Vandaag de laatste aflevering van mijn zomerserie, dit keer met tomaten en geroosterde mais in de hoofdrol. Vooruit, en met komkommer. En dat alles op een bedje van romige fetacrème.
Mijn Franse huis is omringd door maisvelden, maar maiskolven zie ik er nooit in de winkel. Alle oogst gaat linea recta naar de veervoederbusiness. Fascinerend om te zien hoe snel dat in z’n werk gaat trouwens: een briesende machine neemt grote happen en verhakselt de maiskolven met plant en al. Eén ritje naar de bakker en op de terugweg blijkt het hele veld al leeg.
Juist in de zomer krijg ik enorme zin in mais. Ik ben geen groot barbecueliefhebber, maar voor een vers geroosterde maiskolf kun je me wakker maken. Gekookte of gemagnetronde maiskolven zijn ook lekker, maar roosteren boven een vuurtje haalt het beste in deze groente naar boven: mals, zacht, sappig, met hier en daar een geblakerde korrel en een aangenaam rookaroma. Perfect in combinatie met een ferme lik (kruiden)boter die dan genadeloos langs je kin en op je goeie zomergoed drupt. Heerlijk.
Voor een foto in een van mijn kookboeken heb ik eens maiskolven geroosterd op een wegwerpbarbecue op mijn balkon. Pittoresk tussen de potten met lavendel, maar wel in de regen onder een provisorisch afdakje. Terwijl de fotograaf op een trapje stond voor een bovenaanzicht, hield ik buiten beeld een föhn vast, want dat deed de kooltjes zo mooi opgloeien. Maar dit terzijde.
Mais mocht in deze zomerserie dus niet ontbreken. Maar ja, dacht ik toen, tomaten zijn ook nog niet aan de beurt geweest, terwijl die nu (nu!) op hun allerlekkerst zijn. Lang verhaal kort: ik bedacht een recept met tomaten én mais, want die vinden het best gezellig samen. Hoho, riep toen de komkommer, ik ben er ook nog! Die was eerder deze zomer al aan bod gekomen in de koude bietensoep, maar vooruit dan maar. Het werd een vrolijk soort Griekse salade, met tomaat en komkommer, alleen dan zonder olijven. En de feta mocht in een romige crème onderop. De maiskolven kliefde ik in handzame stukken, dat is weliswaar even een gehannes met een scherp mes, maar dat eet wel makkelijker. Ik had geen zin om helemaal hiervoor een barbecue aan te steken, gelukkig ging het in de grillpan ook prima, en even voorkoken bekort de bereidingstijd aanzienlijk.
RECEPT Tomatensalade met mais en fetacrème
Nodig (voorgerecht voor 4 personen/hoofdgerecht voor 2 personen):
2 maïskolven
3 rijpe tomaten
handje gekleurde kerstomaatjes
2 à 3 snackkomkommers
1 sjalot
1 handje peterselie
200 g feta
150 g Griekse/Turkse yoghurt
Dressing:
10 eetl olijfolie extra vergine
2 el sherryazijn of rodewijnazijn
1 theel (gerookt) paprikapoeder
2 theel gedroogde oregano
zout & peper uit de molen
Maak de maïskolven schoon en halveer ze tot 2 korte stukken (zie ook tip). Breng een pan water met zout aan de kook en kook de mais zachtjes 10 minuten. Laat uitlekken. Meng in een kommetje de olijfolie, paprikapoeder, de helft van de oregano, zout en peper. Kwast hiermee de mais in. Bewaar de rest van de olie, voeg hier de azijn aan toe, gebruik als dressing. Snij de tomaten en komkommer in blokjes, snipper de sjalot, hak de peterselie fijn. Meng met de dressing.
Fetacrème: Pureer de feta glad in de keukenmachine. Voeg de yoghurt toe en meng tot een crème. Breng op smaak met peper en de overige oregano.
Verhit de barbecue of een grillpan. Gril de stukken mais steeds omdraaiend met een tang tot ze mooi geblakerd zijn.
Serveren: Spreid de fetacrème over 4 borden. Verdeel de salade erover. Leg de mais erop. Besprenkel met nog wat olijfolie.
TIP:
* Klief de reeds gehalveerde maiskolven nog een keer in de lengte doormidden tot platte stukken, of nog verder, tot handzame parten. Dat is makkelijker als je een grilpan gebruikt, en het eet ook prettig, een bord vol met van die kekke stukjes.
* Geen zin in fetacrème of geen keukenmachine bij de hand? Gewoon wat feta verkruimelen kan natuurlijk ook.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin) in het kader van mijn zomerse receptenserie. Hier vind je alle afleveringen op een rijtje:
1. Spinazielasagne met courgette
2. Koude bietensoep met dille
3. Bonensalade met bloemen, ei en ansjovis
4. Artisjokken met kerrievinaigrette
5. Geroosterde wortels met sinaasappelbulgur
6. Tomatensalade met mais en fetacrème
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Nieuw Vega boek
Intussen de vierde druk alweer, van mijn nieuwe vegetarische kookboek Vega zónder pakjes & zakjes. Te koop bij alle boekhandels, bij bol.com en zelfs bij de Albert Heijn. Maar een gesigneerd exemplaar bestellen via mijzelf kan natuurlijk ook.