Blij dat het februari is, nu zijn we tenminste klaar met dat oeverloze januarigemuts over gezond. Meteen na de feestdagen buitelen alle supermarktmagazines over elkaar heen in hun nieuwjaarsbombardement van veel groente, veel fruit, veel bewegen, jaahaa. Ook mijn mailbox puilt uit van de nieuwe healthy producten. Kant en klare koelverse havermout van bloemkool, maar dan met de smaak van wortelcake of appeltaart. Plantaardige wraps die voor 45% bestaan uit groenten (‘een bron van vezels en met 25% minder calorieën’). Supergezonde honing uit Nieuw Zeeland ‘met waardes die oplopen tot MGO 1000+’ – nee ik heb ook geen flauw idee wat dat is.
Hallo goed gevoel
En voor wie dacht dat superfoods heel erg 2018 zijn, welnee, vorige week kreeg ik nog een perspakket over een compleet 5 daags detoxplan (‘Dag afvalstoffen, hallo goed gevoel’) in de vorm van absurd prijzige poedermixen ‘vol voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om op een natuurlijke manier zo goed mogelijk te functioneren en tegelijkertijd te ontgiften’. Speciaal voor iedereen die nog steeds niet weet dat ontgiften totale onzin is, slechts een lucratief verzinsel van ondernemers.
Iebelig
Bij elk persbericht krijg ik het aanbod van een exclusieve interviewmogelijkheid met de co-founder. Steevast een o zo bevlogen m/v vol visie over ‘alle ins-and-outs over de relatie tussen voeding en gezondheid’. Ik word er vooral iebelig van. Hebben we net dry januari én veganuary gehad, komen straks de sugarchallenge en de zoutchallenge er weer aan, en niet te vergeten de week zonder vlees, waarbij dit keer zuivel ook in de ban gaat.
Rothumeur
Ik wil niet gezond, ik wil gewóón. Wat nou ‘groentesnoepjes’?! Maar goed, sputteren en mopperen, daar schiet je niks mee op. Waar wel mee? Marmelade maken van bloedsinaasappels. Puur natuur superfood, nu volop verkrijgbaar bij elke zichzelf respecterende groenteboer. En welja, doodleuk inclusief een ongegeneerde berg suiker. Maar van de geur van zo’n borrelende pan lost elk rothumeur op als sneeuw voor de zon en kunt u net als ik fluitend voorlopig weer even voort.
RECEPT Bloedsinaasappelmarmelade
Nodig voor ± 1 liter (3-4 kleine potjes):
4 bloedsinaasappelen
1 citroen
600 g geleisuiker
optie: 2 steranijs
Ik probeerde eerst een onorthodoxe methode: fruit met schil en al pureren in de keukenmachine en dan opkoken, maar dat leverde potjes vol taaie puree op. Al bleken die gelukkig wel heerlijk in de jamtaart met appel. En ook in de mini-jamtaartjes. Nee, het werd toch de klassieke manier, met geduldig tot julienne gesneden schilletjes. Donkerrode exemplaren leveren het mooiste resultaat op qua kleur jam, maar dat ziet u pas bij het open snijden, dus koop er vooral een paar extra.
Zet alvast een schoteltje in de vriezer. Boen de sinaasappels goed schoon in warm water. Schil met een dunschiller. Snij doormidden en pers uit, net als de citroen. Verwijder pitten, vruchtvlees mag blijven. U moet nu ± een halve liter hebben, maar meer of minder mag ook. Vul aan met water tot 1 liter. Doe in een pan met als u wilt steranijs. Snij de sinaasappelschillen in flinterdunne reepjes. Doe in de pan. Breng aan de kook, laat onder een deksel 20-30 minuten zachtjes sudderen tot de schilletjes zacht zijn. Voeg nu de geleisuiker toe, breng al roerend aan de kook tot het echt goed borrelt en laat dan 10 minuten al roerend flink pruttelen. (Dat is langer dan volgens de verpakking van de geleisuiker, maar we doen ook minder suiker, dat kan namelijk best, dan moet-ie alleen wat langer). Test een lepel vocht op het ijskoude schoteltje: als het stolt tot jam, is het goed. Zoniet, 5 minuten extra. Verwijder de steranijs, giet in brandschone potjes.
TIPS:
• Gebruik glazen potten direct uit de afwasmachine of was ze goed af met de hand en spoel na met kokend water.
• Ja het kan ook met geleisuiker speciaal, dan is er nog minder suiker nodig. Zelf even omrekenen. Al blijft het lastig inschatten, want sinaasappel bevat veel pectine, dus het geleert sowieso beter dan bijvoorbeeld aardbeienjam. Ik adviseer om altijd de test met het koude schoteltje te doen, dat is de beste indicator.
• Jam geleert altijd nog verder door bij het afkoelen. Als blijkt dat de afgekoelde jam in de potjes toch niet is wat je ervan had gehoopt, ook dan is er nog altijd geen man overboord. Jam toch te dik? Verdunnen met kokend water. Of in de jamtaart of mini-jamtaartjes. Jam toch te dun? Opnieuw even opkoken. (En ja, dan de potjes wel weer goed schoonmaken, afspoelen met kokend water en opnieuw netjes vullen. En niet jarenlang bewaren.)
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Nieuw boek op komst!
Heb je het al gehoord? Mijn nieuwe vegakookboek verschijnt op 19 april, maar je kunt nu alvast jouw persoonlijk gereserveerde exemplaar bestellen. Wil je NU een boek? Dat kan ook, mijn andere kookboeken zijn uiteraard wél direct leverbaar. Allemaal vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen wens.