Waar ik mijn inspiratie vandaan haal? Overal vandaan. Als ik bij iemand thuis eet, of juist buiten de deur in een restaurant. Kookboeken, tijdschriften. Soms zie ik in een kookprogramma op televisie een leuke smaakcombinatie voorbij komen. Maar vooral heb ik Angélique. Dan bedoel ik de twee boeken van meesterkok Angélique Schmeinck, tevens beroemd om haar restaurant in een luchtballon.
‘Smaakvrienden groente’ en ‘Smaakvrienden fruit’ (helaas niet meer leverbaar) zijn geen kookboeken, maar inspiratieboeken, bedoeld om combinaties te leren maken tussen ingrediënten. Alle mogelijke soorten groente respectievelijk fruit worden op alfabetische volgorde behandeld.
Eerst wat uitleg over teelt, rassen en bewaren, gevolgd door een paar ultrasimpele receptsuggesties. Bij aubergine is dat bijvoorbeeld: ‘Gegrilde aubergine + Gepofte rode paprika + Basilicum + Mozzarella’. Of ‘Roergebakken aubergine + Groene asperge + Balsamicovinaigrette + Parmezaan’. Meer is het niet, maar daar krijg ik nou juist meteen fijne kriebels van. En dan moet het leukste nog komen: een hele pagina met een op het eerste gezicht nogal complex schema in de vorm van duizelingwekkend veel suggesties. Welke soorten vlees, vis, kaas-zuivel-ei, meelspijs, kruiden, specerijen of dressing passen goed bij deze specifieke groente. Waarbij ook nog onderscheid wordt gemaakt tussen boezemvrienden (bekende duo’s à la tomaat-basilicum) en juist spannende vrienden, die zorgen voor onverwachte smaakcontrasten (zoals tomaat-okra of tomaat-watermeloen). Wat een weelde aan mogelijkheden!
Een droom van een boek, zowel die voor groente als die voor fruit. Minder geschikt voor de onervaren thuiskok, want ik vermoed dat die al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Recepten met instructies en hoeveelheden zijn er namelijk niet, evenmin als foto’s van gerechten. Maar voor mij is het een uitkomst. Angélique voelt als een dierbare vriendin die behulpzaam van alles voor me heeft uitgezocht. Ze brengt me op talloos veel ideeën en stelt me werkelijk nooit teleur. Alleen moet ik daarna natuurlijk wel zelf aan de bak, maar dat vind ik gelukkig leuk.
Neem nou haar tip bij aalbessen: ‘Rode bietensalade + Aalbessen + Veldsla + Sinaasappeldressing’. Dat inspireerde me uiteindelijk tot dit recept. Met de groeten van Angélique.
RECEPT Bietensalade met aalbessen
Nodig voor 4 personen:
4 gare rode bieten (± 400 g)
250 g aalbessen
4 handjes veldsla
75 g pistachenoten (ongezouten)
handje basilicum
Sinaasappeldressing:
1 eidooier
1 theel dijonmosterd
1 eetl balsamicoazijn
1 eetl gembersiroop
25 ml vers sinaasappelsap
150 ml plantaardige olie
zout & peper uit de molen
Wikkel verse bieten per stuk in alufolie en leg ze een uurtje in de oven op 175 à 200 °C, dat kan prima tegelijk met iets anders, onderop of ergens in een hoekje,. Laat afkoelen en schil. Of neem desnoods kant-en-klare gare bietjes. Snij in dunne plakjes, verdeel over 4 grote borden.
Dressing: Doe alles behalve de olie in de hoge smalle kom die bij de staafmixer hoort. Mix. Doe nu de olie erbij, zet de staafmixer op de bodem van de kom, zet aan en trek hem dan rustig omhoog.
Serveren: Verdeel de veldsla en losgeriste aalbessen over de biet. Zwiebel met een lepel strepen dressing erover. Garneer met grofgehakte pistachenoten en basilicum.
TIP:
* De eidooier maakt de dressing fluwelig-romig, maar ook (een paar dagen in een potje in de koelkast) beperkt houdbaar.
* Lees meer over bietjes roosteren in de oven.
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Nieuw Vega boek
Gelukkig, de tweede én de derde druk van mijn nieuwe kookboek Vega zónder pakjes & zakjes zijn intussen gearriveerd, dus niemand hoeft mis te grijpen. Het boek is weer volop te koop bij alle boekhandels, dus ook bij die van jou, en natuurlijk ook bij bol.com. Maar een gesigneerd exemplaar bestellen via mijzelf kan natuurlijk ook.