Nog meer rabarber? Jazeker, ik ben nog steeds op Texel, in de rabarbermoestuin van Jaap Vlaming waar ik vorige aflevering al over schreef. Want waarom gaat iemand in hemelsnaam 140 soorten rabarber verzamelen? Het begon allemaal met een rabarberplantje van zijn opa, vertelt hij. Die rabarber, met z’n dunne korte steeltjes, vond zijn moeder veel lekkerder dan ‘die dikke groene’ uit de winkel. Jaap wilde weten waar de rabarber van opa vandaan kwam en ging op onderzoek uit. Eerst in boeken, daarna in Engeland, waar ze altijd al voorop liepen in telen. Hij nam 30 soorten plantjes mee terug naar Nederland en dat bleek nog maar het begin, want zijn zoektocht duurt nog altijd voort. Alleen het vervelende van rabarber, zegt Jaap, is dat ze in het begin allemaal sprekend op elkaar lijken. Pas na een paar jaar kun je goed de verschillen zien. Daarom schrijft hij alles op. Zolang hij de officiële naam niet weet, vernoemt hij elke plant naar de vindplek of de gulle gever.
Hamvraag blijft: waarom? Zijn vrouw Joke begint te lachen. Tja, ze vinden rabarber allebei gewoon mooi, en lekker natuurlijk. En het leuke is dat elk ras weer anders smaakt. Dat blijkt als er vier totaal verschillend ogende bakjes rabarbermoes op tafel komen, gemaakt van vier verschillende rassen. De fraai knalrode Vierländer Blut valt in smaak juist tegen, de geelroze Valjala is verrassend fris, de bleekgroene Kaljuste zoet en citrusachtig, maar mijn favoriet is de volle, aromatische Cawood Delight. Wie dat ook eens zelf wil ervaren, zal zelf moeten gaan telen, want in de winkel vind je doorgaans alleen maar het ras Frambozenrood. Herkenbaar aan de holle stengel (als bleekselderij), half rood, half groen. Voor dit jaar is het te laat, maar ik neem me heilig voor om volgend jaar Jaap eens lief aan te kijken voor wat stekjes.
Als recept geen taart, geen toetje, en ook niks hartigs, maar een drankje. Voor wie net als ik dol is op ginger ale of (Surinaams) gemberbier. Met rabarber erdoor wordt het weliswaar niet, zoals ik had gehoopt, mooi roze, maar wél lekker fris-pittig en verrassend verrukkelijk.
RECEPT Gemberbier met rabarber
Nodig voor 1 liter:
75 g verse gemberwortel
150 g rabarber
1 citroen
50+50 g suiker
¼ theel droge gist (uit een zakje van 7 g)
± 1 liter water
1 schone plastic fles voor bruiswater (1 liter)
Deze supersimpele frisdrank krijgt z’n bubbels dankzij een vleugje droge gist. U hebt maar heel weinig nodig. Die gist gaat vanzelf werken. Belangrijk, met het oog op eventueel ontploffingsgevaar, is daarom dat u een stevige plastic literfles neemt, liefst eentje voor bruiswater. Of een glazen beugelfles. Op tijd beginnen, want de boel moet twee keer twaalf uur trekken.
Snij gember (met schil) en rabarber in stukken. Doe met 50 g suiker in de keukenmachine en pureer tot pulp. Roer het sap van de citroen plus 250 ml kokend water erdoor en zet afgedekt 12 uur weg (kamertemperatuur).
Zeef boven een maatbeker, duw goed al het vocht eruit. De pulp mag weg. Doe weer 50 g suiker bij het vocht, plus het beetje gist. Vul aan met warm water uit de kraan (niet kokend) tot 950 ml. Giet via een trechter in een stevige plastic fles. De bedoeling is dat de fles niet helemaal gevuld is. Zet weer 12 uur weg op kamertemperatuur tot de fles hard aanvoelt. Zet dan in de koelkast en laat ijskoud worden. Draai voorzichtig open en schenk in glazen.
TIP:
* De gist blijft doorwerken in de fles, dus pas op bij het openmaken (ontploffingsgevaar!). En drink liefst binnen een week op, want de smaak gaat na een dag of vijf wel achteruit, of de fles nu aangebroken is of niet.
* Heb je geen rabarber? Dan doe je het alleen met (twee keer zoveel) gember. Je kunt overigens gerust zelf variëren met de hoeveelheid gember: hoe meer, hoe pittiger.
* Wat doe je met de rest van dat zakje gist? Mijn supermakkelijke brood maken bijvoorbeeld!
Zin in nog meer rabarber?
* Rabarbersalade met makreel
* Rabarbergalette (lees: slordige snelle rabarbertaart)
* Omgekeerde rabarbercake
* Romige panna cotta met rabarber
* Rabarberpavlovaatjes
* Rabarber-aardbeienmoes
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Mijn nieuwe Vega kookboek is wegens groot succes tijdelijk uitverkocht! Op 24 juni verschijnt de tweede druk. Of probeer nog een allerlaatste exemplaar van de eerste druk te scoren bij je eigen boekwinkel of bij bol.com.