Toeval of niet, maar net nu ik in een groene periode zit, is dit een mooi toepasselijk recept van groene rijst uit de oven. Uit de oven? Jazeker! Een lekker vegetarisch eenovenschaalgerecht met prei, doperwten, veel koriander en een meegebakken eitje, plus niet te vergeten pindasaus.
Een typisch geval van veni, vidi, vici. Rukmini Iyer kwam met haar oersimpele bakplaatkookboeken en heel Nederland viel er massaal voor. De foodstyliste met Indiase roots uit Londen gooit werkelijk álles in de oven. Bij voorkeur op een bakplaat, maar dat mag net zo goed een ovenschaal, braadslee, stoofpan of taartvorm zijn. Ze publiceerde al een snel, een groen, een werelds en een zoet bakplaatboek, en maakte zelfs een uitstapje naar de barbecue (en bij regen kon alles alsnog in de oven). Intussen verscheen boek nummer zes, De makkelijke bakplaat. Alsof haar recepten kennelijk toch nóg eenvoudiger konden?
Nu ben ik zelf toevallig ook groot voorstander van de oven én van makkelijk, maar zelfs ik steek nog dingen op van mijn collega. Zoals dat je rijst kunt bereiden in de oven, wat een geweldige vondst! Alleen vind ik het altijd lastig om andermans recepten keurig te volgen. Ik probeer het heus braaf, maar al snel slaat toch de eigenwijzigheid toe. Volgens mij een universele kookboekenschrijversonhebbelijkheid.
Neem nou haar intrigerende recept van ‘Indonesische kokosrijst met knapperige chilitofu en pindasambal’ (foto hierboven) uit De wereldse bakplaat. Een variant op het mij eerlijk gezegd onbekende Indonesische gerecht nasi uduk: in kokosmelk gestoomde rijst die je serveert met gebakken uitjes. Al moest ik wel lachen om die ‘pindasambal’, dat zouden wij Nederlanders toch echt gewoon pindasaus noemen. Sambal is voor ons immers dat rode pittige spul uit een potje. Ik verving haar specerijen door, jawel, een lepel sambal plus een bos koriander, pureerde dat door kokosmelk en daarin ging de rijst. Om het nog vrolijker groen te maken, en meteen ook een hoofdgerecht, voegde ik ook nog prei en doperwten toe. Een soort nasi goreng, maar dan heel anders. Van Rukmini hoort er tofu op, maar die kon ons thuis niet zo bekoren. Omdat ik toch al nasi goreng in mijn hoofd had, kwam ik uit op eieren. Alleen nu niet gebakken erbovenop, maar à la shakshuka in kuiltjes erin. Het resultaat is een onvervalst fusiongerecht, maar vooral: lekker groen comfort food. Lang leve de oven.
RECEPT Groene kokosrijst met ei en pindasaus
Nodig voor 4 personen:
Groene kokosrijst:
200 g basmatirijst (zie tip)
1 blik kokosmelk (400 ml)
1 grote prei (300 g)
200 g diepvriesdoperwten
1 bos koriander
1 tl sambal
100 ml water
zout
Garnering:
4 eieren
60 g ongezouten pinda’s
lente-ui of gebakken uitjes (potje)
Pindasaus:
2 el pindakaas
1 el Japanse sojasaus
sap ½ limoen
1 tl sambal
3-4 el water
Oven voorverwarmen op 225 °C.
Rijst: Doe kokosmelk, bijna alle koriander (inclusief steeltjes), sambal, water en een ferme snuf zout in de blender, pureer tot een dikke groene saus. Doe dunne ringen prei, bevroren doperwten en ongekookte rijst in een hoge ovenschaal (30×22 cm). Giet de saus erbij, schep alles grondig door elkaar en strijk glad. Het oogt raar maar het komt goed. Dek hermetisch af met alufolie (belangrijk, anders wordt de rijst niet goed gaar!). Zet 25 minuten in de hete oven.
Pindasaus: Meng intussen de pindasaus met zoveel water als nodig tot lekker vloeibaar. Proef: misschien is er wat extra sojasaus en/of limoen nodig?
Ei: Verwijder na die 25 minuten het alufolie. Duw met een glas 4 kuiltjes in de rijst en breek er 4 eieren boven. Bestrooi met pinda’s. Zet de onafgedekte schaal nog ± 7-8 minuten terug in de oven tot de eieren nèt gaar zijn.
Serveren: Zwiebel de pindasaus erover. Garneer met de rest van de koriander plus ringetjes lenteui of gebakken uitjes.
TIPS:
• Let op: uit brieven van lezers concludeer ik dat de garingstijd per merk basmatirijst nogal kan verschillen. Ik heb dit gerecht 5 keer succesvol uitgetest, met zowel huismerk basmatirijst van AH als met Tilda. Die kook ik allebei normaal gesproken in de pan als volgt: 8 minuten in kokend water, afgieten, dan 8 minuten met deksel op de pan laten staan. Check dus vooral even na die 25 minuten in het recept of bij jou de rijst gaar is. Zoniet: alufolie weer goed dichtvouwen en 10 minuten extra.
• Belangrijk: de schaal moet de hele oventijd goed zijn afgedekt met folie, zodat er geen stoom kan ontsnappen. En de oven moet goed heet zijn. Veel ovens zijn van binnen helemaal niet zo heet als de knop aan de buitenkant beweert. Check dus altijd (altijd!) je oventemperatuur met een thermometer die permanent in je oven zit/staat/hangt (dan hoef je meteen ook nooit meer te vragen of bij een heteluchtoven de temperatuur 10% lager moet).
• Dit gerecht kan helemaal voorbereid worden. Bewaar gewoon afgedekt in de koelkast en zet op het gewenste moment in de oven. Ook de pindasaus kan vooraf worden gemaakt, want die is namelijk niet warm maar koud. Nu ja, nooit ijskoud natuurlijk, maar op kamertemperatuur.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Nieuw Vega boek
Eindelijk ligt ‘ie dan overal in de winkel, mijn nieuwe kookboekVega zónder pakjes & zakjes. Verkrijgbaar bij alle boekwinkels, en bij bol.com.
Of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen wens.