We zijn er bijna, we zijn er bijna! Mijn boek is naar de drukker, dus vandaag het 6e en (voorlopig?) laatste deel van mijn kijkje achter de schermen.
Eindelijk, eindelijk is mijn vegakookboek naar de drukker (zie hier een zie hier een filmpje van de drukker!). Of nee, wacht, eerst ging het nog langs de lithograaf. Die maakt kleurproeven en zorgt voor een drukklaar bestand met de juiste kleurprofielen – technisch verhaal. Op het allerlaatste moment ontdekte ik trouwens toch nog een foutje in een recept (100 gram shiitakes waar het 200 gram moest wezen), maar gelukkig, via de lithograaf wist redacteur Marije dat nog nét op tijd te fixen. “Maar als je nu nog iets ziet, moet je het ergens noteren voor de herdruk!” zei ze erbij. Want nu is het boek dus écht naar de drukker en kunnen we er niks meer aan doen.Overigens zijn daar ook nog genoeg haken en ogen. Want wellicht heb je al gehoord dat er op dit moment overal grote problemen zijn met hoge energiekosten, maar ook met papiertekorten. Zo bleek bijvoorbeeld het oorspronkelijk voor mijn boek geplande papier niet op tijd beschikbaar. Het wordt nu dus ander papier, maar technische man Gerard van de uitgeverij heeft me verzekerd “dat de look en feel gelijkwaardig zal zijn aan het initieel gekozen papier”. En hij heeft er verstand van, dus daar vertrouwen we dan maar op.
Papier is namelijk van groot belang bij een kookboek. Je wilt dat de receptfoto’s mooi uitkomen maar bijvoorbeeld ook dat de pagina’s niet bij het eerste het beste kookvlekje onherroepelijk aan elkaar blijven plakken. Bij een roman speelt dat allemaal wat minder, maar een kookboek ligt als het goed is vaak op het aanrecht en moet ongestraft vies kunnen worden.Desgevraagd stuurde Gerard me trouwens ook al deze foto’s van de drukkerij. Nee, nog niet met mijn echte boek erin, daar zijn ze nog niet aan begonnen, maar het geeft toch een leuk beeld. “En doe bij je lezers maar een prijsvraag voor het kapitaalband”, lachte hij. Het wat? Het machinaal geweven sierbandje dat het gebonden boek bij elkaar houdt. Ik kan vast verklappen: het wordt dit keer niet rood, zoals bij al mijn eerdere boeken, maar… groen. Verrassend, niet?Nog meer nieuws via uitgever Francis: de eerste oplage wordt verhoogd. Dat is natuurlijk goed nieuws, want dat betekent dat er veel belangstelling is vanuit de boekwinkels. Al vind ik het stiekem altijd juist leuk als de eerste druk van een boek snel is uitverkocht, want dan komt er namelijk een tweede. Maar dat is met de huidige papierproblemen iets te risicovol, want voor je het weet zit je 3 maanden (!) te wachten op nieuwe boeken. Lege schappen, lege pannen, wanhopige lezers, nee, dat moeten we allemaal niet willen natuurlijk.
Ook is intussen pr/marketing-dame Mariska aan de slag gegaan met persberichten en wat dies meer zij. Want een kookboek maken is allemaal leuk en aardig, het is natuurlijk wel de bedoeling dat het z’n weg gaat vinden naar het (liefst grote) publiek. En er worden schrikbarend veel kookboeken uitgebracht, dus hoe val je op tussen al die stapels? Bovendien leert de ervaring dat, los van de broodnodige aandacht in de pers, boeken vooral de wereld in worden geholpen dankzij mond-tot-mondreclame van tevreden lezers. Heel benieuwd dus hoe de eerste ervaringen zullen zijn van de eerste bestellers van het boek. Bij deze alvast een oproep: ben je fan, zegt het voort!
Enfin, we gaan er het beste van hopen. Nog ruim 1 maand te gaan, de verschijningsdatum is nog steeds officieel 19 april, Derde Paasdag…
Dit was het zesde deel van een serie over een kijkje achter de schermen bij het maken van mijn nieuwe kookboek. Hierna volgt nog een laatste, zevende deel, over de logistiek om het boek bij de lezer te krijgen.
De hele serie van Vegakookboek Kijkje achter de schermen:
• deel 1: de cover
• deel 2: de recepten en het manuscript
• deel 3: de receptfotografie
• deel 4: de vormgeving
• deel 5: de laatste loodjes
• deel 6: naar de drukker
• deel 7: de verzending
Let op: het boek verschijnt op 19 april 2022 maar je kunt nu alvast hier een persoonlijk gesigneerd exemplaar reserveren, dan heb je het boek straks als eerste in huis!