Een heel kookboek over tofu, wauw, je moet er maar opkomen. Plus een verrassend recept van een Japans broodje eiersalade, maar dan zonder ei maar met… inderdaad: tofu. Want het is kookboekenweek!
Tofu, tahoe, brr. Een niksige witte plak sojabrok. Gevreesde vleesvervanger. Nattige zompige zooi. Nee, het is niet eenvoudig om van tofu te houden. Maar dan moet je net Emma de Thouars hebben, die noemt het ronduit haar lievelingsingrediënt. En dat maakt nieuwsgierig. Ze schreef er een heel kookboek over vol, toepasselijk Tofu geheten. Een beknopt, handzaam boek is het, met veertig recepten. Eerst uitgebreide uitleg over soorten tofu en welke je moet kopen, kort samengevat: níet die uit de supermarkt: ‘Wat je ook doet, koop nooit tofu bij de supermarkt. Die is sponzig, taai en vies en de reden dat veel mensen denken dat ze niet van tofu houden.’ Kijk, dat verklaart al een hoop.
Natuurlijk is er ook een zelfmaakrecept, maar daar moet je maar net zin in hebben, en dat heeft de auteur naar eigen zeggen zelf ook niet altijd. Dus ze legt uitgebreid uit welke soorten je allemaal kunt kopen bij de toko of bij gespecialiseerde adresjes. Van stevige tot zijden tofu, van zachte tot medium van eiertofu en tofupudding tot zelfs tofuvellen (‘zelfgemaakt het lekkerste hapje ooit’).
Opvallend: veel recepten in het boek zijn grappig genoeg helemaal niet vegetarisch, zoals je wellicht zou denken. In Azië zien ze tofu namelijk helemaal niet alleen maar als vleesvervanger, zoals wij hier geneigd zijn te doen. Je hebt voor dit boek wel een vrij uitgebreide voorraadkast nodig met Aziatische ingrediënten, dus maak even een lekker rondje langs de toko, het boek maakt het je makkelijk met aanbevelingen en merknamen voor je boodschappenlijstje. Dan kun je daarna meteen aan de slag.
Ook de lekker nuchtere toon valt op. Blokken tofu uitpersen om ze steviger te maken, wat veel recepten aanraden? Dat doet Emma nooit. Want dan verlies je die lekkere romigheid en zachte consistentie. Voor knapperigheid kun je volgens haar beter wat maizena toevoegen of gewoon lekker lang bakken op hoge temperatuur. Het boek staat vol met dit soort praktische tips. Nog een leuke: ‘Je kunt niet Aziatisch koken zonder wok. En met een wok bedoel ik een metalen, niet zo’n ding van de Blokker met antiaanbaklaag.’
Je moet wel tegen Engelse stopwoordjes kunnen. Dingen zijn vaak mind-blowing, snijtechnieken heten knife skills en om de haverklap komt please voorbij. Maar eerlijk is eerlijk, als íemand je ongelofelijk nieuwsgierig kan maken naar tofu en kan genezen van je aversie, dan is Emma het wel.
RECEPT: Tofu Sando
Dat is een Japanse eiersaladesandwich, maar dan met geprakte tofu in plaats van ei. Een heel origineel idee, en natuurlijk een stuk makkelijker dan eieren koken en pellen. Het kan grappig genoeg zowel met zachte als met stevige tofu (mits dus niet uit de supermarkt, zie hierboven), maar het moet wel per sé met Kewpie-mayonaise en met mosterdpoeder. Gelukkig geeft Emma ook een tip als je die mayo niet in huis hebt, en volgens mij kan het vast ook wel met een lepeltje gewone (dijon)mosterd in plaats van dat poeder.
Nodig voor 2 personen:
250 g zachte tofu of stevige tofu
10 g bieslook
½ theel hot mosterdpoeder (te koop bij de toko)
3 eetl Kewpie-mayonaise (of zie tip)
1 theel rijstazijn
zout
versgemalen witte peper
4 witte boterhammen, korsten verwijderd
Doe de tofu in een kom en prak een beetje met je vork. De tofu hoeft niet fijn te zijn, maar een beetje in stukken. Hak de bieslook ragfijn en meng samen met het mosterd(poeder), de mayonaise en de rijstazijn door de tofu. Proef en breng op smaak met zout en versgemalen witte peper. Beleg de boterhammen met tofusalade, snijd doormidden en serveer.
TIP:
Geen Kewpie-mayonaise in huis? Voeg dan wat extra rijstazijn toe aan de mayo die je zelf hebt.
Boekinfo:
Emma de Thouars, Tofu – 40 tofurecepten van ontbijt tot dessert, uitgeverij Nijgh Cuisine, ISBN 9789038811840, € 23,99
Dit was de derde aflevering van een serie ter ere van de Kookboekenweek 2022. Zie ook de andere kookboeken: Een tafel vol, Altijd borreltijd en Tofu. Morgen is er weer een nieuwe aflevering!