Mijn vegakookboek is bijna klaar. Bijna. Want er zijn altijd nog laatste loodjes. Je leest erover in deel 5 van mijn kijkje achter de schermen.
Ik kan niet tellen. Ik dacht een kookboek te hebben geschreven met 101 recepten, maar nu ik alles nog eens heel precies naloop, blijken het er zowaar 115 te zijn. Meer is altijd goed, toch? Alleen hadden we intussen al een cover gemaakt met die 101 erop, als ondertitel in een rood bolletje. Dat moet dus aangepast worden. Wel een risico, want die 101-cover is intussen al wijd en zijd verspreid naar boekhandels en de media, dus het zou goed kunnen dat die later te pas en te onpas toch weer opduikt. Maar dat risico moeten we maar nemen.
Er komt altijd weer meer kijken bij een boek dan je denkt. Zoals het piekeren over de schutbladen. De wat? Je weet wel, de vastgeplakte pagina’s aan het begin en het eind van elk gebonden boek. Natuurlijk kunnen die gewoon wit zijn, maar da’s wel heel saai. Groen dan?Of misschien groen met dingetjes?Of toch liever groen met groente, want het is immers een vegaboek?
Lang verhaal kort: het werd toch nummer drie. Te druk? Welnee, lekker vrolijk. En nu maar hopen dat de lezers dat ook vinden.
Omdat we een aantal receptfoto’s hebben verkleind om ruimte te bieden aan de ingrediëntenlijstjes bij lange recepten (ik schreef er gisteren al over), moesten sommige foto’s wel verhuizen van de rechterpagina naar de linkerpagina. En dat heeft consequenties voor de paginacijfers. Kortom: nog een keer het hele boek doorlopen en checken op paginacijfers en verwijzingen.
We zijn nu echt bezig met de allerallerlaatste dingen. De vormgeefster wil graag nog een illustratie van een aubergine en een groene peper, om een tikje kaal recept nét even op te leuken. En ik zie tot mijn grote schrik ineens 30 gram bloem in een broodrecept, dat moet natuurlijk 300 gram zijn. Oeps! Ik pak het manuscript er maar weer eens bij en loop het hele boek nog een keer extra door voor een dubbeldubbeldubbelcheck.
Een indexmaker is intussen bezig alle recepten en ingrediënten te ordenen in een overzichtelijk zoeksysteem voor achterin het boek. Zodat je kunt zoeken naar een leuk recept met bloemkool als je toevallig bloemkool in huis hebt, maar ook het recept van die lekkere quiche kunt terugvinden, ook als je niet meer precies weet hoe ‘ie ook alweer heette en wat er precies in zat. Hele belangrijke pagina’s in een kookboek, want die bepalen of je een boek vaak gebruikt!
Dit was deel 5 van een serie over een kijkje achter de schermen bij het maken van mijn nieuwe kookboek. Morgen het voorlopig laatste deel zes: naar de drukker.
De hele serie van Vegakookboek Kijkje achter de schermen:
• deel 1: de cover
• deel 2: de recepten en het manuscript
• deel 3: de receptfotografie
• deel 4: de vormgeving
• deel 5: de laatste loodjes
• deel 6: naar de drukker
• deel 7: de verzending
Let op: het boek verschijnt op 19 april 2022 maar je kunt nu alvast hier een persoonlijk gesigneerd exemplaar reserveren, dan heb je het boek straks als eerste in huis!