‘Tomber dans les pommes’ is Frans voor flauwvallen. Waarom je dat in de appels zou doen, weet ik ook niet. Zelf vind ik dat ik met mijn tien Franse appelbomen met mijn neus juist enorm in de boter ben gevallen. Want wat een weelde! Vooral dit jaar is de oogst krankzinnig overvloedig. En dit zijn dus pas twee van mijn tien bomen:
En ze bleven maar vallen. Er viel niet tegenop te rapen, laat staan tegenop te eten. Dat heb ik natuurlijk wel geprobeerd, maar met ‘an apple a day’ kom je niet ver. En zoveel appels gaan er nou ook weer niet in een appeltaart. Appelsap dan maar?
Dag in dag uit was ik zoet met appels wassen, in stukken snijden, checken op beestjes en beurse plekken. Ik heb intussen zowel een speciale stoompan als een sapcentrifuge, en daarin verdween emmer na emmer met appelstukjes. Twee verschillende methodes met één overeenkomst: best een hoop werk. Helemaal omdat ik vanwege de houdbaarheid besloot om ook het verse sap uit de sapcentrifuge alsnog even op te koken. Zeldzaam lekker appelsap, dat wel, en ik deel de kostbare flessen met liefde uit aan allerhande dierbaren. Idem dito voor het bijproduct appelmoes, waar ik ook pot na pot mee vulde.
Tot de appelflauwte toesloeg en ik werkelijk geen appel meer kon zien.
Ineens herinnerde ik me een lezer die vorig jaar al een keer mailde waarom ik geen appeljam maakte. Sterker nog, waarom niemand ooit appeljam maakt. Volgens hem namelijk verrukkelijk en heel simpel. En inderdaad! Met hernieuwde energie ging ik appels rapen, wassen, snijden en koken. Een mix uit verschillende bomen, zowel handappels als moesappels, gaf het lekkerste resultaat. Natuurlijk maakte ik een fikse hoeveelheid, maar speciaal voor u heb ik het recept behapbaar gehouden.
Al kunt u het ook moeiteloos opschalen. Sterker nog, dat raad ik u aan. De Nederlandse appeltelers moeten immers dringend van hun oogst af, want met de huidige energieprijzen zijn de koelcellen niet meer te behappen. Dus koop ruimhartig Elstar, Jonagold, Cox, Golden Delicious en Goudreinet van eigen bodem en maak deze heerlijke appeljam. Net appeltaart in een potje.
RECEPT Appeljam
Nodig voor ± 3-4 potjes:
1 kilo appels (schoongemaakt gewicht, liefst een mix van hand- en moesappels)
750 g geleisuiker
1 citroen
1-2 cm gemberwortel
1 kleine theel kaneel
Zet alvast een schoteltje in de vriezer. Schil en ontklokhuis de appels. Snij in kleine stukjes. Rasp de schil van de citroen erboven fijn, pers hem uit en schep meteen het sap erdoor. Weeg! Want het gewicht is bepalend voor hoeveel suiker erbij moet. In appels zit van nature al veel pectine (lees: geleibevorderend spul), dus dan kan het best met wat minder suiker dan op de verpakking staat. Ik doe 75 g geleisuiker op 100 g appel. Rasp ook de gember boven de appels. Doe kaneel en geleisuiker erbij. Meng alles goed door elkaar in een grote pan en laat minstens een uur (of twee) staan, tot de suiker helemaal is gesmolten. Breng al roerend aan de kook en laat, nog steeds roerend, 5 minuten flink borrelen. Zet even de staafmixer in de pan tot de gewenste moezigheid bereikt is, maar wel met nog lekker flink wat stukjes. Test een lepel op het ijskoude schoteltje: als het stolt tot jam, is het goed. Zoniet, iets langer koken. Giet in brandschone potjes.
TIPS:
• Jam maken kan ook met gewone kristalsuiker, maar reken dan op zeker een half uur kooktijd. De pectine in geleisuiker maakt dat het sneller gaat.
• Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: een exacte tijd geven voor een jamrecept is onmogelijk, doe vooral de koudeschoteltjestest.
• Zie hier nog veel meer handige jamtips.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Nieuw Vega boek
Intussen de vierde druk alweer, van mijn nieuwe vegetarische kookboek Vega zónder pakjes & zakjes. Te koop bij alle boekhandels, bij bol.com en zelfs bij de Albert Heijn. Maar een gesigneerd exemplaar bestellen via mijzelf kan natuurlijk ook.