Bloemkoolbiefstuk, wat is dat nou weer voor gekkigheid? Toegegeven, die naam slaat nergens op, maar lekker is het wel, zo’n dikke plak geroosterde bloemkool uit de oven met romige wittebonenpuree en warme tomaten-olijvensalsa. Zo deftig at u bloemkool nog nooit.
Carpaccio van ananas, tarte tatin van wortel, een schuimig soepje ‘cappuccino van paprika’ noemen: koks en receptenschrijvers – ikzelf incluis – zijn dol op het verzinnen van gerechtnamen die in feite niks te maken hebben met het origineel. Carpaccio is heel dun gesneden rauw rundvlees, tarte tatin is een omgekeerde appeltaart en cappuccino is koffie met opgeschuimde melk. Daar zijn sowieso al genoeg haken en ogen aan trouwens. Meneer Cipriani deed beslist geen parmezaan of rucola over zijn vleescreatie in Venetië, hooguit een dunne soort mayonaise, een echte tarte tatin is nimmer met bladerdeeg, want vet op vet, en op een kopje schuimige cappuccino hoort geen vleugje cacao of kaneel.
Is dat erg? Tja, wat vinden ze in Honolulu van de tosti Hawaï?
De levensmiddelenindustrie heeft er ook een handje van, met hun ‘Thaise kip Siam’ en ‘Griekse köfta’ waar ze in respectievelijk Thailand en Griekenland nog nooit van gehoord hebben. Pakjesmarketeers zijn sowieso dol op benamingen als ‘Mexicaanse roerbakschotel’ en ‘Provençaalse groentesoep’. Pure verzinsels waar geen snippertje authenticiteit aan te pas komt, maar het zorgt wel voor een stukje herkenbaarheid naar de consument toe. Zie ook: Chicken Tonight Hawaï.
Fijngeraspte bloemkool wordt tegenwoordig kant-en-klaar verkocht als ‘bloemkoolrijst’ zonder dat iemand dat nog raar vindt. Ik moest terugdenken aan een paar jaar terug, toen Marks & Spencer in Engeland de ‘bloemkoolsteak’ uit de handel moest nemen nadat consumenten het product massaal belachelijk hadden gemaakt. Niet vanwege de idiote naam ‘steak’ voor twee plakken bloemkool, maar vanwege de enorme hoeveelheid plastic verpakking en omdat je voor de prijs ook drie hele bloemkolen kon kopen. Wat, toegegeven, ook inderdaad vrij onzinnig is. Desalniettemin begon toen de zegetocht van bloemkoolsteak bij vleesmijdende koks en kookboekenschrijvers.
Daar draag ik graag mijn steentje aan bij. Voilà, geroosterde bloemkoolbiefstuk uit de oven met romige wittebonenpuree en warme tomaten-olijvensalsa. Zo deftig at u bloemkool nog nooit, al lijkt het totaal niet op biefstuk. O, en noemt u die bonenpuree vooral geen hummus, dat is namelijk uitsluitend en alleen met kikkererwten.
RECEPT: Bloemkoolsteaks met bonenpuree en tomatensalsa
Nodig voor 4 personen:
1 grote bloemkool
2 potten witte bonen (à 240 g uitlek)
2 volle el tahin
1 citroen
1 tl gerookt paprikapoeder (pimentón)
2 tl komijnpoeder
8 el olijfolie
zout & peper uit de molen
Salsa:
150 g kerstomaatjes
60 g zwarte olijven (zonder pit)
1 grote sjalot
1 el kappertjes
2 el balsamico-azijn
handje peterselie
Oven voorverwarmen op 200 °C.
Steaks: Snij de bloemkool doormidden en van daaruit in 4 dikke plakken (2½ cm). Gebruik de restjes (de zijkanten vallen vanzelf uit elkaar) voor iets anders, zoals bloemkoolnasi of een ovenschotel of als chique garnering. Meng pimentón met 1 tl komijn, zout, peper, 4 el olijfolie en 1 el citroensap. Kwast de bloemkool aan beide kanten hiermee in, leg op een bakplaat met bakpapier. Rooster 20 minuten in de oven. Check even of hij gaar is (als je er makkelijk in kunt prikken).
Salsa: Snij intussen de kerstomaatjes doormidden, de olijven in stukjes, de sjalot in dunne ringetjes. Meng in een steelpan met kappertjes, balsamico, 4 el olijfolie, zout en peper. Verwarm zachtjes een paar minuten, zonder te laten koken. Voeg op het laatst de gehakte peterselie toe.
Bonenpuree: Verhit de bonen in hun eigen vocht in een pan. Pureer glad in de keukenmachine met tahin, sap van ½ citroen, 1 tl komijn, zout en peper. Gebruik wat kookvocht en/of olijfolie om het smeuïg te maken.
Serveren: Spreid de lauwwarme bonenpuree uit over 4 borden. Leg overal een bloemkoolsteak op. Garneer met de warme salsa.
TIPS:
* Rooster 2 hele knoflooktenen mee in de oven. Verwijder daarna pas hun velletje en pureer door de bonen.
* Kan ook met hummus trouwens (kikkererwtenpuree), zie de foto hieronder, al vonden wij het thuis in deze combinatie echt veel smeuïger en zalviger met wittebonenpuree.
* Helemaal voorbereiden kan prima, zelfs op kamertemperatuur zijn puree en bloemkool heerlijk. Alleen de saus heel eventjes opwarmen.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Nieuw Vega boek
Eindelijk ligt ‘ie dan overal in de winkel, mijn nieuwe kookboekVega zónder pakjes & zakjes. Verkrijgbaar bij alle boekwinkels, en bij bol.com.
Of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen wens.