Frans drama in drie bedrijven. Eerst ging Claudette hemelen, toen legde Marie-Antoinette – nomen est omen – het loodje. Joséphine hield als laatste nog lang stand, maar dat was buiten het noodlot gerekend, in de vorm van een hongerige vos. Tot mijn grote verdriet is het tijdperk van mijn Franse aanloopkippen nu echt voorbij.
Buurman boer was de officiële eigenaar, maar die keek nauwelijks naar ze om. Het was de buurvrouw van de andere kant die me het treurige nieuws kwam vertellen. Ook zij had een zwak gekregen voor Joséphine. Bij haar dagelijkse checkrondje om ons huis tijdens onze afwezigheid nam ze altijd wat oud brood of een handje maiskorrels voor haar mee. En dat terwijl ze acht kippen van zichzelf heeft, keurig omheind in eigen tuin, maar die hebben geen namen, alleen ‘les filles’. Die produceren meer eieren dan de buurvrouw kan verstouwen, dus ik krijg vaak een doosje toegestopt.
Van Joséphine heb ik nooit een ei gezien, maar dat vond ik niet erg. Daar stond genoeg tegenover. ‘Er als de kippen bij zijn’ was een spreekwoord dat ze met verve wist te demonstreren. Ik hoefde maar bollen te planten of mijn moestuintje om te spitten, of ze stond al naast me. Waar de uitdrukking ‘’kippig’ vandaan komt is dan weer een raadsel, want met haar speurende blik pikte ze feilloos het allerkleinste wriemelende wurmpje uit de grond. De kans dat buurman boer aan nieuwe kippen begint is nihil, maar ik mis mijn aanloopkippen enorm. Vooral bij het onkruid wieden, want bij elke aangetroffen regenworm hoefde ik maar ‘chickie chickie chickie’ te roepen of ze kwamen uit de verte aangerend om de traktatie in ontvangst te nemen.
Als troost kreeg ik een extra doos eieren van ‘les filles’. Die belandden in mijn favoriete eiergerecht: shakshuka. Geen klassieke, maar een lente-achtige geel-groene Thaise curryvariant. Een recept voor twee, want uit eigen lezersonderzoek blijkt dat u helemaal niet altijd met z’n vieren bent. En bent u alleen, dan gooit u de helft (die eieren heeft u dan vast al opgepeuzeld) morgen met wat water in de blender voor een puik soepje.
RECEPT Thaise shakshuka
Nodig voor 2 (!) personen:
2 à 4 eieren (naar eigen wens)
1 groene paprika
1 gele paprika
200 g panklare spinazie
1 ui
2 knoflooktenen
200 ml kokosmelk
2 volle eetl groene currypasta
handje verse koriander
30 g cashewnoten
scheut plantaardige olie
½ limoen
zout & peper uit de molen
Rooster de cashewnoten goudbruin in een drupje olie in een grote koekenpan. Snipper de ui en knoflook en fruit zachtjes in wat extra olie in dezelfde pan. Snij de paprika’s in halve reepjes en voeg toe. Laat 10 minuten rustig bakken. Schep dan de currypasta er grondig door. Roer de kokosmelk erdoor en laat met deksel schuin op de pan 15 minuten sudderen en inkoken. Schep op hoog vuur hand voor hand de spinazie erdoor, die slinkt vanzelf. Breng op smaak met zout, peper en een kneep limoensap. Maak kuiltjes in de bubbelend hete saus. Breek daarboven de eieren. Bestrooi met een snufje zout. Gaar onder een deksel ± 8 minuten tot het wit gestold is, maar de dooier nog zacht. Bestrooi met gehakte cashewnoten en koriander en serveer vooral gewoon met de pan op tafel. Lekker met rijst en/of naanbrood.
TIP:
* Je kunt de saus helemaal vooraf maken, gewoon weer opwarmen tot het bubbelt en dan pas de eieren erin.
* Geen korianderfan? Peterselie.
* Met currypasta uit een potje is niks mis, mits je goeie hebt, bestaande uit kruiden en specerijen. Zie je op het etiket daarentegen ook volop hulpmiddelen als suiker, zetmeel, smaakversterker, verdikkingsmiddelen, kleurstoffen en conserveermiddelen, dan moet je die niet hebben. Dat gaat allemaal ten koste van de smaak. Zelf maken kan natuurlijk ook altijd.
* Shakshuka over? Soep van maken.
* Zoek je meer shakshukarecepten? Deze shakshuka met gerookte kip is ook erg lekker. Of doe is gek met mijn onvolprezen Franse shakshuka.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Mijn nieuwe Vega kookboek is wegens groot succes tijdelijk uitverkocht! Maar geen paniek, op 24 juni verschijnt de tweede druk (en op 2 juli de derde!). Of probeer nog een allerlaatste exemplaar van de eerste druk te scoren bij je eigen boekwinkel, of reserveer alvast bij bol.com.