Ik zit nog altijd in een wittewintergroentefase. Vandaag kom ik u daar nog één keertje mee lastig vallen, nu in soepversie. ‘Bij twijfel soep van koken’ is bij ons thuis een gevleugeld gezegde. Geldt voor groente waarvan je niet weet wat het is of wat je er in vredesnaam mee moet. Al komt dat gelukkig hier niet zo vaak voor, zo’n groentje ben ik nou ook weer niet.
Wel blijk ik regelmatig te enthousiast groente te hebben ingeslagen, die vervolgens ergens ligt weg te kwijnen. Ook dan (nee, juist dan!) is soep een perfect eindstation. Soep maalt namelijk niet om kraakverse groente. Soep vindt het prima als de ingrediënten al in een wat treurig, half verschrompeld stadium verkeren. Daar wordt soep, raar maar waar, alleen maar lekkerder van. Wel altijd beginnen met gefruite ui, want ui, da’s gratis en voor niks heel veel extra smaak. Persoonlijk ben ik fan van een scheut wijn en een scheut room, maar in de basis is het simpelweg bouillon erbij, sudderen, pureren en klaar.
Ja maar, hoor ik u nu sputteren, zo’n gepureerde groentesoep is zo saaaai. Zeker als de kleur wat mottig uitvalt, wat inderdaad kan gebeuren als u veel verschillende groente door elkaar mikt. Tenzij u, zoals ik, alleen witte groente gebruikt. Maar dan nog zijn er mensen die dat te monotoon vinden. Oplossing: soepgarnituur. Klinkt deftig, maar is in feite restverwerking. Een heel klein beetje is al genoeg om de boel op te leuken.
Denk aan uitgebakken spekjes of flinters chorizo. Gebakken miniblokjes aardappel of gefruite champignons. Knapperige croutons. In de oven geroosterde minibloemkoolroosjes of bros-krokante kikkererwten. Gefrituurde salieblaadjes. Geroosterd amandelschaafsel of andere gehakte nootjes of pijnboompitten. Nóg simpeler, zonder dat er een pan of oven aan te pas komt: fijngehakte peterselie, bieslook, koriander, basilicum, maggikruid. Ringetjes lente-ui. Geraspte/verbrokkelde kaas (parmezaan, geitenkaas, feta, blauwschimmelkaas). En anders is er ook altijd nog het oersimpele sliertje (slag- of kokos)room of zwiebeltje olijfolie. Simpel, sierlijk, smakelijk.
RECEPT Wittewintergroentesoep
Nodig voor 4 personen:
1 kilo mix van witte wintergroente (ik had topinamboer, pastinaak, knolselderij en meiknol, maar varieer gerust zelf)
2 uien
4 cm gember
1 liter groentebouillon
1 glas witte wijn
optie: 125 ml slagroom
wat olijfolie of boter
zout & witte peper uit de molen
plus garnituur naar keuze (zie tekst hierboven)
Snipper de ui en fruit in wat olie of boter zachtjes in een grote soeppan met dikke bodem. Schil intussen alle groente, was en snij in stukjes. Voeg steeds alles meteen bij de ui, meefruiten maakt de soep alleen maar lekkerder. Hak de gember fijn en doe erbij. Laat de bouillon liefst alvast heet worden, dan gaat het sneller. En van mij mag dat ook gewoon gekookt water met een bouillonblokje zijn hoor. Blus de groente af met de wijn. Giet dan de (hete) bouillon erbij en als u wilt/hebt de room. Plus wat zout en peper. Breng aan de kook en laat onder een deksel 15 minuten rustig sudderen tot alles zacht is. Pureer glad in de blender. Proef op zout en peper. Te dik? Wat extra water of bouillon erbij. Giet in borden of kommen. Garneer met garnituur naar keuze.
TIPS:
* De groenteschillen mogen – gewassen – in een zak de vriezer, daar kunt u puike bouillon van trekken.
* Wie het vegan wil, laat boter en room natuurlijk achterwege.
* En wie geen wijn wil, laat ook die gewoon weg.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin). Dit is deel 3 van een driedelige mini-serie over witte wintergroente. Zie ook deel 1: witte wintergroente uit de oven met gnocchi en deel 2: coquilles met topinamboerpuree.
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Nieuw boek op komst!
Heb je het al gehoord? Mijn nieuwe vegakookboek verschijnt op 19 april, maar je kunt nu alvast jouw persoonlijk gereserveerde exemplaar bestellen, of (maar dan uiteraard ongesigneerd) bij bol.com.
Wil je NU een boek? Dat kan ook, mijn andere kookboeken zijn uiteraard wél direct leverbaar. Allemaal vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen wens.