Soep is altijd goed, maar soms wil je iets vullenders, zoals deze heerlijk simpele groentestoof met linzen, paprika en salsa verde. Gezond comfort food voor met een lepel.
Moeten we het nog even hebben over de hoogtepunten en dieptepunten van afgelopen jaar? Wat was bijvoorbeeld het meest onzinnige knutselvoer van 2021? Daar zat ik net over te dubben toen ik een tweet zag over ‘Groenten voor Soep’ van Bonduelle. Ik nam voetstoots aan dat iemand zich daar boos danwel vrolijk over maakte, maar nee, het bleek de organisator van de Gezonde Innovatie Awards.
Stukjes
De diepvriescreatie is namelijk genomineerd voor de ‘complimentenprijs voor producten en initiatieven die bijdragen aan een gezonder eetpatroon’. Stukjes groente, speciaal voor ‘soep die altijd lukt’, in de smaken pompoen-wortel, tomaat-paprika en courgette-erwt. Hoe werkt het? Nou, hou u vast: ‘Groenten aanfruiten, bouillonblokje en water toevoegen en pureren met een staafmixer of blender. Zo geniet je in een mum van tijd van een kom dampende soep.’
Makkelijker?
Goh. Zo werkt het toch met alle groente? Consumentenonderzoek van de producent zelf wijst uit: ‘Het is veel verser en gezonder dan soep uit een zak of blik. En veel makkelijker dan verse groenten in gebruik!’ Dat het beter is dan fabriekssoep die tot 2025 goed blijft, dat geloof ik graag. Maar hoezo is dit makkelijker? Er slingert toch altijd wel wat in huis rond waar je in een handomdraai soep van kunt maken? Als het nou nog bijzondere groente zou zijn, asperges of topinamboer of gele bietjes, of met diepvriesverse lavas erbij? Maar nee.
Comfort food met een lepel
Ach, wat zou ik me ook druk maken. Laten we wel wezen: dit is natuurlijk geen onzinnige poedermix, en alle beetjes helpen om de groenteconsumptie hier te lande te stimuleren, nietwaar? Zelf had ik zin in iets vullenders. Het werd een simpele groentestoof, gezond comfort food voor met een lepel. Er gaan verse paprika’s in en van die vrolijke rode linzen die helemaal vanzelf uit elkaar vallen. Met een knappertje (noten) en een zuurtje (salsa verde) erop heeft u een puik maaltje waar ze bij de diepvriesgigant alleen maar van kunnen dromen.
RECEPT Linzenstoof met paprika en salsa verde
Nodig voor 4 personen:
300 g gedroogde rode linzen
3 gele paprika’s
3 rode paprika’s
1 grote ui
2 knoflooktenen
30 g blanke (garneer)amandelen
2 volle eetl tomatenpuree
1 eetl gerookt paprikapoeder (pimentón)
1 eetl gedroogde oregano
snuf chilivlokken (molentje)
zout & peper uit de molen
olijfolie
Salsa verde:
1 bosje peterselie
1 bosje dille
1 bosje basilicum
2 eetl kappertjes
1 sjalot
½ citroen
50-100 ml olijfolie
Snipper de ui. Rooster eerst de amandelen al omscheppend goudbruin in een drupje olie in een grote hapjespan. Schep op een bord. Doe nu een scheut olie in de pan en begin met zachtjes fruiten van de ui. Snij intussen de paprika’s in korte reepjes. Doe erbij in de pan, samen met de uitgeperste knoflook, pimentón, oregano, zout, peper en chilivlokken. Fruit onder een deksel 20 minuten. Bak de tomatenpuree 1 minuut mee. Voeg 500 ml kokend water toe plus de rode linzen. Laat onder een deksel weer 20 minuten zachtjes sudderen. De linzen zijn als het goed is nu helemaal zacht en uit elkaar gevallen, zoniet, gewoon nog 5-10 minuten langer. Proef op zout en peper.
Salsa verde: Maal intussen alle kruiden (inclusief steeltjes) met kappertjes en sjalot grof in de keukenmachine. Mix het sap van de ½ citroen erdoor plus zoveel olijfolie als nodig is voor een soepele saus, dat kan per keer nogal verschillen. Proef op zout en peper.
Serveer de stoofschotel in kommen, strooi de amandelen erover. Laat iedereen er zelf wat salsa verde op scheppen.
TIPS:
• ‘1 bosje kruiden’ is zo’n compleet bakje van de supermarkt. Of een halve bos van de Turk.
• Let op, het moet een lepelbaar, lekker nat geheel zijn. Dreigt het te droog te sudderen? Gewoon een scheutje heet water erbij.
• Rode linzen zijn eerder oranje (soms ook in splitversie), die bij het koken helemaal uit elkaar vallen tot soep en dan ineens geel zijn. Voorweken hoeft niet.
• Kan het ook met gewone bruine/groene linzen? Jazaker, dat heb ik natuurlijk ook uitgeprobeerd. Gewoon met linzen uit blik, die je op het laatst door de gestoofde paprika’s roert. Ook lekker, maar met rode linzen had ‘ie bij ons thuis de voorkeur.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
Nieuw boek op komst!
Heb je het al gehoord? Mijn nieuwe vegakookboek verschijnt op 19 april, maar je kunt nu alvast jouw persoonlijk gereserveerde exemplaar bestellen. Wil je NU een boek? Dat kan ook, mijn andere kookboeken zijn uiteraard wél direct leverbaar. Allemaal vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen wens.