Een boek met simpele borrelhapjes met maximaal 5 ingrediënten, zo wordt borrelen wel héél makkelijk gemaakt. Plus een even eenvoudig als elegant recept van Komkommerrolletjes met gerookte zalm & kruidenmascarpone. Want het is kookboekenweek!
Je zou denken dat een mens na twee borrelboeken wel weer uitgeborreld is, zo niet Susan Aretz. Zojuist verscheen haar derde borrelkookboek, Altijd borreltijd. Borrelen is haar lust en haar leven. Haar way of life. En begrijp me niet verkeerd: ze is heus geen drankorgel, ondanks haar eigen merk gin, maar ze ziet borrelen vooral als een ideaal moment om lekker te eten in gezelschap. Vooruit, wel met een glaasje in de hand natuurlijk. Voor haar betekent een borrelhap niet een zak chips opentrekken, nee, ze ziet borrelen als een complete maaltijd, in de vorm van snaaibare hapjes die er mooi uitzien. Een hele borrelplank vol. Dus niet: ‘Maar wat moet je daarna dan nog eten??’ Nee, het borrelen ís het eten.
Voor wie blokjes kaas snijden al gedoe vindt is er goed nieuws: in dit boek bevat elk zelfgemaakt hapje slechts 5 ingrediënten. Dat moet zelfs de meest luie thuiskok als muziek in de oren klinken. OK, olie, ui, knoflook, zout en peper tellen niet mee, die moet je gewoon altijd in huis hebben, maar verder is het echt maximaal maar vijf. Dat is geen belemmering voor een heel gevarieerd assortiment, veel vlees en vis, maar ook een hele berg vega.
Maar vooral: simpele tips over hoe een mens dat aanpakt, een borrel. Want één hapje is volgens Susan geen hapje, je serveert er altijd minstens een paar, en dat hoeft heus niet allemaal homemade te wezen, slim inkopen kan ook. Hoe ziet de ideale borrelplank eruit? Samenvatting: zorg altijd voor iets knapperigs (nootjes, crackers, groente), iets zouts (chips, hartige koekjes, nootjes), iets romigs (dipsaus, maar ook: soepje), iets zoets (huh? Jazeker, denk aan een trosje druiven), maar toch vooral: iets met kaas. Want kaas is leven. Geen speld tussen te krijgen.
RECEPT: Komkommerrolletjes met gerookte zalm & kruidenmascarpone
Chic, elegant, fris en romig. Alles zit in dit borrelhapje. En dus maar 5 ingrediënten (plus zout en peper). Je hebt er wel een kaasschaaf voor nodig om de komkommer in mooie lange linten te schillen, maar dat kan zelfs iemand met twee linkerhanden.
Voor 15-25 stuks:
125 g mascarpone
15 g verse dille, fijngesneden
100 g gerookte zalm, fijngesneden
rasp + sap van ½ citroen
zout & peper
2 stevige komkommers
Meng de mascarpone met de dille, zalm, citroenrasp en -sap en breng op smaak met zout en peper. Was de komkommers goed, schil ze en schaaf er met een kaasschaaf lange linten van. Doe dit tot je aan de zaadlijst komt en draai de komkommer dan naar de andere kant. Herhaal ook daar tot aan de zaadlijst.
Dep de komkommerlinten iets droog en schep dan, aan het begin van het komkommerlint, een schepje van je mascarponemengsel. Rol je komkommerlint op en leg op een mooi bord. Herhaal met de rest van de komkommerlinten of tot je mascarponemengsel op is.
TIP:
De hoeveelheid hapjes hangt af van de grootte van je komkommer. Houd je mascarpone over, serveer die dan samen met wat toastjes.
Boekinfo:
Susan Aretz, Altijd borreltijd, uitgeverij Fontaine, ISBN 9789464041934, € 24,99
Dit is de tweede aflevering van een serie ter ere van de Kookboekenweek 2022. Zie ook de andere kookboeken: Een tafel vol en Altijd borreltijd. Morgen is er weer een nieuwe aflevering!