Schrijnende ingezonden brief in de krant van een lezer die snakt naar eenpersoonsrecepten. Ook mijn recepten zijn doorgaans voor vier personen, daar is nu eenmaal de meeste vraag naar. Vaak kun je de ingrediënten van recepten wel verminderen, of op z’n minst halveren (en/of de rest van het gerecht bewaren in de vriezer voor een volgende keer). Maar dat lukt niet altijd. Daarom speciaal mijn persoonlijk favoriete eenpersoonsmaaltijd: gnocchi.
Gnocchi (spreek uit: njokkie) koop je kant-en-klaar in de supermarkt. De koelverse zijn het lekkerst. Zelf haal ik deze bij mijn groenteboer, ook uit de koeling:
En dan? Snij 1 minicourgette (of een halve gewone) in flinters. Laat een ferm klontje boter (of olijfolie) smelten met 2 à 3 ansjovisfilets. Voeg de courgette toe en roerbak 2 minuten. Doe ± 150 g gnocchi erbij en bak 2-3 minuten mee. Hak intussen 5 peppadews fijn uit een potje (zo’n potje komt altijd van pas en blijft eeuwig goed in de koelkast – ik gebruik hier die zonder kaas), net als wat peterselie. Zout of peper is nu niet meer nodig, daar zijn die ansjovis en pittige peppadews al voor. In 6 minuten zit je aan tafel met dit troostrijke bordje comfort food.
TIPS:
• Als je de gnocchi apart bakt in een tweede koekenpan, blijven ze extra knapperig. In boter, in olijfolie of in een mix van beide. Meng pas op het laatst de groente erdoor en eet meteen op.
• Ook lekker: geen peterselie maar kort gefrituurde salieblaadjes, dat kan prima in een bodempje olie. (Heb je al een salieplantje op je balkon staan? Nee? Doen hoor!)
• 1-2 lepels spekjes in plaats van ansjovis is ook lekker. Je hebt maar weinig nodig om het lekker hartig te maken. Maar zonder vlees of vis kan ook prima uiteraard.
• Geen peppadews? Wat stukjes paprika kan ook. Of helemaal op het laatst wat doormidden gesneden kerstomaatjes. In dat geval is basilicum natuurlijk ook lekker erbij.
• Heb je toevallig nog wat pesto over? Doet het ook goed in zo’n solo-gnocchi.
• Kaasfan? Wat verkruimelde feta (in dit geval gemengd met wat citroenrasp) doet het ook heel goed erover.
Nog meer zin in gnocchi?
In mijn nieuwe vegetarische kookboek staat trouwens ook een (geheel nieuw) gnocchirecept, met groente uit de oven, van de bakplaat. Ook supermakkelijk, of je nu met 1, 2, 3 of 10 personen bent.
Het kookboek verschijnt op 19 april, maar je kunt nu alvast jouw persoonlijk gereserveerde exemplaar bestellen, uiteraard met handtekening en eventueel met een persoonlijke boodschap naar eigen wens. Reserveren kan ook (maar dan uiteraard ongesigneerd) bij je eigen boekhandel of bij bol.com.