Vandaag deel 2 van mijn zomergroentezomerserie. Met bietjes in de hoofdrol. Dat kan ook bijna niet anders, want bietjes waren de hele aanleiding voor deze serie, zoals ik in de eerste aflevering al schreef. De kennismaking met Anjet van Linge en Marc de Groot van tuinderij Animaheert begon allemaal met een discussie over kant-en-klare vacuümbietjes uit een pak. Dus bietjes mogen in deze zomerserie natuurlijk niet ontbreken. Want zo’n pronte bos jonge verse bietjes, dat is een ware traktatie, mensen. Al kreeg ik van Marc ook juist twee oude verschrompelde bietjes mee. Niet om op te eten, maar om zelf zaad mee te kweken, zodat ik volgend jaar mijn eigen bieten kan proberen te telen. Benieuwd of het lukt. De bietjes die ik ooit in potten probeerde op mijn balkon werden niet groter dan doperwten. Maar misschien waren de potten gewoon te klein, wie zal het zeggen.
Voor wie bieten in eigen tuin gedoe vindt, kan ik anders ook snijbiet aanbevelen. Daar gaat het niet om de knollen, maar om de bovengrondse stengels, in fleurige kleuren, met spinazie-achtig blad eraan. Groeit als een tierelier, ook als je geen groene vingers hebt, en is behalve prachtig ook heel lekker.
Maar goed, vandaag een recept met bietenknollen. Is er iets zomerser dan een lekkere koude soep? Na enig experimenteren kwam ik uit op een kruising tussen een gazpacho en een salmorejo, allebei koude Spaanse soepen op basis van tomaat, maar de tweede is dikker en romiger, dankzij een ferme plens olijfolie. Normaal gesproken ook met brood om het sap te binden, maar bieten zijn van zichzelf al een stuk steviger dan tomaten, dus brood is in dit geval overbodig. Nu wil het geval dat gepureerde rauwe biet zorgt voor een intense bietensmaak, maar een nogal rul mondgevoel. Gekookte biet (uit, ahum, zo’n vacuümpak) geeft juist een fluwelig effect, maar wel een vale kleur. Dat kun je oplossen door half-half te doen: half rauwe biet en half gare biet. Maar ik ontdekte nog een andere manier: rauwe bietjes slechts half garen in de oven en dan blenderen, werkt perfect. Komkommer gaat er ook in, voor de frisheid. Al met al heel weinig werk, want daar hebben we met mooi weer helemaal geen zin in, maar wel een beeldschoon bordje om de huisgenoten mee te imponeren.
RECEPT Koude bietensoep met dille
Nodig voor 4 personen:
400 g rauwe bietjes (3 à 4 stuks, ongekookt dus!)
1 komkommer
1 knoflookteen
1 sinaasappel
1 handje verse dille
100 ml olijfolie
20 ml sherryazijn (of rodewijnazijn of balsamico)
zout & peper uit de molen
Zet de oven aan op 200 °C. Verpak de gewassen bieten per stuk in een vel alufolie. Leg een half uur in de oven. Laat afkoelen, verwijder de schil. Snij in stukken, net als de komkommer (met schil en al), maar hou van allebei wat apart voor de garnering. Doe biet, komkommer en knoflook in de blender. Voeg het sap van de sinaasappel, de azijn, bijna alle dille, peper en zout toe en maal goed fijn. Laat de machine lopen en giet via de bovenkant in een dun straaltje de olijfolie erbij tot een mooi romig, gebonden geheel. Proef! Laat in de koelkast ijs- en ijskoud worden. Proef nogmaals en pas eventueel aan met nog wat zout en/of azijn. Te dik? Scheutje ijskoud water erdoor. Schenk in mooie borden. Garneer met de achtergehouden komkommer, biet en dille. Dat kan heel artistiekerig of juist lukraak, maar net hoe het uitkomt. Een kringeltje van uw allerlekkerste olijfolie erover is ook altijd een goed idee.
TIP:
* Wilt u echt knalroze soep? Voeg iets van witte zuivel toe zoals karnemelk, kefir, yoghurt of gewoon wat slagroom.
* Ook een idee: niet serveren in borden, maar in kleine drinkglaasjes, dan is dit recept genoeg voor 6 tot 8 personen.
* Nog meer zin gekregen in anders-dan-anders gazpacho? Zie ook mijn gazpacho met tomaat en aardbei of mijn gazpacho met tomaat en watermeloen.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin) in het kader van mijn zomerse receptenserie. Zie ook deel 1 (spinazielasagne met courgette). Hierna volgt deel 3, met sperziebonen in de hoofdrol: bonensalade met bloemen, ei en ansjovisdressing.
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Nieuw Vega boek
Intussen de vierde druk alweer, van mijn nieuwe vegetarische kookboek Vega zónder pakjes & zakjes. Te koop bij alle boekhandels, bij bol.com en zelfs bij de Albert Heijn. Maar een gesigneerd exemplaar bestellen via mijzelf kan natuurlijk ook.