Een lekkermakend boek vol etentjes van over de hele wereld, plus een recept van een geweldige variant op een bekende klassieker: kibbeh, geen arbeidsintensieve balletjes, maar in één grote ovenschaal. Want het is kookboekenweek!
Ik volg Meike Krüger (alias @mokumeet) op instagram waar ze kleurrijke, gevarieerde bordjes eten toont die ze naar eigen zeggen zo, huphup, even in elkaar heeft gefietst, en toch oogt alles even feestelijk en vooral: verrukkelijk. Wat zou ik graag eens bij Meike aanschuiven. Maar ja, ik ken haar helemaal niet. Gelukkig is er nu haar kookboek Een tafel vol, dan kan ik het gewoon allemaal zelf maken. Ogen haar recepten op instagram al veelzijdig, dit boek is de overtreffende trap. Zelden een boek gezien dat zo goed in elkaar zit.
Elk hoofdstuk is een etentje, maar dan in steeds een ander land. Meike heeft de hele wereld over gereisd, en zich overal nadrukkelijk verdiept in de authentieke keuken. Die nieuwsgierigheid spat van de pagina’s. We reizen (in alfabetische volgorde) via China en Frankrijk naar India, Korea, Peru en Turkije, en dan nog negen andere landen. Steeds eerst met een grote overzichtsfoto van alle gerechten, dan de losse recepten.
Het principe van ‘een tafel vol’ is dat je de tafel letterlijk vol zet met een keur aan gerechten, warm en koud. Geen opgemaakte bordjes, maar glorieus volle schalen. Die heb je grotendeels allemaal voorbereid, want niks zo erg als een gastheer/vrouw die tijdens etentjes de halve avond in de keuken staat. Nee hoor, Meike zit de hele avond aan tafel en staat naar eigen zeggen alleen op om het toetje uit de koelkast te halen. Elk hoofdstuk bevat een praktische handleiding over wat je in huis moet halen, wat je al de week of dag of ochtend van tevoren kunt doen. Naast een opsomming van alle gerechten staan er ook nog wat snelle tips van dingen die je er bij kunt kopen om het allemaal nog voller en gastvrijer te maken.
Wijnadviezen van haar man Victor staan er ook nog eens bij, geen gefrut met tig wijnspijscombinaties, maar per avond gewoon één rood en één wit, dat is ook fijn. Van haar grote voorliefde voor orgaanvlees is in het boek niet veel te merken, daar is niet iedereen immers van gecharmeerd. Vlees is er wel, maar ook veel tips om gerechten vegetarisch te maken.
Over dit boek is gewoon heel goed nagedacht, dat merk je aan alles.
RECEPT: Kibbeh
Kibbeh wordt in het hele Midden-Oosten gegeten. De bekendste vorm is die uit Libanon, waar ze torpedo-achtige balletjes maken van gebakken gehakt in een jasje van bulgur en rauw gehakt, en die dan frituren. Dat is echter enorm veel werk, dus Meike verzon een list: één grote kibbeh in een ovenschaal. Ronduit briljant. Let op: je hebt twee soorten gehakt nodig, kalfs en lams.
Nodig voor 8 personen:
1 eetlepel olijfolie
2 uien, fijngesneden
1 knoflookteen, fijngesneden
250 g kalfsgehakt
1 eetl granaatappelmelasse
1½ theel zout
100 g pistachenoten, grof gesneden
10 takjes bladpeterselie (alleen de blaadjes), fijngesneden
500 g lamsgehakt
130 g extra fijne bulgur
1 theel baharat (kruidenmix)
½ theel Aleppo-peper (pul biber)
verse oregano (alleen de blaadjes), om te garneren
Verwarm de oven voor op 190 °C. Verhit de olijfolie in een pan en bak de helft van de ui en de knoflook tot de ui glazig is. Voeg het kalfsgehakt toe en bak rul. Draai het vuur uit en roer de granaatappelmelasse, ½ theelepel zout, pistachenoten en de peterselie erdoor. Meng het lamsgehakt met de rest van de ui, bulgur, de specerijen en een theelepel zout. Maal het in de keukenmachine fijn en kneed het geheel nog een keer goed door. Verdeel ½ van het rauwe lamsgehaktmengsel in een nette laag over een ingevette ovenschaal. Verdeel er de kalfsgehaktvulling over. Verdeel de rest van het lamsgehaktmengsel erover. Druk met vochtige handen voorzichtig aan. Snijd er met een scherp mes kruislings een ruitpatroon in. Besprenkel de kibbeh met olijfolie en bak 30 minuten in de oven. Neem uit de oven en garneer de kibbeh rondom met de oregano.
Boekinfo:
Meike Krüger, Een tafel vol – uitbundige etentjes voor de avontuurlijke thuiskok, uitgeverij Carrera, ISBN 9789048863532, € 35
Dit was de eerste aflevering van een serie ter ere van de Kookboekenweek 2022, en dat gaat nog de hele week zo door. Morgen weer een nieuwe aflevering!