Niks heerlijkers dan eten uit eigen tuin, al moet je wel leren omgaan met overvloed. Net toen ik zelf door mijn gulle pruimenoogst heen was, appte een wanhopige vriendin met een kruiwagen vol mirabellen, of ik alsjeblieft wat kwam ophalen. Dat zijn verrukkelijke kleine gele pruimpjes, dus ik sprong meteen op de fiets, voorzien van wat potten zelfgemaakte bramenjam als ruilmateriaal. Ik kreeg versgebakken mirabellentaart en een blik op de voorraadkast vol imposante rijen mirabellenjam. En nog steeds had ze een hele bak fruit over.
O, en ik wilde hopelijk ook druiven mee? De koelkast bleek volgestouwd met blauwe en witte trosjes. Die moesten zo snel mogelijk op, want de eerste fruitvliegjes waren al gesignaleerd. De kleine witte bleken wat aan de zure kant, maar de blauwe waren heerlijk zoet. Snel namen we afscheid. De vriendin moest namelijk weer verder, want haar buurvrouw was net een verzameling uit de kluiten gewassen courgettes en pompoenen komen brengen, uit eigen moestuin. Plus een krat overrijpe tomaten die dringend tot soep moesten worden verwerkt.
Tja, het leed dat eigen smultuin heet. Of nu ja, helemaal geen leed natuurlijk. Want al dat uitdelen en uitwisselen verschaft ook een hoop vreugde. Gelukzalig reed ik met volle fietstassen weer naar huis. Daar ontdekte ik wel één nadeel van mirabellen: die kleine pruimpjes zijn veel meer werk om schoon te maken en te ontpitten dan grote. Maar een kniesoor et cetera. Het bleek ruim drieënhalve kilo. Genoeg voor mirabellenjam, mirabellencake, mirabellenpickles en pittige mirabellensaus. Toen ik geen mirabel meer kon zien, belde mijn buurman aan: of ik een stuk zelfgebakken taart wilde, met rode pruimen uit de tuin van hun vakantiehuisje? Ja hoor, dat wilde ik wel, mits in ruil voor een pot mirabellenjam.
En die druiven? De blauwe waren in een ommezien opgepeuzeld. De witte mochten in een groene salade. Dat kleurde niet alleen leuk, want witte druiven zijn zoals u weet helemaal niet wit, maar groen, maar vooral bleek het juist een voordeel dat ze een beetje zuur waren.
RECEPT Groene salade met druiven
(voorgerecht of lunchgerecht, of een hoofdgerecht voor lichte eters, met wat brood erbij)
Nodig voor 2 personen:
1 zak rucola
100 g witte druiven
1 avocado
3 mini-snackkomkommers
1 bol buffelmozzarella
kneepje citroen
optie: wat basilicum
Honing-mosterdsaus:
4 el olijfolie extra vergine
2 el wittewijnazijn
2 el vloeibare honing
1½ el grove mosterd
1 knoflookteen (uit de knijper)
zout & peper uit de molen
Klop de ingrediënten voor de saus tot een geheel, of schud in een jampotje. Proef op zout en peper.
Verdeel de rucola over 2 grote borden. Snij de avocado in stukjes, omhussel met wat citroen tegen het bruin worden. Snij de komkommers in plakjes, scheur de mozzarella in plukjes. Verdeel alles over de rucola. Strooi de druiven erover. Besprenkel met saus. Garneer eventueel met wat verse basilicum.
Wij aten dit met gebakken aardappeltjes en een stuk pruimentaart toe en dat bleek genoeg als maaltijd. Maar als voorgerecht of lunchgerecht kan het ook.
TIPS:
• Druiven uit de winkel zijn meestal groter dan eigen oogst, snij ze gerust doormidden.
• Heel zoete druiven? Een extra kneep citroen in de saus.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Nieuw Vega boek
Intussen de vierde druk alweer, van mijn nieuwe vegetarische kookboek Vega zónder pakjes & zakjes. Te koop bij alle boekhandels, bij bol.com en zelfs bij de Albert Heijn. Maar een gesigneerd exemplaar bestellen via mijzelf kan natuurlijk ook.