoek je nog last-minute inspiratie voor het kerstdiner? Deze salade met roodlof doet het goed als elegant voorafje in mooie glazen. Of serveer in losse blaadjes als amuse of borrelhap.
Mooi rood is niet lelijk. Sterker nog, het is mijn lievelingskleur. Jaren geleden zegde ik mijn baan op en besloot om mijn twee liefdes – koken en tekenen – te combineren in deze website. Een geheel getekende receptensite, met behulp van een batterij aan zwarte dunne viltstiftjes. Maar alleen zwart-wit bleek wel erg saai, er moest een kleurtje bij. Niet meteen een hele regenboog, dat zou te kinderachtig worden, nee gewoon één steunkleur. Daar hoefde ik niet lang over na te denken, dat werd natuurlijk rood. Alleen, hoe teken je dan een bord met boerenkoolstamppot? Of een kom met doperwtensoep? Simpel, door bord of kom rood te kleuren. Glaasjes rode wijn, rode pannen en rood-wit geblokte tafelkleedjes bleken ook al snel een nuttige noodgreep. Hoewel ook ik intussen gezwicht ben voor foto’s van gerechten in plaats van illustraties, is dat rood altijd gebleven. Ik heb een kast vol rode jurken en al mijn kookboeken – vooruit, behalve dat ene vegaboek – hebben een rood ruggetje.
Ook grijp ik elke kans aan tot rood eten. Neem nou roodlof. Dat is witlof, maar dan met vrolijk rode toefjes. Alsof ze het speciaal voor mij hebben verzonnen. Niet zo bitter als radicchio, maar wel ietsje uitgesprokener dan gewone witlof. En nee mensen, bitter is niet bij voorbaat een diskwalificatie, integendeel, bitter kan een gerecht juist spannend maken, mits goed gedoseerd. Zoals in deze salade, die werkelijk alles bevat wat je maar wilt: zoet, zuur, zout, pittig en bitter. De belangrijkste smaakmaker is piccalilly. U weet wel, van die gele potjes in de voorraadkast waarvan je soms niet goed weet wat je ermee moet. De ideale begeleider van roodlof, want de pittige saus combineert heel goed met bitter, terwijl de appel juist weer zorgt voor wat zoet en fris tegenspel. En het ziet er nog leuk uit ook. De salade kan lekker makkelijk in een grote kom of juist elegant in mooie glaasjes. Of schep de boel in losse blaadjes (‘bootjes’) voor een amuse of borrelhap. Hoor ik daar iemand al ‘Kerstdiner’ suggereren?
RECEPT Roodlofsalade met piccalilly
Nodig voor 4 personen:
3 stronkjes roodlof
100 g piccalilly (± 4 volle eetlepels)
1 friszure appel
5 augurken
10 walnoten
3 eetl zilveruitjes
zout & peper uit de molen
handje verse dille (of peterselie)
optie: 1 gaar bietje
Roer in een grote kom de piccalilly los. Snij de roodlof in reepjes. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in piepkleine blokjes. Hak de augurken en dille (of peterselie) fijn, de walnoten grof. Doe alles bij elkaar in de kom. Voeg de zilveruitjes toe, gehakt of heel, wat u wilt. Wie het nog roder wil, kan ook nog een bietje toevoegen, in kleine blokjes. (Extra tip: parkeer gare bietenblokjes in het zoetzuur van een lege pot zilveruitjes of augurken, dan heeft u altijd een lekkere smaakmaker in de koelkast paraat). En nu het belangrijkste: proef en pas aan. Zout en peper. Meer piccalilly? Extra zilveruitjes? Nog wat appel? Een handje rozijnen maakt ‘m extra zoet, als u dat wilt. Maak ‘m precies zoals u ‘m lekker vindt. En laat de smaken liefst even intrekken. Serveer in een kom, in individuele glazen of in blaadjes. Of gewoon op borden, doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg.
TIPS:
• “Help, waar vind ik roodlof?” Niet in de supermarkt, wel bij de betere groenteboer. En je kunt het ook altijd bestellen. En anders kan het ook met gewone witlof, geen paniek.
• Piccalilly is een pittig-zure gele saus van augurken, zilveruitjes en bloemkool op basis van azijn en mosterd. Hier staat nog mijn doe-het-zelfrecept.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Niet rood maar groen:
Intussen de vierde druk alweer, van mijn nieuwe vegetarische kookboek Vega zónder pakjes & zakjes. Te koop bij alle boekhandels, bij bol.com en zelfs bij de Albert Heijn. Maar een gesigneerd exemplaar bestellen via mijzelf kan natuurlijk ook.