Hoe een foutje in een recept kan leiden tot dankbaarheid (mijn rubriek wordt gelezen!) en een gebakken liefdesverklaring in de vorm van lekkere appelhartjes.
Lieve Trouw-lezer, ik mag graag op u mopperen, over een gebrek aan inzicht wat betreft mijn baanbrekende daden voor de mensheid, maar soms kan ik u ook wel zoenen. Zo had ik in mijn vorige recept van rozijnenbrood met thee een foutje gemaakt in de krant. Tijdens diverse testpogingen had ik de lepels suiker steeds verder verminderd en uiteindelijk helemaal weggelaten, dat bleek namelijk niets uit te maken voor het eindresultaat. Nooit moeilijk doen als het makkelijk kan. Er stond dus geen suiker meer in het ingrediëntenlijstje, maar per ongeluk nog wel ergens in de instructies. Ai, en dat voor iemand die haar recepten altijd driedubbelcheckt zodat ze zich erop kan voorstaan dat ze altijd foolproof zijn.
Ik heb het geweten. Vanaf de vroege zaterdagochtend rolden de mailtjes binnen van alerte, verontruste krantenlezers die klaar stonden om te gaan bakken, maar help, hoe zat het nou met die suiker? Moest er een lepel in of 150 gram? Basterdsuiker of vanillesuiker? Men zat met de handen in het haar, dat was duidelijk. Meteen contact opgenomen met de online redactie, die hadden het gelukkig binnen 5 minuten gefixt in de digitale krant: exit suiker. Maar ja, ik was wel het hele weekend zoet met het geruststellen van al die papierenkrantenlezers, want die bleven maar mailen.
Heel vervelend vind ik zo’n fout. Maar vervelende lezers? Nee natuurlijk niet! Ik ben juist blij met alerte lezers. Zo kon ik deze vergissing tenminste herstellen. Maar ook: is het niet heerlijk om te weten dat mijn rubriek in Trouw zo goed gelezen wordt? Daarom trakteer ik alle lezers op appelhartjes. Met een dikke zoen erbij.
En o ja, uiteraard ga ik vanaf nu mijn recepten in Trouw vierdubbelchecken, maar mocht u in de toekomst toch weer eens een vergissinkje tegenkomen, dan mag u me altijd mailen. Graag zelfs. Al raad ik u ook aan om eerst even in de online krant het recept te checken. Wellicht gingen vele melders u al voor en vindt u daar intussen de verbeterde versie. Dan kunt u meteen aan de bak.
RECEPT Appelhartjes met kokos en rozijnen
Nodig voor 8 stuks:
100 g boter
100 g suiker
100 g zelfrijzend bakmeel
2 eieren
1 flinke appel
50 g kokosrasp
50 g gele rozijnen
1 citroen (alleen rasp)
snufje zout
Oven voorverwarmen op 200 °C. Smelt de boter (tip: magnetron) en laat iets afkoelen. Mix eerst de suiker erdoor, dan de eieren. Zeef bakmeel en zout erboven en mix kort tot een geheel. Schil en ontklokhuis de appel, snij in piepkleine stukjes. Doe samen met de kokos en rozijnen bij het beslag. Rasp de schil van de citroen boven de kom fijn. Spatel nu alles kort door elkaar. Vul 8 holtes van een siliconen hartjesvorm (of een gewone muffinvorm) gelijkmatig met het beslag. Siliconen vormen kunt u zo gebruiken, metalen vormen moet u wel altijd eerst invetten en bebloemen, anders krijgt u de boel er straks niet heelhuids uit, en gebroken hartjes zijn uiteraard het laatste wat u wilt.
Bak ze 15 à 20 minuten op het rooster in het midden van de oven. De ene keer gaat het sneller dan de andere keer, en elke oven is anders. Goudbruin en mooi gerezen is de bedoeling. En gaar natuurlijk, check of een satéprikker er niet kleddernat uitkomt. Laat afkoelen op een rooster.
TIPS:
• En tóch was het kennelijk weer niet duidelijk genoeg. Ik kreeg wederom mailtjes (slechts een paar gelukkig, maar toch): “Ik had het recept al uitgeknipt maar dit was me nog niet opgevallen. Ik heb de digitale krant van zaterdag 22 januari opgezocht maar daar staat geen suiker bij!? Hoeveel suiker moet er nu in het rozijnenbrood?” Voor iedereen die nu nog twijfelt: ER HOEFT HELEMAAL GEEN SUIKER IN HET ROZIJNENBROOD. Niks, nada, noppes, nul. En nu wil ik er niemand meer over horen. Aan de bak!
• Sla uw slag: leuke hartjesbakvormen vindt u vanwege aanstaande Valentijnsdag nu volop in kook- en huishoudwinkels.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Nieuw boek op komst!
Heb je het al gehoord? Mijn nieuwe vegakookboek verschijnt op 19 april, maar je kunt nu alvast jouw persoonlijk gereserveerde exemplaar bestellen. Wil je NU een boek? Dat kan ook, mijn andere kookboeken zijn uiteraard wél direct leverbaar. Allemaal vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen wens.